«Διακριτικά»: «Σέρρα», ο περήφανος πολεμικός χορός της φωτιάς, των Ποντίων

Πολιτισμός
«Διακριτικά»: «Σέρρα», ο περήφανος πολεμικός χορός της φωτιάς, των Ποντίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εκπομπή «Διακριτικά» τίμησε την ημέρα της γενοκτονίας των Ποντίων

100 χρόνια συμπληρώνονται από την τουρκική θηριωδία σε βάρος 353.000 Ελλήνων Ποντίων (1916-1923).

Συγκλονίζουν τα γεγονότα της μαζικής σφαγής των Ελλήνων Ποντίων, η φρίκη και ο ξεριζωμός αθώων ψυχών έναν αιώνα μετά.

Η εκπομπή «Διακριτικά» της ΚΡΗΤΗ TV με την Βούλα Νεονάκη, έκανε αφιέρωμα στα θλιβερά γεγονότα και στους συγγενείς των θυμάτων, επιχειρώντας μία ιστορική αναδρομή και φιλοξενώντας ανθρώπους που έχουν καταγωγή από τον Πόντο.

Στην εκπομπή, που γυρίστηκε σε ένα μέρος με ιδιαίτερο συμβολισμό και δεν είναι άλλο από το Σφεντύλι, το χωριό που βυθίστηκε κάτω από το νερό, μίλησαν συγγενείς των θυμάτων και μετέφεραν στην Βούλα τα συναισθήματα που έχουν για τον τόπο τους και όλα όσα έχει βιώσει η οικογένειά τους.

Άνθρωποι, που ενώ δεν έχουν βιώσει την γενοκτονία, αισθάνονται ότι είναι άνθρωποι  χωρίς πατρίδα, ενώ ζουν με τη νοσταλγία της πατρίδας.

«Σέρρα», ο χορός της φωτιάς

Στην εκπομπή φιλοξενήθηκε και Ποντιακό συγκρότημα, όπου χόρεψε τον πολεμικό χορό Σέρρα. Ένας χορός που διασώθηκε από τους Πόντιους και χορεύεται με όπλα απεικονίζοντας την προσπάθεια του πληγωμένου να κρατηθεί στη ζωή και να νικήσει.

Το σώμα λυγίζει, σχεδόν αγγίζει την γη και ξαφνικά ο χορευτής παίρνει δύναμη, ορθώνεται και με το κεφάλι περήφανο βλέπει ψηλά.

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News