default-image

«Τίτλοι τέλους» για τον ENISA - Τι θα γίνει με το Ευρωπαϊκό Σχολείο;

Ηράκλειο
«Τίτλοι τέλους» για τον ENISA - Τι θα γίνει με το Ευρωπαϊκό Σχολείο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μεταφορά της έδρας, "φούντωσε" τις φήμες ότι κινδυνεύει το Σχολείο

Ο κύβος ερρίφθη κι αυτή τη φορά μοιάζει να είναι οριστικό: η έδρα του ENISA (Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών) απομακρύνεται από την Κρήτη και μεταφέρεται στην Αθήνα και τα ερωτήματα «φουντώνουν» για το αν η απόφαση θα σημάνει και το τέλος του Ευρωπαϊκού Σχολείου που λειτουργεί στο Ηράκλειο.

"Δεν κλείνει αλλά ενισχύεται"

Οι ερωτήσεις που θέτουν οι γονείς είναι πολλές όπως παραδέχεται ο πρόεδρος του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Gian Andrea Paolo Garancini, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που κυριαρχεί ο φόβος ότι γράφονται οι τίτλοι τέλους για το σχολείο. Όπως σημειώνει ο ίδιος «λόγω της κακής “φήμης” του σχολείου καθώς διαρκώς φοβούνται μην κλείσει, οι γονείς ρωτούν συνέχεια. Υπάρχει όμως η διαβεβαίωση ότι όχι μόνο δεν κλείνει, αλλά ότι εξασφαλίζεται και η καλύτερη λειτουργία του. Η κεντρική έδρα του ΕΝISA όντως θα μεταφερθεί στην Αθήνα. Εδώ θα λειτουργεί η δεύτερη έδρα με λίγους υπαλλήλους και οι αρμοδιότητες του γραφείου θα είναι κυρίως ως προς τη διοργάνωση εκδηλώσεων για την ασφάλεια των δικτύων σε συνεργασία με ΙΤΕ. To σχολείο όμως θα συνεχίσει να λειτουργεί».

Η αλήθεια είναι ότι –αν και το σχολείο αρχικά ιδρύθηκε κυρίως για  φοιτήσουν τα παιδιά των στελεχών του ENISA- τώρα πλέον οι περισσότεροι εργαζόμενοι μαζί με τα παιδιά τους έχουν αποχωρήσει αφού έχουν μετακομίσει από το Ηράκλειο. Αυτό όμως δεν επηρεάζει τη λειτουργία του σχολείου όπου φοιτούν 250 μαθητές με ένα πρόγραμμα σπουδών που συνδυάζει την αρχαία ιστορία και την ευρωπαϊκή παιδεία και «δένει» το παρελθόν με το μέλλον. Όπως παραδέχεται ο κ. Garancini «ήδη έχουν απομακρυνθεί οι περισσότεροι γονείς, που ήταν στελέχη του ΕΝΙSA, μαζί με τα παιδιά τους. Αυτό όμως συμβαίνει τουλάχιστον 3 χρόνια τώρα και πρόκειται για περίπου 80 άτομα. Τώρα παραμένουν λίγα παιδιά από τον ENISA . Πρόκειται για ένα δημόσιο σχολείο που δεν βασίζεται πλέον σε στελέχη και «ανοίγεται» σε τέκνα ξένων εργαζομένων».

8 χρόνια αναμονής για το νέο σχολείο

Παρά τις όποιες δυσκολίες και τα εμπόδια που αντιμετωπίζει κατά καιρούς το Ευρωπαϊκό Σχολείο, συνεχίζει να παραμένει ένας χώρος γνώσης όπου όπως λένε χαρακτηριστικά όσοι γνωρίζουν το έργο που προσφέρει «συστεγάζονται» ο Σολωμός με τον Γκαίτε, ο Σοφοκλής με τον Σαίξπηρ, ο Βενιζέλος με τον Ντε Γκωλ και ο γιατρός Παπανικολάου με τον Ζακόμπ… Κι ακόμη κι αν πέρασε μέσα από συμπληγάδες πέτρες, όλοι ελπίζουν ότι το νέο κτίριο θα ανεγερθεί σύντομα στις Βούτες, με την μελέτη να ολοκληρώνεται σε 3 μήνες και το κτίριο μελλοντικά να δίνει νέα πνοή. Αρκεί να «νικηθούν» η γραφειοκρατία και οι αργοί ρυθμοί που ακολουθούνται μέχρι σήμερα για το φιλόδοξο έργο.

«Τίτλοι τέλους» για τον ENISA

Υπενθυμίζεται ότι ακόμα κι αν τα νέα είναι καλά για το Ευρωπαϊκό σχολείο , δεν συμβαίνει το ίδιο και για τον ENISA καθώς παρά τις αντιδράσεις κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου. Εδώ και καιρό έντονες ήταν οι φήμες ότι η έδρα απομακρύνεται από το νησί μας και τώρα αποφασίζεται η μεταφορά της έδρας του Οργανισμού στην Αθήνα όπως αναφέρεται για τη "διευκόλυνση της συνδεσιμότητας του Οργανισμού με τις Βρυξέλλες" ενώ στο Ηράκλειο παραμένει μόνο ένα Γραφείο Παραρτήματος. Τις επόμενες ημέρες καθορίζεται και η σχετική συζήτηση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News