Ηράκλειο

Κήδευσε τη μητέρα του ένα χρόνο πριν και ακόμη περιμένει να λαμβάνει…

Ιστορίες καθημερινής τρέλας στο Ελληνικό Δημόσιο

Καταστάσεις για γέλια και για κλάματα, με φόντο τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) Ηρακλείου, περιγράφει στο neakriti.gr ο κ. Βασίλης Κοκοτσάκης.

Ο κ. Κοκοτσάκης “έχασε” τη μητέρα του τον Ιούνιο του 2018 και, ένα μήνα αργότερα, υπέβαλλε στον ΕΦΚΑ Ηρακλείου τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την καταβολή των εξόδων της κηδείας της.

Σήμερα, σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, και μετά από πολλαπλές προσπάθειες επικοινωνίας με τον ΕΦΚΑ Ηρακλείου, ο κ. Κοκοτσάκης βρήκε τη λύση, μέσω του… (Πανελληνίου) Διοικητή του ΕΦΚΑ, κ. Λάμπρου Σέμπου.

Η αγανακτισμένη επιστολή του

Ο ίδιος, σε επιστολή που είχε αποστείλει προς τον Διοικητή του ΕΦΚΑ, κ. Σέμπο, περιέγραφε το… χρονικό της ταλαιπωρίας του:

«Τον Ιούνιο 2018 πέθανε η μητέρα μου. Τα δικαιολογητικά για λήψη εξόδων κηδείας υποβλήθηκαν στον ΕΦΚΑ Ηρακλείου, τον Ιούλιο 2018.

Έκτοτε και μέχρι σήμερα δεν έχουν καταβληθεί και χωρίς καμία αιτιολογία προς τούτο.

Τον Μάρτιο ενεστώτας έτους (και όντας πολύ τυχερός που τα κατάφερα) τηλεφώνησα στο αρμόδιο γραφείο ΕΦΚΑ Ηρακλείου. Μία κυρία μου απάντησε ότι έχουν πρόβλημα προσωπικού και με “σύνδεσε” με τον προϊστάμενο κ. Μαρκάκη.

Αλλά δυστυχώς το τηλέφωνο έκλεισε και έκτοτε καθημερινά επί πολλές ώρες προσπαθώ και μέχρι σήμερα σε όλα τα διαθέσιμα τηλέφωνα και ουδέποτε απάντησε κάποιος.

Όπως δεν απάντησε και σε σχετικό έγγραφο μέσω φαξ, παράπονο που υποβλήθηκε».

«Το θέμα μου είναι η συμπεριφορά προς τον πολίτη»

Όπως ανέφερε ο κ. Κοκοτσάκης, μιλώντας στο neakriti.gr, «Σήμερα επικοινώνησα με τα κεντρικά γραφεία του ΕΦΚΑ, όπου υπήρχε “άλλος θεός”… Οι άνθρωποι σήκωσαν αμέσως το τηλέφωνο, με εξυπηρέτησαν απευθείας, αλλά και έδειξαν ενδιαφέρον για την επίλυση του ζητήματός μου. Εν αντιθέσει, με τα γραφεία του ΕΦΚΑ στο Ηράκλειο, όπου δεν μπορούσα να επικοινωνήσω μαζί τους, καθώς δεν απαντούσαν στις συνεχείς κλήσεις μου».

«Το θέμα μου δεν είναι να πάρω τα χρήματα της κηδείας, το θέμα μου είναι να καταγγείλω τη συμπεριφορά του τοπικού ΕΦΚΑ απέναντι στους πολίτες», προσέθεσε ο κ. Κοκοτσάκης.

Με χιούμορ αντιμετωπίζει την αδικαιολόγητη καθυστέρηση

Πάντως, παρά την ταλαιπωρία του, από ότι φαίνεται δε χάνει το χιούμορ του, αφού, όπως καταλήγει στην επιστολή του προς τον κ. Σέμπο:

«Δεν χρειάζεται τίποτε παραπάνω να ζητήσω, από το νόμιμο και αυτονόητο δικαίωμα ενός πολίτη, αλλά και την εκ τού νόμου αλλά και της λογικής υποχρέωση ενός δημοσίου “λειτουργού”.

Ενός λειτουργού όπως τον φαντάζομαι εγώ και όχι έτσι όπως μου φέρομαι και φαντάζομαι και σε πολλούς άλλους που κάποια στιγμή από τα νεύρα μας θα πάμε “αλειτούργητοι”.

Χιούμορ θα μου πείτε. Δεν πειράζει χρειάζεται κι αυτό».

Πως μπορείτε να λάβετε την εφάπαξ καταβολή για έξοδα κηδείας;

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο επικαλείται το dikaiologitika.gr, το εφάπαξ ποσό που μπορεί να λάβει κάποιος από τον ΕΦΚΑ για έξοδα κηδείας (ή αποτέφρωσης) ανέρχεται στα 850 ευρώ.

