Ηράκλειο

Ο Γ. Σμαραγδής για το «El Greco»: Είναι πολύ έξυπνη κίνηση για το νέο αεροδρόμιο Καστελίου

Ο Κρητικός σκηνοθέτης σχολιάζει στην ΚΡΗΤΗ TV την απόφαση του Χρήστου Σπίρτζη για το νέο διεθνές αεροδρόμιο

Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης «έβγαλε» την είδηση κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας της Βουλής, ότι ο ίδιος θα προτείνει το όνομα του παγκοσμίως φημισμένου Κρητικού ζωγράφου Ελ Γκρέκο για την ονομασία του Διεθνούς Αεροδρομίου στο Καστέλι.

Πρόκειται για έναν καλλιτέχνη τον οποίο ναι μεν γνωρίζαμε, όμως μέσα από την ταινία του Κρητικού σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, μάθαμε εις βάθος το έργο, τη ζωή, την πορεία και τη μεγάλη επιτυχία του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου στην Ισπανία.

Ο κ. Σμαραγδής μίλησε στην ΚΡΗΤΗ TV για το ενδεχόμενο ο αερολιμένας να πάρει το εν λόγω όνομα και μάλιστα χαρακτηρίζει την ιδέα του αρμόδιου υπουργού -μία ιδέα που θα μεταβιβαστεί στον πρωθυπουργό- ως «μία πολύ έξυπνη κίνηση». Και εξηγεί τους λόγους:

«Όχι μόνο είναι μία πολύ καλή ιδέα αυτό το αεροδρόμιο να ονομαστεί “Ελ Γκρέκο”, αλλά επιβάλλεται διότι τα δύο μεγάλα “τέκνα” της Κρήτης και κυρίως του Ηρακλείου είναι ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος και ο Νίκος Καζαντζάκης.

Το ένα αεροδρόμιο έχει αυτό το όνομα (σ.σ. “Ν. Καζαντζάκης”), το άλλο που είναι ένα διεθνές αεροδρόμιο, θα πρέπει να έχει ένα διεθνές όνομα. Και μάλιστα του βάρους του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου».

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου της ΚΡΗΤΗ TV Ράνιας Μωραΐτη για το αν ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής μπορεί να ταυτίσει την αναγκαιότητα της ονομασίας του νέου αεροδρομίου με την αγάπη του Ελ Γκρέκο για τον τόπο του και το εύρος του ονόματός του, εκείνος απαντά:

«Πριν τα γυρίσματα της ταινίας, ο συντοπίτης μας γραφόταν “Γκρέκος – Ισπανός ζωγράφος”. Η ταινία ήρθε να επικυρώσει ότι ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος είναι Έλληνας που διέπρεψε στην Ισπανία. Αυτό, λοιπόν, το όνομα είναι ένα εξαιρετικά ελκυστικό όνομα για τον επιπρόσθετο λόγο ότι είναι ο κατά βάσιν δάσκαλος της σύγχρονης ζωγραφικής είναι ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος.

Το όνομα δε αφορά το παρελθόν του πολιτισμού και της ανθρωπότητας, είναι το μέλλον. Θεωρώ πως είναι μία πολύ έξυπνη κίνηση το νέο αεροδρόμιο να πάρει αυτό το όνομα.».

Ακούστε τι είπε ο σπουδαίος Κρητικός σκηνοθέτης:

El Greco... «δαγκωτό» για το νέο αεροδρόμιο!

Η ιδέα της ονομασίας του νέου αερολιμένα στο Καστέλι ως αεροδρόμιο «El Greco-Δομήνικος Θεοτοκόπουλος», όχι απλά κεντρίζει το ενδιαφέρον αλλά προκάλεσε εξ αρχής μεγάλο ενθουσιασμό, δίνοντας απευθείας το «στίγμα» μεγάλης... αποδοχής για την ονομασία-τιμή στο πρόσωπο της σπουδαιότερης προσωπικότητας που ανέδειξε η Κρήτη και η Ελλάδα.

Ενθουσιώδεις, και πολύ... «θερμές» ήταν οι πρώτες αντιδράσεις πολιτών που επικοινώνησαν μαζί μας, και θέλησαν να μας εκφράσουν μια πρώτη άποψη αλλά και να ρωτήσουν για περαιτέρω λεπτομέρειες, αμέσως μετά την ανάρτηση-αποκάλυψη μας για τη πρόθεση της κυβέρνησης, και προσωπικά του Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη να «βαφτιστεί» το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι με το όνομα του πιο γνωστού Κρητικού, του πιο γνωστού Έλληνα, του σπουδαίου ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Τα πρώτα σχόλια και οι πρώτες αντιδράσεις που εισπράξαμε, λίγο μετά την ηχηρή αποκάλυψη του neakriti.gr, είναι ιδιαίτερα ενθουσιώδη για το νέο όνομα, για έναν πολύ απλό λόγο.  

Ο κόσμος, ο απλός πολίτης θεωρεί ότι ο ξακουστός σε κάθε γωνιά του κόσμου, σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου Ελ Γκρέκο είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή. Είναι το καλύτερο brand name, η πλέον ισχυρή «μαρκίζα» για το νέο αεροδρόμιο στη Κρήτη, τη τουριστική ναυαρχίδα της χώρας και η πλέον ισχυρή «διαφήμιση» για τον τόπο μας.

Και πως να μη το θεωρούν δηλαδή οι πολίτες ως μια ιδανική επιλογή, αφού μιλάμε για ένα όνομα, μια ιστορική, καλλιτεχνική προσωπικότητα που ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια της Κρήτης και της Ελλάδας, φτάνοντας να αποτελέσει παγκόσμιο πρόσωπο-ορόσημο της Αναγέννησης!

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια