«Τρύπες» τα νηπιαγωγεία στο Ηράκλειο

Ηράκλειο
«Τρύπες» τα νηπιαγωγεία στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοβαρό το πρόβλημα στις υποδομές - Εκτός προγράμματος δίχρονης προσχολικής αγωγής ο Δήμος Ηρακλείου

Εκτός δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης μένει ο Δήμος Ηρακλείου εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε κτήρια ικανά να φιλοξενήσουν τα προνήπια.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Ηρακλείου θα είναι ο μόνος σε επίπεδο Κρήτης και ένας εκ των 37 σε επίπεδο χώρας που δε θα καταφέρει να προχωρήσει το μέτρο, καθώς λείπουν αρκετές αίθουσες ώστε να μπορέσει να δεχτεί τα παιδιά 4 χρονών στα νηπιαγωγεία του.

Ο Δήμος Ηρακλείου δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει τις υποδομές που απαιτούνται ώστε όλα τα παιδιά του να ενταχθούν στα προνήπια. Σύμφωνα με αυτές τις συνθήκες, σε ελλιπή και σε πολλές περιπτώσεις ακατάλληλα μισθωμένα κτήρια, που μόνο ανασφάλεια μπορούν να προκαλούν σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, κάνουν τα πρώτα τους μαθητικά βήματα τα πιτσιρίκια του Ηρακλείου, με τους εκπαιδευτικούς να μην μπορούν να παράγουν σωστά το εκπαιδευτικό τους έργο.

Η έλλειψη σύγχρονων κτηρίων για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε κτήρια που στην πλειοψηφία τους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να φιλοξενήσουν μαθητές προσχολικής ηλικίας. Ο λόγος για κτήρια παλιά, σκοτεινά, χωρίς ή με εξαιρετικά περιορισμένο αύλειο χώρο, τα οποία φιλοξενούν παιδιά που ξεκινούν τη μαθητική τους σταδιοδρομία με συνθήκες που παραπέμπουν σε παλιότερες δεκαετίες.

«Όντως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στις εγκαταστάσεις όπου φιλοξενούνται τα νήπια στην πόλη του Ηρακλείου. Δε χτίστηκαν αρκετά κτήρια για νηπιαγωγεία τα προηγούμενα χρόνια και αυτό είχε ως συνέπεια να έχουν ενοικιαστεί χώροι οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις είναι ακατάλληλοι. Πρέπει να δοθούν λύσεις ούτως ώστε να πληρείται η ασφάλεια των παιδιών και φυσικά να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, εγκαταστάσεις και υποδομές ώστε και οι συνάδελφοι νηπιαγωγοί να μπορούν να αποδώσουν», τόνισε ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Μανόλης Καρτσωνάκης.

«Ο φτωχός συγγενής»

«Η προσχολική αγωγή γενικά είναι ο φτωχός συγγενής της εκπαίδευσης. Αν τώρα με τις υπάρχουσες προϋποθέσεις και συνθήκες πηγαίναμε να δώσουμε έγκριση λειτουργίας σε ένα νηπιαγωγείο από αυτά που υπάρχουν, θα το κρίναμε ακατάλληλο έως άχρηστο», είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», Μανόλης Μπελαδάκης.

«Στον νομό Ηρακλείου τέσσερις Δήμοι εντάχθηκαν το φετινό σχολικό έτος. Από το επόμενο σχολικό έτος θα ενταχθούν οι επτά από τους οκτώ, και ο Δήμος Ηρακλείου την επόμενη σχολική χρονιά θα μείνει εκτός αυτής της διαδικασίας. Στον Δήμο Ηρακλείου, πάντως, όσα παιδιά μπορούν να απορροφηθούν σε νηπιαγωγεία, αυτό θα γίνει. Ωστόσο θα μείνουν πάρα πολλά παιδιά εκτός, καθώς δε θα εφαρμοστεί στον Δήμο Ηρακλείου η δίχρονη προσχολική αγωγή», είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος» Γιώργος Μακράκης.

«Υπάρχει δυστυχώς πολύ μεγάλο πρόβλημα στο Ηράκλειο για αυτό τον λόγο και δεν μπορεί να εφαρμοστεί και η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση. Θα έχουμε μια συνάντηση, διότι το υπουργείο περιμένει να του δώσουμε απάντηση για το θέμα μέχρι τις 10 του μήνα, ώστε να δούμε αν υπάρχει κάποιο πλάνο και από τον Δήμο προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα», είπε ο αναπληρωτής διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Κώστας Θεοφάνους, προσθέτοντας πως «πρέπει να γίνει άμεσα ένας σχεδιασμός ώστε να δούμε πώς θα μπορεί τουλάχιστον σε ένα-δυο χρόνια να είναι εφικτή η εφαρμογή της προσχολικής αγωγής».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News