Ηράκλειο

Δύο νεκροί και 82 εργατικά ατυχήματα σε 5 μήνες

2 εργατικά δυστυχήματα και 82 ατυχήματα από τις αρχές του 2019 στο Νομό Ηρακλείου

Με αφορμή το τελευταίο εργατικό δυστύχημα, εκείνο που συνέβη το απόγευμα του Σαββάτου και στέρησε τη ζωή σε έναν 60χρονο οικοδόμο, πατέρα 2 παιδιών, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου (ΕΚΗ) εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα, τα οποία έχουν εξελιχθεί σε… μάστιγα.

Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΗ, από την αρχή του 2019 μέχρι και σήμερα έχουν σημειωθεί 82 εργατικά ατυχήματα, εκ των οποίων τα 12 πολύ σοβαρά και 2 εργατικά δυστυχήματα.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση από το ΕΚΗ, «Παρά του αυστηρούς ελέγχους, που γίνονται από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και την Επιθεώρηση εργασίας, το πρώτο 5μηνο του 2019 έχουν καταγραφεί 82 εργατικά ατυχήματα, εκ των οποίων τα 12 πολύ σοβαρά.

Αρκετά βέβαια είναι και τα εργατικά ατυχήματα, τα οποία σημειώνονται στο νομό και τα οποία δεν έχουν καταγγελθεί στις αρμόδιες αρχές. Ο Πρόεδρος του ΕΚΗ, κ. Στέλιος Βοργιάς επισημαίνει ότι “Αν και η παράλειψη γνωστοποίησης εργατικού ατυχήματος ή η προσπάθεια απόκρυψης αυτού, επιφέρει ποινικές συνέπειες στο πρόσωπο του εργοδότη ή των νομίμως ορισμένων εκπροσώπων αυτού, αρκετές είναι και οι περιπτώσεις, που υπό τον φόβο το θύμα να βρεθεί χωρίς μεροκάματο, τα στόματα μένουν κλειστά και τα εργατικά ατυχήματα δεν καταγράφονται”. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που εργαζόμενοι που ενεπλάκησαν σε εργατικό ατύχημα, αποφασίζουν να καταγγείλουν το συμβάν εκ των υστέρων.

Ο Πρόεδρος του ΕΚΗ διευκρινίζει ότι “δικαίωμα δήλωσης του ατυχήματος έχει και ο ίδιος ο παθών ασφαλισμένος και σε περίπτωση αδυναμίας ή θανάτου, τα οικεία του πρόσωπα. Ομοίως, το εργατικό ατύχημα μπορεί να δηλωθεί και από οποιοδήποτε τρίτο, που έλαβε γνώση αυτού. Σε κάθε περίπτωση, υποχρέωση δήλωσης του εργατικού ατυχήματος στο ΙΚΑ, φέρει και ο ιατρός που έδωσε τις πρώτες βοήθειες στον παθόντα, εντός 24 ωρών από τότε που έλαβε γνώση του συμβάντος”.

Το ΕΚΗ καταγγέλλει τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας, που εφαρμόζονται σε χώρους εργασίας και κυρίως σε οικοδομές και  εργοτάξια  και καλεί την κυβέρνηση να εξετάσει επιτέλους σοβαρά την έλλειψη προσωπικού σε μία νευραλγική υπηρεσία, όπως η Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε όλο τον νομό Ηρακλείου.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια