57 ψήφοι κρίνουν το Δήμο Μινώα Πεδιάδος

Ηράκλειο
57 ψήφοι κρίνουν το Δήμο Μινώα Πεδιάδος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μανόλης Φραγκάκης για επανακαταμέτρηση: «Δεν το περίμενα αλλά είναι σεβαστό!»

Η εκλογική «μάχη» σε τοπικό επίπεδο τελείωσε, η «μάχη» του Πρωτοδικείου όμως τώρα... ξεκινά!

Στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου στρέφεται τώρα το ενδιαφέρον πολλών υποψήφιων δημοτικών συμβούλων που βρέθηκαν σε μη εκλόγιμες θέσεις, αλλά και παρατάξεων που βρέθηκαν στην πλευρά των ηττημένων για λίγες ψήφους.

Σε επίπεδο παρατάξεων, μάλιστα, δεσπόζει το αίτημα επανακαταμέτρησης των ψηφοδελτίων που κατέθεσε ο απερχόμενος δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης, ο οποίος, θυμίζουμε, έχασε στο νήμα στον β' γύρο από τον Μανόλη Φραγκάκη (με 24 μόλις ψήφους διαφορά), ενώ στο νήμα επίσης δεν είχε καταφέρει να εκλεγεί δήμαρχος απευθείας στον α' γύρο, όταν και του έλειψαν 57 ψήφοι από το πολυπόθητο όριο εκλογής του 50% συν 1.

Τα αιτήματα επανακαταμέτρησης σταυρών και ψηφοδελτίων για την πρώτη και δεύτερη Κυριακή φτάνουν «κατά ριπάς» στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου, με τους ενδιαφερόμενους να έχουν περιθώριο μέχρι σήμερα το μεσημέρι για να υποβάλουν το αίτημά τους. Της επίσημης ανακήρυξης των αποτελεσμάτων θα ακολουθήσει ακόμη μια προθεσμία, προκειμένου να υποβληθούν ενστάσεις, η εξέταση των οποίων θα ολοκληρωθεί σε χρόνο άγνωστο που θα εξαρτηθεί από τον φόρτο εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τον απολογισμό της εκλογικής διαδικασίας, στον Άρειο Πάγο έχει υποβληθεί η αναφορά της αρμόδιας εφόρου προκειμένου δικαστικοί αντιπρόσωποι, οι οποίοι κρίθηκαν ανεπαρκείς, καθώς θεωρήθηκε πως δεν εξέτισαν τα καθήκοντά τους όπως έπρεπε, να εξαιρεθούν στο μέλλον από αντίστοιχες διαδικασίες...

Στην ίδια αναφορά επισημαίνονται και αδυναμίες ή ελλείψεις που διαπιστώθηκαν από πλευράς των εμπλεκόμενων με την εκλογική διαδικασία φορέων και προσώπων.

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά... Ως είθισται μετά το πέρας των εκλογών, υποψήφιοι που έμειναν «εκτός νυμφώνος» εκλογής, είτε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, είτε σε Δημοτικά Συμβούλια, είτε σε δημαρχιακούς θώκους, κινούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες, με την ελπίδα φυσικά να ανατρέψουν το εις βάρος τους αποτέλεσμα.

Το νομικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα αυτή μέσω αιτημάτων επανακαταμέτρησης αρχικώς και υποβολής ενστάσεων.

Όπως είναι εύλογο, υποψήφιοι που έχασαν την εκλογή για λίγες ψήφους σπεύδουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που δίνει ο νόμος.

Και στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου ξεκίνησαν οι ενστάσεις, αναφορικά με τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών...

Προθεσμία μέχρι σήμερα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Άρη Ροζάκη, στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου έχουν ήδη κατατεθεί σχετικά αιτήματα κυρίως υποψήφιων δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι βρέθηκαν σε μη εκλόγιμες θέσεις για λίγες ψήφους. Ήδη για την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου αιτήσεις για επανακαταμέτρηση έχουν κατατεθεί από υποψήφιους των Δήμων Χερσονήσου, Μαλεβιζίου, Γόρτυνας, Βιάννου, Αρχανών-Αστερουσίων, Ηρακλείου και Μινώα Πεδιάδος.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται πάντως να σπεύσουν, διότι έχουν περιθώριο μέχρι σήμερα το μεσημέρι.

Όπως γνωστοποιεί το Πρωτοδικείο Ηρακλείου, εφιστώντας την προσοχή σε κάθε ενδιαφερόμενο, «εκπνέει το μεσημέρι της Τετάρτης (σ.σ. σήμερα) η προθεσμία για την υποβολή αιτήματος επανακαταμέτρησης ψηφοδελτίων».

