Στην Αμμουδάρα φιλοξενείται το 10ο Διεθνές Συνέδριο Bionanotox 2019

Ηράκλειο
Στην Αμμουδάρα φιλοξενείται το 10ο Διεθνές Συνέδριο Bionanotox 2019

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν το συνέδριο είναι η μεταφορά των φαρμάκων με νανοσωματίδια σε κύτταρα και σε οργανίδια, η εναρμόνιση της νομοθεσίας για τη βιοδιαθεσιμότητα των φαρμάκων κ.ά.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το 10ο Διεθνές Συνέδριο Bionanotox 2019 με θέμα “Βιοπολυμερή και Νανοϋλικά: Πρόσφατες εξελίξεις και θέματα Ασφάλειας-Τοξικολογίας και Οικολογίας”, το οποίο διεξάγεται με την παρουσία ανθρώπων από Ρωσία, ΗΠΑ, Κορέα, Καναδά, Γαλλία, Τσεχία, Εσθονία, Ιταλία, Τουρκία και Ελλάδα.

Το συνέδριο ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή 5 Μαΐου και θα διαρκέσει έως τις 12 του μήνα, δηλαδή μέχρι την ερχόμενη Κυριακή. Συνδιοργανώνεται για τέταρτη συνεχή χρονιά από το Τμήμα Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Ελληνική Εταιρεία Τοξικολογίας, το Πανεπιστήμιο Mendeleyev, το Πανεπιστήμιο Lomonosov της Μόσχας, τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών και τη Ρωσική Εταιρεία Πειραματικής Τοξικολογίας. Το 7ήμερο συνέδριο φιλοξενείται στο ξενοδοχείο “Agapi Beach”, στην Αμμουδάρα.

«Η διοργάνωση του εν λόγω συνεδρίου είναι αποτέλεσμα της μακράς και αγαστής συνεργασίας εικοσαετίας και πλέον, μεταξύ Ρώσων και Ελλήνων επιστημόνων σε αυτό το ερευνητικό πεδίο, στο πλαίσιο διμερών επιστημονικών προγραμμάτων.

Οι επιστήμονες που παρακολουθούν το συνέδριο είναι από τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών και από διαπρεπή Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά Ινστιτούτα της Ρωσίας, της Ευρώπης και της Αμερικής.

Το συνέδριο έχει ως πρωταρχικό στόχο να φέρει σε επαφή τους Ρώσους και Έλληνες επιστήμονες που διεξάγουν έρευνα στο ευρύτερο πεδίο της βιονανοτεχνολογίας-σύγχρονης επιστημονικής κατεύθυνσης, που υπόσχεται πολλά οφέλη στην ανθρωπότητα. Αναμένεται να συμβάλλει στην επέκταση της ήδη υπάρχουσας πολιτιστικής συνεργασίας και των πολιτιστικών επαφών, που μετράν αιώνες, στη σφαίρα επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στις κατευθύνσεις αιχμής, ενισχύοντας αμφοτέρων την ανταγωνιστικότητα και το ερευνητικό δυναμικό.

Μέσα από αυτή τη συνεργασία επιδιώκεται η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εκπαιδευτικού υλικού σε θέματα που άπτονται της βιονανοτεχνολογίας.

Τα θέματα βιονανοτεχνολογίας αφορούν πολλούς επιστημονικούς κλάδους, τη Βιολογία, τη Χημεία, τη Τοξικολογία, τη Νανοτεχνολογία και τη Βιοτεχνολογία, με εφαρμογές στην Ιατρική, τη Φαρμακολογία, αλλά και τον ευρύτερο βιομηχανικό τομέα.

Διαφόρων συνθέσεων βιοϋλικά χρησιμοποιούνται για την κατασκευή διαφόρων ιατρικών ειδών, όπως ενδοπροσθετικών της καρδιάς, βαλβίδων και αγγείων στην Οδοντιατρική και για την επούλωση τραυμάτων και εγκαυμάτων κ.ά.

Επίσης, στη σύγχρονη Βιοτεχνολογία και Γενετική τα βίο και νάνο υλικά έχουν σπουδαίες εφαρμογές στην καλλιέργεια των κυττάρων, όπως και στα συστήματα για την ανάλυση του γενετικού υλικού», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Οι ομιλητές

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό μίλησαν ο πρόεδρος του Συνεδρίου, καθηγητής και ακαδημαϊκός κ. Αριστείδης Τσατσάκης, τ. πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τοξικολόγων και Ευρωπαϊκών Εταιρειών της Τοξικολογίας, επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας, καθώς και μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών Ρωσίας, και ο Mikhail Shtilman, καθηγητής Πανεπιστημίου Mendeleyev της Μόσχας-διευθυντής του Ρωσικού Κέντρου Βιοϋλικών.

Επίσης μίλησαν ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος Διαμαντάκης και ο Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Σπανουδάκης, ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ακρωτηριανής (Μονή Τοπλού), οι οποίοι έλαβαν τιμητική βράβευση για το μακροχρόνιο και συνεχές έργο τους, την πνευματικότητα και την αφοσίωσή τους στη διατήρηση της εκκλησιαστικής τέχνης κρητικής και ρωσικής προέλευσης, στη βιολογική γεωργία, στον σεβασμό για το περιβάλλον, καθώς και για την παγκόσμια προβολή και πολιτιστική ανάπτυξη του εντυπωσιακού και ιστορικού φρουρίου της Μονής Τοπλού, στο ανατολικό τμήμα της Κρήτης, καθώς και ο κορυφαίος επιστήμονας στον τομέα των νανοφαρμακευτικών υλικών και επίτιμος πρόεδρος του Συνεδρίου, Vladimir Torchilin, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, ΗΠΑ.

ΠΛΟΥΣΙΑ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Νανοσωματίδια στα φάρμακα

Ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν το συνέδριο είναι η μεταφορά των φαρμάκων με νανοσωματίδια σε κύτταρα και σε οργανίδια, η εναρμόνιση της νομοθεσίας για τη βιοδιαθεσιμότητα των φαρμάκων, η δημιουργία νανοπαρασκευασμάτων για την από στόματος χορήγηση ινσουλίνης, η δημιουργία νέων βιοαποικοδομήσιμων πολυμερών για τη βελτίωση θεραπειών, καθώς και η τοξικότητα των νανοσωματιδίων.

Κεντρικοί ομιλητές του συνεδρίου την πρώτη μέρα ήταν ο καθηγητής και ακαδημαϊκός M.A. Ostrovsky από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας (Ρωσία), μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών Ρωσίας, ο καθηγητής και ακαδημαϊκός S.D. Varfolomeev από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, Ρωσία, και μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών Ρωσίας, ο καθηγητής F. Carvalho από το Πανεπιστήμιο του Πόρτο Πορτογαλίας, εκλεγμένος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τοξικολόγων και Ευρωπαϊκών Εταιρειών της Τοξικολογίας, και ο Καθηγητής Vladimir Torchilin από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, ΗΠΑ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News