Λάκκος: «Καταρρέει» μια ιστορική γειτονιά!

Ηράκλειο
Λάκκος: «Καταρρέει» μια ιστορική γειτονιά!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστολή αγανάκτησης από αναγνώστη της «Ν.Κ.» για τα ετοιμόρροπα κτήρια στον Λάκκο - Για αδιαφορία και μη τήρηση των δεσμεύσεών της καταγγέλλει τη δημοτική Αρχή

Η κατάρρευση του κτηρίου στην οδό Καλογήρου 4 στο Ηράκλειο στις 16 Φεβρουαρίου 2019 στον Λάκκο, στην ιστορική αυτή γειτονιά στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, όπου από καθαρή τύχη δε θρηνήσαμε θύματα, έφερε για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο ένα από τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει για πολλά χρόνια η παλιά πόλη, αυτό των ετοιμόρροπων κτηρίων.

Όπως καταγγέλλει αναγνώστης στη «Νέα Κρήτη», «ο Λάκκος συνδέει το κέντρο της πόλης του Ηρακλείου με το Πολιτιστικό Κέντρο και το μνημείο Μαρτινέγκο, όπου δεκάδες επισκέπτες καθημερινά ανεβαίνουν για να τιμήσουν τον μεγάλο διανοητή Νίκο Καζαντζάκη.

Στη διαδρομή τους, οι επισκέπτες συναντούν εγκαταλελειμμένες κατοικίες που έχουν αφεθεί στην τύχη τους και στη φθορά του χρόνου, καθώς και τοίχους, μπαλκόνια και σοβάδες που κρέμονται στον αέρα και αποτελούν παγίδες θανάτου για διερχόμενους κατοίκους και τουρίστες. Κτήρια που κάποτε έσφυζαν από ζωή και στέγαζαν όνειρα ανθρώπων, σήμερα είναι ερειπωμένα και εγκαταλελειμμένα στο έλεος “τσιμεντοποιών”, που τα αγοράζουν για να κερδοσκοπήσουν χτίζοντας πολυκατοικίες.

Αδιαφορία

«Ενώ ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός», συνεχίζει ο αναγνώστης της “Ν.Κ.”, «σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11/5/2017, μετά από την κατάρρευση του Δουκικού Ανακτόρου, δήλωσε πως αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια των πολιτών και ότι σε περιπτώσεις επικινδύνως ετοιμόρροπων κτισμάτων ο Δήμος στέλνει επιστολή στους ιδιοκτήτες, δίνοντας μια προθεσμία, και στη συνέχεια προχωρά στην κατεδάφιση, καταλογίζοντας τα έξοδα στους ιδιοκτήτες, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η δημοτική Αρχή μεριμνά για τη διαφύλαξη του πολιτιστικού αποθέματος της πόλης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αδιαφόρησαν και δεν έλαβαν υπόψη τους τις καταγγελίες κατοίκων της περιοχής για το συγκεκριμένο ακίνητο προς τον εισαγγελέα Ηρακλείου και τον ίδιο τον δήμαρχο.

Αυτό είχε ως συνέπεια να ακολουθήσει πλήθος κωλυσιεργιών και το πρωτόκολλο ετοιμορροπίας για το συγκεκριμένο ακίνητο να εκδοθεί εσπευσμένα μετά από την κατάρρευση του κτηρίου.

Να σημειώσουμε εδώ ότι, μετά από επίμονες απαιτήσεις των κατοίκων και προσφυγής τους στον Συνήγορο του Πολίτη, η αρμόδια Αρχή Πολεοδομίας εξέτασε το οίκημα και ενώ έγινε έκθεση Α’ επικινδύνου με ημερομηνία 28/3/2016 από υπάλληλο της υπηρεσίας, ενώ υπήρχε και προγενέστερη αναφορά αυτοψίας των μηχανικών της Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων με ημερομηνία 9/2/2016, όπου και στα δύο επισημαινόταν η επικινδυνότητα του κτηρίου από άποψη στατικής και υγιεινής, η Πολεοδομία δεν έλαβε κανένα μέτρο ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση από το συγκεκριμένο ακίνητο.

Αντί αυτού, η Επιτροπή Ετοιμόρροπων αποφάσισε χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση ότι το κτίσμα δεν παρουσιάζει επικίνδυνα στοιχεία και κατά συνέπεια δε συντρέχουν λόγοι επέμβασης από πλευράς του Δήμου (επισημαίνεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν την ευθύνη να προστατεύουν τους διερχόμενους από κάθε είδους κινδύνους και να τηρούν τα όσα προβλέπει ο νόμος σε σχέση με την ασφάλεια και την υγιεινή των ιδιωτικών τους κτηρίων, κάτι το οποίο δυστυχώς στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έγινε.)