Σε περίπτωση μεταφοράς της σορού προς ταφή ή αποτέφρωση σε άλλη από τον τόπο θανάτου περιοχή εντός της ελληνικής επικράτειας καταβάλλονται, πέραν των εξόδων των 850 ευρώ και έξοδα μεταφοράς ως εξής:

α) για απόσταση από 100 χιλιόμετρα έως 200 χιλιόμετρα, μέχρι του ποσού των 200 ευρώ,

β) για απόσταση άνω των 200 χιλιομέτρων, μέχρι του ποσού των 350 ευρώ.

γ) Τα ποσά των περ. α΄ και β΄ δύναται να αναπροσαρμόζονται με απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών, μετά από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ.

Σε περίπτωση θανάτου άμεσα ασφαλισμένου του ΕΦΚΑ ή μέλους της οικογένειάς του εντός της ελληνικής επικράτειας, τα έξοδα της παρ. 1 καταβάλλονται εφόσον ο άμεσα ασφαλισμένος διέθετε κατά την ημερομηνία θανάτου ασφαλιστική ικανότητα για υγειονομική περίθαλψη και δεν υφίσταται δικαίωμα σε έξοδα της παρ. 1 από άλλη πηγή εκτός ΕΦΚΑ. Αν ο άμεσα ασφαλισμένος του ΕΦΚΑ δεν διέθετε κατά την ημερομηνία θανάτου ασφαλιστική ικανότητα, τα έξοδα της παρ. 1 καταβάλλονται εφόσον είχε πραγματοποιήσει οποτεδήποτε τουλάχιστον 1.500 ημέρες (ή 5 έτη) πραγματικής και προαιρετικής ασφάλισης και δεν υφίσταται δικαίωμα σε έξοδα της παρ. 1 από άλλη πηγή εκτός ΕΦΚΑ.

Αν ο θάνατος του άμεσα ασφαλισμένου του ΕΦΚΑ οφείλεται σε εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια, τα έξοδα της παρ. 1 καταβάλλονται ανεξαρτήτως των ανωτέρω προϋποθέσεων ασφαλιστικής ικανότητας και χρόνου ασφάλισης και εφόσον δεν υφίσταται δικαίωμα σε έξοδα της παρ. 1 από άλλη πηγή εκτός ΕΦΚΑ. Αν ο θάνατος του άμεσα ασφαλισμένου του ΕΦΚΑ οφείλεται σε ατύχημα εκτός εργασίας, τα έξοδα της παρ. 1 καταβάλλονται εφόσον είχε ασφαλιστική ικανότητα, άλλως εφόσον είχε πραγματοποιήσει οποτεδήποτε τουλάχιστον 750 ημέρες (ή 2,5 έτη) πραγματικής ή προαιρετικής ασφάλισης και δεν υφίσταται δικαίωμα σε έξοδα της παρ. 1 από άλλη πηγή εκτός ΕΦΚΑ.

Σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου του ΕΦΚΑ ή μέλους της οικογένειάς του εντός της ελληνικής επικράτειας, τα έξοδα της παρ. 1 χορηγούνται εφόσον, κατά την ημερομηνία θανάτου, δεν υφίσταται δικαίωμα σε έξοδα της παρ. 1 από άλλη πηγή εκτός ΕΦΚΑ.

Τα έξοδα κηδείας χορηγούνται και σε περίπτωση θανάτου άμεσα ασφαλισμένου ή μέλους της οικογένειάς του εκτός της ελληνικής επικράτειας εφόσον, κατά την ημερομηνία του θανάτου, δεν διέμεναν εκεί μόνιμα και πληρούνται οι κατά περίπτωση προϋποθέσεις των περ. α΄ και β΄ της παρ. 2. Σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου του ΕΦΚΑ ή μέλους της οικογένειάς του εκτός της ελληνικής επικράτειας, τα έξοδα της παρ. 1 χορηγούνται εφόσον, κατά την ημερομηνία του θανάτου, δεν διέμεναν εκεί μόνιμα και δεν υφίσταται δικαίωμα σε έξοδα της παρ. 1 από άλλη πηγή εκτός ΕΦΚΑ.

Τα έξοδα της παρ. 1 καταβάλλονται από τον ΕΦΚΑ σε αυτόν που επιμελείται την κηδεία ή την αποτέφρωση, ύστερα από αίτησή του.

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που εκδίδεται μετά από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ, καθορίζονται οι καλυπτόμενες από τον ΕΦΚΑ δαπάνες, τα δικαιολογητικά, η διαδικασία καταβολής των εξόδων κηδείας στον επιμεληθέντα της κηδείας ή αποτέφρωσης, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία απόδοσης των εξόδων κηδείας ή αποτέφρωσης απευθείας σε γραφείο τελετών και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια