Ηράκλειο

Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο: Αντίστροφη μέτρηση για τα επίσημα εγκαίνια

Ο πρύτανης μιλά για την «εξέλιξη του ιδρύματος» και όχι απλά τη «μετονομασία»

Αύριο Τετάρτη 22 Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί εορταστική εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), παρουσία του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, του αναπληρωτή υπουργού Κώστα Φωτάκη, καθώς και του γενικού γραμματέα Ηλία Γεωργαντά, στην έδρα του Πανεπιστημίου, στο Ηράκλειο (κεντρική είσοδος του Ιδρύματος).

Η εφημερίδα «Νέα Κρήτη» επικοινώνησε με τον πρύτανη του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, κ. Νίκο Κατσαράκη, ο οποίος μίλησε για το νέο Πανεπιστήμιο, το οποίο, όπως ξεκαθαρίζει ο ίδιος, δεν είναι μετονομασία.

«Καταρχήν, δε μιλάμε για μετονομασία. Είναι μια εξέλιξη του Ιδρύματός μας. Θα έχουμε διαφορετικά τμήματα, θα έχουμε αναβαθμισμένα προγράμματα σπουδών και θα έχουμε τη δυνατότητα για διδακτορικές σπουδές. Δε θα πρόκειται για μετονομασία. Πρόκειται για μια εξέλιξη του Ιδρύματός μας σε Πανεπιστήμιο. Είναι πολύ σημαντικό, γιατί είναι επί της ουσίας. Μιλάμε για προγράμματα σπουδών στη Γεωπονία και νέο τμήμα Τουρισμού. Έχουμε νέα τμήματα Μηχανικών με πολύ μεγάλη πιθανότητα τον Σεπτέμβριο να έχουνε πενταετείς σπουδές. Έχουμε ένα νέο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, το οποίο δεν υπήρχε πριν. Πρόκειται για μια εξέλιξη του Ιδρύματος, όπου μιλάμε για ουσιαστική αναβάθμιση. Είναι ένα νέο Πανεπιστήμιο.

Εάν έχετε παρατηρήσει το χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, θα δείτε πως είχαμε 37 Ιδρύματα και τώρα έχουμε 24, όπου το εικοστό τέταρτο είναι το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, με έδρα το Ηράκλειο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσαράκης.

Ο ίδιος εξέφρασε τα συναισθήματά του λέγοντας: «Τα συναισθήματα είναι υπέροχα. Μιλάμε για μια μεγάλη επιτυχία της ακαδημαϊκής κοινότητας του τέως ΤΕΙ Κρήτης. Μιλάμε για μια ανοδική πορεία που καταγράφεται με εξωτερικές αξιολογήσεις. Καταγράφεται με ερευνητικούς δείκτες, με την ποιότητα που έχουν οι απόφοιτοί μας στην αγορά εργασίας. Θεωρούμε ότι όλη αυτή η πορεία αναγνωρίστηκε και το ΤΕΙ Κρήτης αναγνωρίστηκε σε Πανεπιστήμιο, το οποίο εκτείνεται από τα Χανιά μέχρι τη Σητεία, και έχει ως έδρα το Ηράκλειο».

Καταξιωμένη πορεία: «Επιτυχία της ακαδημαϊκής κοινότητας»

Τέλος, στο ερώτημα εάν το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο είναι μια προσωπική επιτυχία του ίδιου, ο κ. Νίκος Κατσαράκης απάντησε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι προσωπική επιτυχία. Είναι μια επιτυχία της κοινότητας διαχρονικά. Γιατί το ΤΕΙ Κρήτης το γνώριζαν δεκαετίες του 1980 και 1990. Από το 2001, όπου μιλάμε για τον νόμο Ανωτατοποίησης των ΤΕΙ, ήρθαν άξιοι επιστήμονες στο Ίδρυμά μας. Σταδιακά, υπήρχε αναβάθμιση προγραμμάτων σπουδών, υπήρχαν μεταπτυχιακές σπουδές από το 2014. Είναι μια πορεία σταδιακή, με μεγάλο κόπο.

Είμαστε ψηλά όσον αφορά στα ΑΕΙ της χώρας. Προσελκύουμε ανταγωνιστικές χρηματοδοτήσεις τόσο από την Ευρώπη όσο και από εθνικά προγράμματα, πολύ περισσότερες από αρκετά Πανεπιστήμια. Έχουμε στενές συνεργασίες με το ΙΤΕ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πολυτεχνείο Κρήτης. Όλη αυτή η καταξιωμένη πορεία οδήγησε αυτό το γεγονός, το οποίο είναι σημαντικό για όλη την Κρήτη. Το νέο Ίδρυμα θα έχει νέα προγράμματα σπουδών, που είναι ευρεία και ανταγωνιστικά. Είναι μια επιτυχία ολόκληρης της κοινότητας του τέως ΤΕΙ Κρήτης. Όλοι δούλεψαν σκληρά. Είναι μια επιτυχία όπου οφείλεται στις προηγούμενες διοικήσεις, στη νυν διοίκηση αλλά και στο ακαδημαϊκό προσωπικό που δίδασκαν».

Η εκδήλωση αυτή, σύμφωνα με την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, αποτελεί την πρώτη μιας σειράς δράσεων εξωστρέφειας και νέας γνωριμίας της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΛΜΕΠΑ με την τοπική κοινωνία της Κρήτης, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις πόλεις της Κρήτης που λειτουργούν τμήματα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Η ανακοίνωση της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου

«Η ψήφιση του Νόμου για τις συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, αναδιαρθρώνει το Χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα μετά από μια μεγάλη διαδικασία διαλόγου με την εκπαιδευτική κοινότητα, τους επιστημονικούς, τους παραγωγικούς και τους τοπικούς φορείς.

Ιδιαίτερα στην Κρήτη, αν και δεν μπόρεσε να γίνει η ενοποίηση όλων των Ιδρυμάτων της Περιφέρειας, όπως στις περισσότερες περιοχές της χώρας, έχουμε μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη, με την αναβάθμιση του ΤΕΙ Κρήτης σε Μεσογειακό Πανεπιστήμιο. Το ΤΕΙ Κρήτης, ένα από τα καλύτερα Ιδρύματα της χώρας, είχε κερδίσει αυτόν τον τίτλο στη συνείδηση όλων, χάρη στην ποιότητα του εκπαιδευτικού και του ερευνητικού του έργου.

Με την αναδιάρθρωση του Χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης έγινε δυνατόν να διορθωθούν στρεβλώσεις και ανορθολογισμοί που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν, εξαιτίας της ανάπτυξης Τμημάτων χωρίς συνολικό σχεδιασμό αλλά και της πρόχειρης και απαράδεκτης παρέμβασης με το διαλυτικό Σχέδιο «Αθηνά» της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Το Λασίθι υστερούσε εξ αρχής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Τα Τμήματα του ΤΕΙ που είχαν δημιουργηθεί δεν υποστηρίζονταν ιδιαίτερα ούτε είχαν ενταχθεί σε ένα συνολικότερο σχεδιασμό. Με το Σχέδιο «Αθηνά» έχασε τα δύο από τα τέσσερα Τμήματα που λειτουργούσαν και οι όποιες προτάσεις για νέα τμήματα ήταν χωρίς χρηματοδότηση. Ένας δεύτερος λόγος ήταν η «συγκεντρωτική» λογική που κυριαρχεί στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα και έθετε σε κίνδυνο και τα υπόλοιπα δύο, όπως διαφάνηκε και με το πρόσφατο Πόρισμα της Επιτροπής για το νέο Πανεπιστήμιο.

Με τη διαμορφωμένη κατάσταση, στόχος μας ήταν η «Ισόρροπη και Βιώσιμη» ανάπτυξη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο νομό μας, στα πλαίσια του Χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Εξαρχής θέσαμε τις αναγκαίες προϋποθέσεις και με βάση αυτές, εκφράσαμε στο διάλογο που έγινε με το Υπουργείο Παιδείας τη θέληση και την επιθυμία όλων των Λασιθιωτών, να μην εξαιρεθεί για άλλη μια φορά το Λασίθι.

Σε συνεργασία με τον Βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλη Θραψανιώτη, αναπτύξαμε τα επιχειρήματα και τις διεκδικήσεις του νομού τόσο στο Υπουργείο Παιδείας όσο και στην Κυβέρνηση και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και βρήκαμε και την κατανόηση και την ανταπόκριση. Το αποτέλεσμα του διαλόγου είναι φανερό στη διαφορά ανάμεσα στο Πόρισμα και στον νόμο που ψηφίστηκε.

Με τον νόμο που ψηφίστηκε, η Π.Ε. Λασιθίου αποκτά σημαντικό ρόλο στο νέο Μεσογειακό

Πανεπιστήμιο και ανοίγονται νέες προοπτικές κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης.

  1. Αναβαθμίζονται τα δύο υπάρχοντα Τμήματα σε Πανεπιστημιακά και αναπροσαρμόζονται και τα προγράμματα σπουδών για να καλύψουν τις νέες ανάγκες

  2. Δημιουργούνται δύο νέα τμήματα: Γυμναστική Ακαδημία στον Άγιο Νικόλαο (ως νέα Σχολή) και Φυσικοθεραπείας στην Ιεράπετρα (ως Τμήμα της Σχολής Επιστημών Υγείας, μαζί με το Τμήμα Διατροφολογίας της Σητείας)

  3. Μεταφέρεται η Έδρα της Σχολής Διοίκησης Οικονομίας στον Άγιο Νικόλαο

  4. Ιδρύεται το Ινστιτούτο Οικονομικής Ανάλυσης, Επιχειρηματικότητας και Τουρισμού στον Άγιο Νικόλαο, ένα από τα πέντε Ινστιτούτα του Ερευνητικού Κέντρου του νέου Πανεπιστημίου.

Ανεξάρτητα από τον αριθμό των Τμημάτων που ιδρύονται, το κυριότερο είναι ότι δημιουργούνται συνέργειες ανάμεσα στη Γυμναστική Ακαδημία, την Φυσικοθεραπεία και την Διατροφολογία που θα παράξουν και νέα πεδία μεταπτυχιακών και έρευνας. Έτσι σχηματίζεται στο Λασίθι μια «συστάδα» σχολών που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής και σε συνδυασμό με το Κέντρο Φυσικοθεραπείας και Αποκατάστασης της Νεάπολης αλλά και τα ξεχωριστά φυσικά χαρακτηριστικά του Λασιθίου (κλίμα, τουριστικές υποδομές, ποιοτικά τρόφιμα) θα δημιουργήσουν νέες εναλλακτικές και ποιοτικές δυνατότητες ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης που θα βασίζεται στη γνώση και την έρευνα και θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο που διεκδικήσαμε και πετύχαμε, ήταν η ισόρροπη κατανομή στον νομό, που βοηθά στην διατήρηση της πολυκεντρικότητας αλλά και στην ανάπτυξη του αστικού χαρακτήρα και των τριών κέντρων του νομού. Η Ιεράπετρα είχε μείνει χωρίς Τμήμα Ανώτατης Εκπαίδευσης μετά το Σχέδιο «Αθηνά», ενώ το Τμήμα της Σητείας είχε στοχοποιηθεί για μετακίνηση. Με τον σημερινό νόμο καμία πόλη δεν αποκλείστηκε και όλες μαζί μπορούν να αποτελέσουν ένα δίκτυο εκπαίδευσης και έρευνας που θα συνεργάζεται και θα αλληλοϋποστηρίζεται, πολλαπλασιάζοντας τις επιμέρους δυνατότητες.

Όλη αυτή η προσπάθεια δεν θα μπορούσε να έχει αυτό το θετικό αποτέλεσμα χωρίς την πολιτική βούληση της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο την αξιοποίηση της γνώσης και της έρευνας για την δίκαιη και ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας. Μια προσπάθεια που βρήκε την θερμή στήριξη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης σ. Γιάννη Δραγασάκη, καθώς βρίσκεται στην κατεύθυνση των πολιτικών που σχεδιάζει και εφαρμόζει το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Τα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά και τις καλά μελετημένες συνέργειες τις οφείλουμε στον Υπουργό Παιδείας σ. Κώστα Γαβρόγλου, που αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος και εργάστηκε συστηματικά για μια πρόταση, που από άποψη τεκμηρίωσης και αποτελεσματικότητας, ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Θέλουμε και με αυτή την ανακοίνωση, εκ μέρους κάθε Λασιθιώτη που αγαπά τον τόπο του, να τον ευχαριστήσουμε για τις προσπάθειές του.

Ο δρόμος για την λειτουργία των νέων Ιδρυμάτων στο Λασίθι είναι μακρύς και θα χρειαστεί και προετοιμασία και επιμονή και σχέδιο και υποστήριξη και βέβαια πανλασιθιώτικη προσέγγιση. Δεν πρέπει να αφήσουμε καμιά δυνατότητα για πισωγύρισμα. Κυρίως όμως θα χρειαστεί ένα νέο όραμα για τον τόπο μας, που θα περιλαμβάνει τα Πανεπιστημιακά Τμήματα και τις Σχολές και κυρίως θα περιλαμβάνει τους νέους ανθρώπους που θα έρθουν και τις ανάγκες τους.».

Σχόλια