Εγκαταλελειμμένες κατοικίες που έχουν αφεθεί στην τύχη τους και στη φθορά του χρόνου, καθώς και τοίχους, μπαλκόνια και σοβάδες που κρέμονται στον αέρα και αποτελούν παγίδες θανάτου για διερχόμενους κατοίκους και τουρίστες συναντά κανείς στην περιοχή του Λάκκου

Επιπλέον, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας σε έγγραφό της στις 21/6/2017 αναφέρει ότι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε εξωτερικά της οικίας λόγω αδυναμίας πρόσβασης, αφού το κτίσμα “φέρει εμφανή σημεία φθοράς στην εξωτερική τοιχοποιία, ενώ έχει καταρρεύσει η οροφή”, επισημαίνει ότι “η συσσώρευση αδρανών υλικών μπορεί να αποτελέσει δυνητικά ανθυγιεινή κατάσταση... (και) δημιουργεί ευνοϊκές καταστάσεις για την ανάπτυξη τρωκτικών και εντόμων υγειονομικής σημασίας”, πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν σήμερα σε μεγάλο βαθμό οι κάτοικοι της περιοχής».

Εστίες μόλυνσης

«Ενώ οι ιδιοκτήτες μετά την κατάρρευση του κτηρίου καθάρισαν τον δρόμο από τις πέτρες και τα μπάζα, εναποθέτοντάς τα στο εσωτερικό του οικοπέδου τους, τα προϊόντα της κατάρρευσης δεν έχουν απομακρυνθεί, με άμεσο τον κίνδυνο δημιουργίας εστίας μόλυνσης και ενδεχόμενης επιβάρυνσης του περιβάλλοντος. Επιπλέον, μέχρι σήμερα δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, με αποτέλεσμα τώρα οι κίνδυνοι να είναι περισσότεροι, αφού η κατάρρευση της προσόψεως του κτηρίου έχει παρασύρει και το διπλανό κτήριο, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για πιθανή νεότερη πτώση», αναφέρει ο αναγνώστης, τα στοιχεία του οποίου έχει στη διάθεσή της η “Νέα Κρήτη”.

Μέτρα αναστήλωσης της περιοχής

«Δεν είναι λύση οι μπουλντόζες»

Η επιστολή του αναγνώστη στην εφημερίδα μας καταλήγει ως εξής: «Επισημαίνεται ότι, παρόλο που τα ετοιμόρροπα κτήρια εγκυμονούν σοβαρότατους κινδύνους για τους πολίτες και αποτελούν εστίες μόλυνσης, και η όλη αισθητική τους εικόνα δε συνάδει με ένα ιστορικό κέντρο μιας πολιτισμένης πόλης, η λύση δεν είναι σε καμία περίπτωση να επιστρατευτούν μπουλντόζες και να κατεδαφιστούν. Αντί αυτού θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες αναστήλωσής τους, πριν είναι πολύ αργά.

Δυστυχώς, στην περίπτωση του ακινήτου της οδός Καλογήρου κάτι τέτοιο δεν έγινε, αλλά μέσα από σχετική αλληλογραφία με την Πολεοδομία παρατηρούνται υπερβολικές καθυστερήσεις και ευθύνες από τις Αρχές που υποτίθεται ότι είναι ταγμένες να υπηρετούν τη νομιμότητα, την ασφάλεια των πολιτών και την υγιεινή των χώρων.

Για όλα τα προαναφερόμενα υπάρχει αρκετό παρασκήνιο και θα πρέπει να λογοδοτήσει κάθε αρμόδιος που συντέλεσε στη μακρόχρονη συνειδητή αδράνεια, ενώ γνώριζε ότι διακυβεύονταν όχι μόνο η σωματική ακεραιότητα, αλλά και η ζωή των διερχομένων από μια πιθανή κατάρρευση του κτηρίου και να ελεγχτούν τυχόν πελατειακές σχέσεις, αφού η μία εκ των δύο ιδιοκτητών είναι μηχανικός που εργάζεται στην Περιφέρεια και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές ήταν υποψήφια στον συνδυασμό του νυν δημάρχου κ. Λαμπρινού και σήμερα είναι εκλεγμένο μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News