Ηράκλειο

Ο «Μεγάλος Αδελφός» στο… τηλεφωνικό κέντρο του Δήμο Ηρακλείου;

Καταγράφουν παρανόμως όλες τις συνομιλίες στις τηλεφωνικές γραμμές της Λότζιας

Σύμφωνα με πληροφορίες, την τελευταία 5ετία με τη χρήση λογισμικού γίνεται αυτόματη καταγραφή και αποθήκευση του περιεχομένου των συνομιλιών όλων των τηλεφωνικών αριθμών του Δήμου Ηρακλείου

Τα λέγαμε από πρόπερσι... Σε σχόλια που δημοσιεύσαμε τον Μάρτιο του 2017, είχαμε αναφερθεί σε «καταγγελίες» που μας έγιναν, ότι σε μεγάλο Δήμο της Κρήτης γίνεται «όχι στα κρυφά», αλλά με τον πλέον επίσημο τρόπο, οργανωμένη και συστηματική καταγραφή της χρήσης - έχει, βλέπετε, την IP τηλεφωνία - των εισερχόμενων και εξερχόμενων τηλεφωνικών κλήσεων, σε όλες τις τηλεφωνικές συσκευές, μη εξαιρουμένου του δημάρχου και των αντιδημάρχων.

Αναρωτιόμασταν μάλιστα αν είναι αλήθεια και ποιος μπορεί να το κάνει αυτό! Είχαμε καλέσει τότε, συγκεκριμένα, τον πρόεδρο της ΠΕΔ κ. Βασίλη Λαμπρινό να πάρει θέση.

Καταγραφή και αποθήκευση

Στη διάρκεια του χρόνου που πέρασε, καταβάλλοντας προσπάθεια για επιβεβαίωση της καταγγελίας, μας ενημέρωσαν από διαφορετική πηγή ότι γίνεται παράλληλα, τουλάχιστον την τελευταία 5ετία, συγχρόνως με τη χρήση υπάρχοντος λογισμικού, αυτόματη καταγραφή και αποθήκευση και του περιεχομένου των συνομιλιών όλων των τηλεφωνικών αριθμών του Δήμου Ηρακλείου!

Χωρίς καμιά άδεια

Και όλα αυτά σε δημόσια υπηρεσία, παράνομα, χωρίς να έχει ζητηθεί και χωρίς να έχει εκδοθεί καμιά άδεια από την αρμόδια Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που να αναγνωρίζει ως νόμιμη την καθημερινή καταγραφή και αποθήκευση των τηλεφωνικών κλήσεων.

Χωρίς γνωστοποίηση

Επίσης όλα αυτά γίνονται χωρίς καμιά ενημέρωση προς τους ανυποψίαστους δημότες που επικοινωνούν με τις υπηρεσίες του Δήμου, αλλά και εν αγνοία των δημοτικών υπαλλήλων, που δε γνωρίζουν ότι όλες οι τηλεφωνικές επικοινωνίες στις οποίες συμμετέχουν καταγράφονται και αποθηκεύονται.

Τι λέει ο νόμος;

Στο αρ. 4 παρ. 2 του Ν. 3471/2006 ορίζεται ότι απαγορεύεται η ακρόαση, υποκλοπή, αποθήκευση ή άλλο είδος παρακολούθησης ή επιτήρησης των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και των συναφών δεδομένων κίνησης και θέσης.

Πότε επιτρέπεται; Επίσης στην παρ. 3 του ίδιου άρθρου αναφέρεται ότι η καταγραφή συνδιαλέξεων και των συναφών δεδομένων κίνησης επιτρέπεται μόνο κατ’ εξαίρεση, όταν πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια νόμιμης επαγγελματικής πρακτικής με σκοπό την παροχή αποδεικτικών στοιχείων εμπορικής συναλλαγής ή άλλης επικοινωνίας επαγγελματικού χαρακτήρα, υπό την προϋπόθεση ότι και τα δύο μέρη, μετά από προηγούμενη ενημέρωση σχετικά με τον σκοπό της καταγραφής, παρέχουν τη συγκατάθεσή τους.

Ανανέωση!

Στους προϋπολογισμούς μάλιστα που συντάσσονται στη διάρκεια όλης της δημοτικής περιόδου, υπάρχει εγγεγραμμένος κωδικός αριθμός, KA 70-7135.029, που προβλέπει προμήθεια για την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό τού υπάρχοντος λογισμικού, για την καταγραφή της χρήσης των τηλεφωνικών κλήσεων! Μην ακούσουμε ξανά τις γνωστές αστειότητες περί συκοφαντίας και ειδήσεων face news.

Ποιος είναι ο αποδέκτης;

Την άνοιξη του 2019 δεν αναρωτιόμασταν πια αν είναι αληθείς οι ισχυρισμοί αυτοί! Αναρωτιόμασταν μόνο ποιος κάνει το φιλτράρισμα, την περαιτέρω “απαραίτητη” επεξεργασία... Για ποιον; Ποιος αντιδήμαρχος είναι ο αποδέκτης ή ο διακινητής των πληροφοριών, που ο σύγχρονος εξοπλισμός του Δήμου προσφέρει σε όποιον έχει τους κωδικούς πρόσβασης στο “χρήσιμο” λογισμικό; Μήπως άραγε είναι ο ίδιος ο απερχόμενος δήμαρχος; Ποιοι “συνεργάτες” του απερχόμενου δημάρχου εμπλέκονται και με ποιον τρόπο;

Εισαγγελία

Όταν παρέμβει ο εισαγγελέας ή η υπηρεσία Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μην ακούσουμε να λένε οι αρμόδιοι της απερχόμενης δημοτικής Αρχής ότι αυτά γίνονταν εν αγνοία τους και ότι είναι γνωστό το δημοκρατικό τους ήθος... γιατί κανείς δεν πιστεύει πια το αφήγημά τους.

Ο συνυποψήφιος δήμαρχος

Ποια θέση παίρνει όμως και ο έτερος υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου απέναντι στις τόσο βαριές και ποινικά διωκόμενες συμπεριφορές, που υποθετικά μπορεί να οδηγήσουν τον Δήμο Ηρακλείου σε πρόστιμα, σε δικαστικές περιπέτειες και σημαντικές αποζημιώσεις; Ανάλογα με τη δημόσια αντίδραση των εμπλεκομένων της απερχόμενης δημοτικής Αρχής Ηρακλείου, που λειτουργεί προκλητικά παράνομα, σε όλη τη διάρκεια της δημοτικής της θητείας, θα επανέλθουμε με αναλυτική αναφορά και ενδιαφέρον υλικό. Οι επιλογές των δημοτών είναι προ των πυλών και οι αποκαλύψεις γίνονται δημόσια και εκ των έσω πια.

Ο απερχόμενος δήμαρχος Ηρακλείου οφείλει δημόσια να ερμηνεύσει και να δικαιολογήσει τη νομιμότητα των επιλογών και των πράξεών του, τόσο ενώπιον των δημοτών, ίσως όμως και ενώπιον του εισαγγελέα!

Εμείς καταγράφουμε και δημοσιοποιούμε!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια