Με δέος προσκυνητές στη Μονή Κουδουμά για τα ιερά λείψανα του Αγίου Κοσμά

Ηράκλειο
Με δέος προσκυνητές στη Μονή Κουδουμά για τα ιερά λείψανα του Αγίου Κοσμά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τον Άγιο Τίτο, τα ιερά λείψανα μεταφέρθηκαν στην ιερά Μονή

Πλήθος πιστών βρέθηκε στην ιερά Μονή Κουδουμά για να προσκυνήσει τα ιερά λείψανα του Αγίου Κοσμά. Με κατάνυξη άναψαν ένα κερί και προσευχήθηκαν με ευλάβεια.

Μετά την λαμπρή υποδοχή που επεφύλαξαν οι πιστοί στον Άγιο Τίτο στα ιερά λείψανα, μεταφέρθηκαν στην ιερά μονή όπου θα παραμείνουν.

Το Σάββατο 18 Μαΐου τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο και από τις 20:30 το βράδυ έως την Κυριακή 19 Μαΐου στις 09:00 το πρωί τελείται στο καθολικό της Ιεράς Μονής Κουδουμά Ιερά Αγρυπνία στη μνήμη της επανακομιδής του Αγίου.

Η ιστορία του Αγίου Κοσμά

Πρόκειται για τον αρχαιότερο γνωστό ερημίτη Άγιο της Κρήτης που «επέστρεψε» στο νησί μετά από 960 χρόνια. Ο Όσιος Κοσμάς ο Ερημίτης Και Ομολογητής,  ο οποίος Κοιμήθηκε το έτος 658 και άφθαρτο το τίμιο λείψανό του, κλάπηκε στην Βενετία. Τον Οκτώβριο του 2018 ένα ικανό  μέρος του Ιερού Λειψάνου δόθηκε από την Ρωμαιοκαθολική Μονή του Αγίου Γεωργίου του Μείζονος Βενετίας στην Μονή Κουδουμά. Η επανακομιδή τμήματος του Ιερού Λειψάνου του Οσίου Κοσμά του Ερημίτη στην Κρήτη αποτελεί, από πλευράς αρχαιότητας, το δεύτερο σπουδαιότερο γεγονός επιστροφής τιμίου λειψάνου στο νησί μετά και την επανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Τίτου Πρώτου Επισκόπου της Αποστολικής Εκκλησίας Κρήτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News