Επίσης μέχρι σήμερα θα πρέπει να προσέλθουν οι ενδιαφερόμενοι στο Πρωτοδικείο ώστε να ενημερωθούν ποιο συνεργείο θα αναλάβει τον έλεγχό τους και ποια ώρα θα διενεργηθεί ο επανέλεγχός τους.

Μανόλης Φραγκάκης: «Δεν το περίμενα αλλά είναι σεβαστό!»

Στη «μάχη» του Πρωτοδικείου ξεχωρίζει το αίτημα επανακαταμέτρησης που υπέβαλε ο απερχόμενος δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος. Στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος, μετά από μια εκλογική βραδιά - «θρίλερ» την Κυριακή, είχαμε ανατροπή στο νήμα!

Ο νέος (εφόσον δεν αλλάξει κάτι στο πλαίσιο της επανακαταμέτρησης) δήμαρχος Μανόλης Φραγκάκης έλαβε ποσοστό 50,1%, έναντι 49,9% του κ. Ζαχαρία Καλογεράκη. Μόλις 24 ψήφοι διαφορά χώρισαν τους δύο υποψηφίους, που συγκεκριμένα έλαβαν: Μανόλης Φραγκάκης 5.757 ψήφους και Ζαχαρίας Καλογεράκης 5.733 ψήφους.

Η οριακή διαφορά και η απόσταση αυτή των 24 μόλις ψήφων μεταξύ του Μανόλη Φραγκάκη και του Ζαχαρία Καλογεράκη έφεραν τον τελευταίο στο κατώφλι του Πρωτοδικείου Ηρακλείου.

Ο Ζαχαρίας Καλογεράκης, όπως περίμεναν πολλοί, υπέβαλε αίτημα επανακαταμέτρησης για τον β' γύρο των εκλογών, όπου και έχασε τη δημαρχία για 24 ψήφους από τον Μανόλή Φραγκάκη.

Παράλληλα, όμως, ο κ. Καλογεράκης φέρεται να υπέβαλε αίτημα επανακαταμέτρησης και για τον α' γύρο των δημοτικών εκλογών, όπου επίσης είχαμε μια βραδιά – «θρίλερ», με τον ίδιο να αγγίζει την απευθείας δημαρχιακή εκλογή του αλλά να μη την πετυχαίνει για μόλις... 57 ψήφους!

Η διαδικασία της επανακαταμέτρησης με βάση το αίτημα της πλευράς Καλογεράκη, που αφορά βεβαίως και τον μεγάλο αριθμό άκυρων ψηφοδελτίων, θα ξεκινήσει αύριο το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ της Κυριακής.

Για την εξέλιξη με το αίτημα της επανακαταμέτρησης εκ μέρους του Ζαχαρία Καλογεράκη ρωτήθηκε χτες ο Μανόλης Φραγκάκης από τη Νικολέτα Σφακιανάκη στην εκπομπή «Κρήτη Σήμερα» της KΡHTH TV, όπου και φιλοξενήθηκε.

Ο ίδιος εξέφρασε μια σχετική έκπληξη για την κίνηση αυτή. Ξεκαθάρισε ωστόσο πως είναι σεβαστό το δικαίωμα αυτό εκ μέρους του απερχόμενου δημάρχου Μινώα Πεδιάδος, ενώ εμφανίστηκε σίγουρος πως η επανακαταμέτρηση δε θα αλλάξει το τελικό αποτέλεσμα και τη δική του εκλογή στον δημαρχιακό θώκο.

«Θα σας μιλήσω ειλικρινά. Δεν το περίμενα το αίτημα της επανακαταμέτρησης. Ξεκαθαρίζω βεβαίως ότι είναι στο πλαίσιο της νομιμότητας. Έχει και μια λογική αν θέλετε, δεδομένου ότι ήταν μικρή η διαφορά σε ψήφους. Όμως δεν το περίμενα για έναν βασικό λόγο: Λόγω του ότι ο κ. Καλογεράκης είχε αποδεχτεί το εκλογικό αποτέλεσμα.

Εν πάση περιπτώσει, όπως πληροφορούμαι από τους δικούς μας νομικούς, το θέμα της επανακαταμέτρησης των ψηφοδελτίων θα έχει τελειώσει την Κυριακή. Και πιστεύω ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι. Εμείς από τη μεριά μας είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα της εκλογής μας», τόνισε ο κ. Φραγκάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News