Ηράκλειο

«Τελεσίγραφο» ΟΠΕΚΕΠΕ για την ενεργοποίηση

Προθεσμία έως τις 18 Ιουνίου για την υποβολή της ενιαίας αίτησης

Αυστηρή προειδοποίηση προς τους παραγωγούς για την οριστική λήξη της προθεσμίας υποβολής της ενιαίας αίτησής τους, για την ενίσχυση του 2019, εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Όπως τονίζει ο Οργανισμός, η προθεσμία λήγει οριστικά την Τρίτη 18 Ιουνίου και δε θα δοθεί άλλη παράταση. Αντιθέτως, από τότε και μετά θα υπάρχει ποινή για κάθε μέρα καθυστέρησης, ανά εργάσιμη μέρα, 1% επί του ποσού ενίσχυσης που θα είχε δικαίωμα να λάβει ο παραγωγός και 3% για όσους λάβουν δικαιώματα ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα για πρώτη φορά το 2019.

Σε επίπεδο νομού Ηρακλείου - σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη “Νέα Κρήτη” προ ημερών ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης - ο κόσμος έχει ενεργοποιήσει τα δικαιώματά του σε ποσοστό άνω του 70%. Εξάλλου, ολόκληρος ο μηχανισμός της ΕΑΣΗ έχει και φέτος “πάρει φωτιά” για την εξυπηρέτηση των παραγωγών που ενεργοποιούν στον εν λόγω φορέα ενεργοποίησης.

Και βέβαια, πολύ σημαντικός και ο ρόλος των συνεταιριστικών οργανώσεων στα χωριά, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα κεντρικά γραφεία της λεωφόρου 62 Μαρτύρων και γίνονται οι ενεργοποιήσεις με υπογραφές των αιτήσεων επιτόπου στα χωριά, όπου και βρίσκονται συνεργεία της ΕΑΣΗ.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, «με δεδομένο ότι ήδη έχει δοθεί παράταση ενός μήνα από την Ε.Ε., σας ενημερώνουμε ότι η προθεσμία αυτή είναι τελική, υποχρεωτική από τον κοινοτικό κανονισμό, ισχύει για όλες τις χώρες της Ε.Ε. και το σύστημα θα κλείσει οριστικά για τις εμπρόθεσμες αιτήσεις στις 12 μ.μ. αυτής της μέρας.

Από ’κει και πέρα και μέχρι τις 15/7/2019, θα παραλαμβάνονται αιτήσεις με ποινή καθυστέρησης ανά εργάσιμη μέρα 1% επί του ποσού ενίσχυσης που θα είχε δικαίωμα να λάβει ο παραγωγός και 3% για όσους λάβουν δικαιώματα ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα για πρώτη φορά το 2019.

Μετά τις 15/7/2019, οι αιτήσεις θα θεωρούνται απαράδεκτες και δε θα πληρώνονται».

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά από τους παραγωγούς να επισπεύσουν «τη διαδικασία υποβολής της αίτησής τους, είτε online μέσω του συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ στο www.opekepe.gr, είτε μέσω του πολυπληθούς δικτύου ΚΥΔ που λειτουργεί πλέον στη χώρα, αναλυτικός κατάλογος των οποίων υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να διασφαλίσετε τη σωστή υποβολή της αίτησής σας, απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή πληρωμή σας».

Οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων

Να υπενθυμίσουμε, εξάλλου, ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ανακοινώσει επίσης παράταση στη μεταβίβαση δικαιωμάτων μέχρι τη Δευτέρα 1η Ιουλίου.

Αιτήσεις μεταβίβασης, οι οποίες έχουν καταχωριστεί στη διαδικτυακή εφαρμογή αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί ως την ως άνω καταληκτική ημερομηνία θεωρούνται ως μη υποβληθείσες στον ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος 2019. Τροποποιητικές αγροτών χωρίς πρόστιμα

Δεν επιβάλλονται πρόστιμα και τόκοι για τις τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται απ’ όσους λαμβάνουν αγροτικές επιδοτήσεις, εφόσον οι σχετικές βεβαιώσεις εκδόθηκαν καθυστερημένα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και εκ του λόγου αυτού δεν ήταν δυνατή η υποβολή εμπρόθεσμης δήλωσης για το εισόδημα αυτό.

Αυτό αναφέρει σε άλλη ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ και προσθέτει: «Θυμίζουμε πως τα παραπάνω επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, σε απόφαση της ΑΑΔΕ (Α.1041/29-1-2019, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β' 353/11-02-2019), όπου επιπλέον αναφέρεται πως οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται χειρόγραφα μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους που εκδόθηκε η βεβαίωση, και η καταβολή του φόρου γίνεται όπως και των λοιπών δηλώσεων, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 31η Δεκεμβρίου εκάστου φορολογικού έτους».

Συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται ότι μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019 μπορούν να υποβληθούν χωρίς κυρώσεις οι δηλώσεις:

- Των αγροτών που λαμβάνουν αγροτικές επιδοτήσεις, εφόσον οι σχετικές βεβαιώσεις εκδόθηκαν καθυστερημένα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και εκ του λόγου αυτού δεν ήταν δυνατή η υποβολή εμπρόθεσμης δήλωσης για το εισόδημα αυτό. Οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται χειρόγραφα στην αρμόδια ΔΟΥ.

- Των αποβιωσάντων. Οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται χειρόγραφα στην αρμόδια ΔΟΥ από τους κληρονόμους.

- Των φορολογικών κατοίκων Ελλάδας που μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στο εξωτερικό. Η δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα καθ' όλη τη διάρκεια του φορολογικού έτους και το αργότερο έως τις 31/12/2019 (βλ. ΠΟΛ. 1201/2017).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια