Ηράκλειο

40 ημέρες χωρίς τον αγαπητό νομικό Αντώνη Βγόντζα

Η απώλειά του δεν προσμετράται με λέξεις, αλλά η θλίψη παραμένει μεγάλη για τον αγαπητό δικηγόρο

40 ημέρες συμπληρώνονται χωρίς τον διακεκριμένο νομικό και αγαπητό Κρητικό, Αντώνη Βγόντζα που «έφυγε» σε ηλικία 73 ετών. Ο ίδιος άφησε πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό όχι μόνο στο χώρο της Νομικής που υπηρετούσε μέχρι και την τελευταία στιγμή, αλλά και σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο αφού ήταν γνωστός για τους αγώνες τους και εξέφραζε πάντα με παρρησία τις απόψεις και τις σκέψεις του.

Την Κυριακή 4 Μαΐου στις 8:30 π.μ. η οικογένειά του αλλά και φίλοι και γνωστοί, θα δώσουν το «παρών» στον ιερό ναό Αγίου Τίτου Ηρακλείου στο 40ήμερο μνημόσυνο.  Καφές θα προσφερθεί στο «Παγοποιείο» και στο «Dish».

Για τον όμιλο της ΚΡΗΤΗ TV δεν επρόκειτο απλά για μια απώλεια, αλλά έχασε έναν δικό της άνθρωπο.  Η απώλεια του Αντώνη Βγόντζα δεν προσμετράται με λέξεις, αλλά η θλίψη παραμένει μεγάλη για μια σπουδαία προσωπικότητα και πάνω απ’όλα για έναν ξεχωριστό άνθρωπο που δεν βρίσκεται πια κοντά μας.

Η αγάπη του για την Κρήτη

Η αγάπη του Αντώνη Βγόντζα για την Κρήτη και οι ιδιαίτεροι δεσμοί με την Mεγαλόνησο. Ο γνωστός νομικός είχε ιδιαίτερους και στενούς δεσμούς με το νησί μας, ήταν πολύ συχνή η παρουσία του στον τόπο καταγωγής του, το Λασίθι, για τον οποίο τόπο έδινε διαχρονικά αγώνες και από τον πολιτικό στίβο. 

Επίσης ήταν βασικός συντάκτης του σχεδίου νόμου για τη δημιουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο «Καστέλι Πεδιάδος» στην Κρήτη (2003-2004).

Αξίζει να τονιστεί ότι μεταξύ άλλων, συμμετείχε στην Ομάδα υπεράσπισης του Ανδρέα Παπανδρέου μαζί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο  Βενιζέλο, τον Αντώνη Λιβάνη , τον Κώστα Λαλιώτη και τον Χρήστο Ροκόφυλλο, πριν και κατά τη διάρκεια της Δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο, καθώς και στα αγγλικά δικαστήρια κατά του περιοδικού TIME.

Είχε συγγράψει επτά βιβλία, το τελευταίο με τίτλο "Η ΔΙΚΗ" του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Αντώνης Βγόντζας υπήρξε ένας άοκνος εργάτης της δικηγορίας και της συγγραφής. Παρέμενε ενεργός και δυνατός μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Ενδεικτικό είναι ότι αρθρογραφούσε για την εφημερίδα «Νέα Κρήτη» μέχρι λίγες ημέρες πριν από το θάνατό του.

Η ζωή του Αντώνη Βγόντζα

Καταγόταν από το Καπίστρι, ένα μικρό χωριό στις ρίζες των Λασηθιώτικων βουνών, μεγάλωσε στην Αθήνα.

Σπούδασε Νομικά, Οικονομικά και Οικονομικά Μαθηματικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Άσκησε  τη δικηγορία από το 1971. Συνήγορος σε δίκες που διεκδίκησαν έναν ιδιαίτερο ρόλο στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα και ως φοιτητής και ως δικηγόρος. υπερασπίστηκε κυρίως φοιτητές σε στρατιωτικά και πολιτικά δικαστήρια. Ζητούσαν ελεύθερες εκλογές στους φοιτητικούς συλλόγους. Συνελήφθη κατα τη διάρκεια των δικών, κακοποιήθηκε και τελικώς φυλακίστηκε. για πέντε μήνες στο ΕΑΤ- ΕΣΑ ως  "πρωτεργάτης της φοιτητικής αναταραχής".

Επιστημονικός συνεργάτης από το 1976 στον Τομέα Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Νομικός Σύμβουλος και Διευθυντής του Νομικού Γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου στην τελευταία του θητεία ως Πρωθυπουργού (1993-1996).

Συμμετείχε στην Ομάδα υπεράσπισης του Ανδρέα Παπανδρέου μαζί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο  Βενιζέλο, τον Αντώνη Λιβάνη , τον Κώστα Λαλιώτη και τον Χρήστο Ροκόφυλλο, πριν και κατά τη διάρκεια της Δίκης στο Ειδικό Δικασήριο, καθώς και στα αγγλικά δικαστήρια κατα του περιοδικού TIME.

Συμμετείχε για πολλές δεκαετίες στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας ως μέλος σημαντικών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών.

Τελευταία, στο " Νέο Σχέδιο Κώδικα Δικηγόρων" και στις " Υπερχρεωμένες Επιχειρήσεις".

 Συμμετείχε στη σύλληψη και υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής: Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», «Αττική οδός», «Γέφυρα Ρίου - Αντίρριου», «Εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης», «Προαστιακός Σιδηρόδρομος στην Αττική», «Ζεύξη του Μαλλιακού Κόλπου» (1993-2004).

Βασικός συντάκτης του σχεδίου νόμου για τη δημιουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο «Καστέλι Πεδιάδος» στην Κρήτη (2003-2004)

Υπηρέτησε ως Γενικός Γραμματέας στα Υπουργεία Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ, Νομικός Σύμβουλος στα Υπουργεία Δικαιοσύνης, Προεδρίας, Παιδείας και Υγείας. 

Διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ιατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας.

Πραγματογνώμονας σε Επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Έμωσης για τη Δικαστική Συνεργασία Ευρώπης- Αμερικής.

Αρθρογραφούσε σε τακτική βάση στη «ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ» και έκτακτα σε εφημερίδες και περιοδικά πανελλαδικής και περιφερειακής κυκλοφορίας. 

Είχε συγγράψει επτά βιβλία, το τελευταίο με τίτλο «Η ΔΙΚΗ του Ανδρέα Παπανδρέου.».

Σχόλια