Ηράκλειο

Η «Ειδική» Οικογένεια από το 3ο ΓΕΛ Ηρακλείου

Αποτελέσματα εκπαιδευτικού προγράμματος θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιείται η Ημερίδα με θεματικό κέντρο την «Ειδική» Οικογένεια.

Το Σάββατο, λοιπόν, 11 Μαΐου 2019 στο Αμφιθέατρο του 3ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου, Δημοκρατίας 12 και ώρα 10.30-14.00 θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα εκπαιδευτικού προγράμματος του 3ου ΓΕΛ με πρωταγωνιστές τις οικογένειες που φροντίζουν μέλη τους με αναπηρία.

Αξιόλογοι επιστήμονες, μαθητές, γονείς θα «ανέβουν» στο βήμα και θα απευθυνθούν στο κοινό του Ηρακλείου προσεγγίζοντας το ζήτημα πολύπλευρα. Σκοπός του προγράμματος αλλά και της Ημερίδας είναι το κοινό να γνωρίσει αυτές τις οικογένειες, να γνωρίσει τη δύναμή τους και να εμπνευστεί απ’ αυτήν.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ειδική» Οικογένεια πραγματοποιήθηκε από ομάδα παιδιών και καθηγητών του 3ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου τη σχολική χρονιά 2018-2019. Κέντρο αναφοράς του προγράμματος ήταν η οικογένεια που φροντίζει μέσα στους κόλπους της ένα άτομο με αναπηρία.

Το άτομο μπορεί να είναι το παιδί, ο μπαμπάς ή η μαμά. Σε κάθε περίπτωση η οικογένεια αντιμετώπισε τη διαφορετικότητα. Έκανε το μέλος της ισάξιο. Οι μαθητές στα πλαίσια του προγράμματος είχαν βιωματικές εμπειρίες, όπως για ένα απόγευμα «έγιναν» μέλη κάποιων «ειδικών» οικογενειών ζώντας την καθημερινότητά τους, ζωγράφισαν με το στόμα, έκαναν συνεντεύξεις, έγραψαν κείμενα και ποιήματα, δημιούργησαν εικαστικά έργα.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «σε καμία περίπτωση το πρόγραμμα δεν επεδίωξε να εστιάσει σε αισθήματα οίκτου και συμπόνιας. Αντίθετα οι μαθητές μέσα από τη γνωριμία τους με αυτές τις οικογένειες, μέσω του προγράμματος, και οι πολίτες του Ηρακλείου, μέσω της Ημερίδας, θα ανακαλύψουν έναν κόσμο με βαθιά αξιοπρέπεια, σεβασμό και υπερηφάνεια. Σκοπός της Ημερίδας είναι να προσεγγίσει το ζήτημα επιστημονικά αλλά και να ευαισθητοποιήσει το κοινό του Ηρακλείου σε ζητήματα πρακτικά, που αφορούν τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειες τους. Η Ημερίδα αφιερώνεται στον Κωνσταντίνο Κριτζά, σημαιοφόρο του 3ου ΓΕΛ, που «έφυγε» νωρίς.

Στην 1η Ημερίδα για την «Ειδική» Οικογένεια θα μιλήσουν οι γιατροί Μ. Σπανάκη, Μ. Αναστασάκη, η παιδοψυχολόγος Ε. Καρτσωνάκη, ο λογοθεραπευτής Γ. Μηλαθιανάκης, η καθηγήτρια Α. Μοσχίδου, ο Καθηγητής θεατρολογίας Μ. Σειραγάκης με θέμα: Η αναπηρία ως ενοχή των ενηλίκων: Ο Μικρός Έγιολφ του Ίψεν και η Σταχτιά Γυναίκα του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου., ο κριτικός κινηματογράφου Ν. Τσαγκαράκης θα αναλύσει την ταινία Το αριστερό μου πόδι, τέλος ο ηθοποιός-τραγουδιστής Γ. Ζουγανέλης θα μιλήσει για την εμπειρία του. Την Ημερίδα θα χαιρετήσει ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, Καθηγητής Ιατρικής, Γενετιστής. Ανάμεσα στους ομιλητές (ιντερλούδια) τα παιδιά του 3ου ΓΕΛ θα παρουσιάζουν τα επιτεύγματά τους.».

Συνεργασίες πραγματοποιήθηκαν με το Εργαστήριο Διεπιστημονικής Προσέγγισης για τη Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής του ΤΕΙ Κρήτης, με την Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης, με το Σύλλογτο Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου ΓΕΛ Ηρακλείου, με το 1o ΓΕΛ Ηρακλείου (Καπετανάκειο), με το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Ν. Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια