Ηράκλειο

ΠΑΓΝΗ: Εργαζόμενες γεννούν και επιστρέφουν αμέσως στη δουλειά

Το σωματείο καταγγέλλει ότι δεν χορηγείται προστασία μητρότητας

Λίγο μετά τον τοκετό πρέπει να επιστρέφουν στη δουλειά τους οι εργαζόμενες στο ΠΑΓΝΗ καθώς όπως καταγγέλλει το Σωματείο δεν τους χορηγείται προστασία μητρότητας και αναγκάζονται είτε να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών έως 4 μήνες, είτε να ζητήσουν μειωμένο ωράριο.

Αναλυτικά σύμφωνα με την καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ:

«Για ακόμη μία φορά θα αναφερθούμε στην αδικία των συναδέλφων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, οι οποίοι βρίσκονται πάντα σε καθεστώς ομηρίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του τελευταίου διαστήματος αποτελεί η μη προστασία της μητρότητας στους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας μέσω ΟΑΕΔ. Εργαζόμενες μάνες καλούνται να επιστρέψουν στην εργασία τους μετά το δεύτερο μήνα ζωής του παιδιού τους. Σε περίπτωση που αδυνατούν να επιστρέψουν (όπως είναι και το πιο φυσικό) αναγκάζονται είτε να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών έως 4 μήνες, είτε να ζητήσουν μειωμένο ωράριο (μίας ώρας). Εναλλακτικά ωθούνται σε παραίτηση εξαιτίας των αντιλαϊκών νόμων. Δεν τους δίνεται καν το εξάμηνο που δίνεται στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, αφού το κράτος δεν τους θεωρεί ούτε δημόσιους αλλά ούτε ιδιωτικούς υπαλλήλους.

Αυτή είναι η περίφημη στήριξη του συστήματος υγείας!!! Το δικαίωμα της γυναίκας στην εργασία και η κοινωνική προστασία της μητρότητας δεν θέλουν να συνδυάζονται από τις εργαζόμενες.

Η γυναίκα, όμως, επιφορτισμένη από τη φύση με ειδικό και αυξημένο ρόλο στην αναπαραγωγική διαδικασία - τη μητρότητα - χρειάζεται πρόσθετη και εξειδικευμένη φροντίδα και προστασία. Αυτές πρέπει να παρέχονται σε όλες τις γυναίκες από κρατικές υπηρεσίες, δωρεάν και αποκλειστικά, μέσα από το δημόσιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας. Χρειάζονται ειδικά μέτρα πρόληψης, περίθαλψης, αποκατάστασης και προαγωγής της υγείας της γυναίκας, σε όλη τη διάρκεια της ζωής της, από τη βρεφική ηλικία έως το βαθύ γήρας, καθώς και ιδιαίτερα μέτρα στο χώρο εργασίας για τις γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία.

Απαιτούμε το αυτονόητο. Όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν ίσα δικαιώματα! Οι εργαζόμενοι γονείς, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης, να έχουν πλήρη άδεια ανατροφής με αποδοχές.  

Το σωματείο εργαζομένων παλεύει για:

  • Αναγνώριση της μητρότητας ως κοινωνικό δικαίωμα. Η μητρότητα δεν είναι θητεία να εξαγοράζεται με κάποια ένσημα.
  • Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
  • Εξασφάλιση σταθερής και μόνιμης εργασίας για ΟΛΟΥΣ.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Δημόσιο δωρεάν αποκλειστικά σύστημα Υγείας».

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια