Ενεργοποίηση δικαιωμάτων: Δε θα προλάβουν να την ολοκληρώσουν οι παραγωγοί

Κρήτη
Ενεργοποίηση δικαιωμάτων: Δε θα προλάβουν να την ολοκληρώσουν οι παραγωγοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόλις το 11% των παραγωγών του Ηρακλείου ενεργοποίησαν τα δικαιώματά τους

Έξι χιλιάδες παραγωγοί επί συνόλου 50.000 δικαιούχων σε ολόκληρο τον νομό Ηρακλείου έχουν μέχρι στιγμής ενεργοποιήσει τα δικαιώματά τους. Δηλαδή μόλις το 11%, κάτι που αποδεικνύει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ότι δεν προλαβαίνουν οι παραγωγοί να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μέχρι τις 15 Μαΐου.

Όπως τόνισε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, «για μας είναι δεδομένη η παράταση μέχρι τις 15 Ιουνίου, με βάση πάντα τις δεσμεύσεις που έχουμε λάβει από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη»!

Η υποχρεωτική αναγραφή του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) φέτος για όλα τα αγροτεμάχια είναι η μόνη αλλαγή σε σχέση με την περυσινή ενεργοποίηση των δικαιωμάτων. Όπως εξηγεί στην εφημερίδα μας ο συνεταιριστής, «δουλεύουν “φουλ” όλα τα καταστήματα της ΕΑΣΗ σε Πύργο, Καστέλι, Αρκαλοχώρι και λεωφόρο 62 Μαρτύρων. Και κάποια υποκαταστήματα, όπως αυτά που διαθέτουμε στις Αρχάνες, στις Ασίτες και την Αυγενική. Από το Σάββατο 4 Μαΐου θα ανοίγουμε και τα Σάββατα. Το ωράριο όλων των καταστημάτων για την εξυπηρέτηση του κόσμου είναι από τις 7:15 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Και από την επόμενη εβδομάδα, στο κεντρικό κατάστημα στη λ. 62 Μαρτύρων θα έχουμε και απογευματινή βάρδια, δηλαδή από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 10 το βράδυ».

Ο Μύρων Χιλετζάκης εξηγεί ότι «σε όλο τον νομό Ηρακλείου απ’ όλους τους φορείς ενεργοποίησης έχουν γίνει περίπου 6.000 ενεργοποιήσεις από τους 50.000 παραγωγούς που ενεργοποιούν. Και αυτό μεταφράζεται σε 11%. Μέχρι τις 15 Μαΐου δεν πρόκειται να προλάβουμε να ολοκληρώσουμε, αλλά βάσει της αναγγελίας του ίδιου του υπουργού, εμείς έχουμε δεδομένη την παράταση μέχρι και τις 15 Ιουνίου, χωρίς την ποινή του 1% που προβλέπει σήμερα ο κανονισμός για την κάθε μέρα καθυστέρησης μετά τις 15 του Μάη. Εμείς αυτό το περιμένουμε σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έχουμε λάβει, χωρίς όμως μέχρι τώρα να υπάρχει κάτι επίσημο», διευκρίνισε στην εφημερίδα μας ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου.

Προσοχή στον ΑΤΑΚ

«Ο ΑΤΑΚ είναι υποχρεωτικός. Γι’ αυτό ζητάμε και το τελευταίο Ε9 από τον κάθε παραγωγό», διευκρινίζει ο Μύρων Χιλετζάκης και προσθέτει ότι «μέσα στο Ε9 υπάρχει ο κωδικός του αγροτεμαχίου. Ο παραγωγός για το κάθε ακίνητο που έχει στην κατοχή του. Είτε αυτό είναι ιδιόκτητο, είτε αυτό είναι ενοικιαστήριο, θα πρέπει να προσκομίσει το τελευταίο Ε9. Αν είναι από ενοικιαστήριο, θα πρέπει το ενοικιαστήριο να μην έχει λήξει και να υπάρχει και το Ε9 του 2019. Αν αυτά προέρχονται από ιδιόκτητα αγροτεμάχια, θα πρέπει ο παραγωγός να έχει δηλώσει τα αγροτεμάχια αυτά υποχρεωτικά στο Ε9 του»...

Τελευταία χρονιά πριν τη νέα ΚΑΠ

Στο μεταξύ, η φετινή χρονιά, όπως λέει στην εφημερίδα μας ο Μύρων Χιλετζάκης, είναι «η τελευταία χρονιά της προγραμματικής περιόδου 2015-2019. Του χρόνου η περίοδος θα είναι “γέφυρα”. Για να μπούμε πάντα από τη μια προγραμματική περίοδο στην άλλη, έχουμε τη χρονιά- “γέφυρα”. Αυτή θα είναι του χρόνου, οπότε και θα προετοιμάσουμε τον φάκελο για τη νέα προγραμματική περίοδο. Θα προετοιμάζονται οι παραγωγοί για τα νέα δεδομένα που θα ισχύσουν. Πώς θα μοιραστούν τα νέα αποθέματα. Αν διατηρηθούν τα ιστορικά δικαιώματα ή όχι και όλα αυτά. Όλα αυτά είναι “στον αέρα”», τονίζει κατηγορηματικά ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ και εκτιμά ότι «το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής του Δεκεμβρίου. Θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο και μετά ο νέος προγραμματισμός»...

«Η προγραμματική περίοδος που διανύουμε σήμερα, 2015-2019, είχε “γέφυρα” το 2014. Έτσι και η νέα προγραμματική περίοδος θα έχει γέφυρα το 2020», κατέληξε χαρακτηριστικά ο συνεταιριστής, θέλοντας έτσι να διευκρινίσει πόσο μεγάλη σημασία έχουν οι χρονιές- “γέφυρα” για κάθε νέα προγραμματική περίοδος που ψηφίζεται και τίθεται σε εφαρμογή για τους αγρότες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News