Εργατική Πρωτομαγιά: Με συγκεντρώσεις τιμούν την ιστορική μέρα

Ηράκλειο
Εργατική Πρωτομαγιά: Με συγκεντρώσεις τιμούν την ιστορική μέρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η εξέγερση των εργατών του Σικάγου είναι φωτεινό παράδειγμα»

Με δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις θα εορταστεί και φέτος στο Ηράκλειο η ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Η μία είναι του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, που καλεί σε συγκέντρωση στις 11 το πρωί έξω από το κτήριο του στη λεωφόρο Δημοκρατίας, και η άλλη θα είναι του ΠΑΜΕ, που έγιε στις 10 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας.

«Η εξέγερση των εργατών του Σικάγου είναι φωτεινό παράδειγμα»

«Η εξέγερση των εργατών του Σικάγου και όλων εκείνων που αγωνίστηκαν για τα δικαιώματά τους είναι φωτεινό παράδειγμα για εμάς, ότι μόνο μέσα από αγώνες θα κερδίσουν οι εργαζόμενοι αυτά που διεκδικούν.

Μαζί θα αγωνιστούμε και θα παλέψουμε ενάντια στην εκμετάλλευση, στην εξαθλίωση, στις αδικίες και στις κοινωνικές διακρίσεις. Όχι άλλα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του Σωματείου.

Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου: Ημέρα τιμής και μνήμης των ηρώων της εργατικής τάξης

Για τα Συνδικάτα και των εργατικό κόσμο η ημέρα της 1ης Μάη δεν είναι αργία αλλά ημέρα μνήμης και τιμής, ημέρα που συμβολίζει τους αγώνες της Παγκόσμιας Εργατικής Τάξης.

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου τίμησε τους πρωτοπόρους αγωνιστές του εργατικού κινήματος, όλους εκείνους, που θυσιάστηκαν για τα μεγάλα και ιερά δικαιώματα της Εργατικής Τάξης, ως ελάχιστο φόρο τιμής, καταθέτοντας στεφάνι στα μνημεία των πεσόντων, Στρατή Περγαλίδη, Αδελφοί Χατζηγεωργίου, Ναπολέων Σκουκατζίδη.

Παράλληλα, το ΕΚΗ σε μία κατάμεστη αίθουσα, βράβευσε τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Ηρακλείου, που συμμετείχαν στον φετινό διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα «Εργατική Πρωτομαγιά – μέσα από την Ελληνική Λογοτεχνία».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι μικροί μαθητές, οι γονείς και οι δάσκαλοι τους, καθώς και τοπικοί φορείς.

Αυγενάκης: Διαχρονικός αγώνας για αξιοπρεπείς αμοιβές

«Η Πρωτομαγιά συμβολίζει τον διαχρονικό αγώνα των εργαζομένων για καλύτερες συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς αμοιβές.

Σήμερα στη χώρα μας, ο αγώνας αυτός αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο της Νέας Δημοκρατίας. Η χώρα μας χρειάζεται περισσότερες θέσεις εργασίας και καλύτερες αμοιβές. Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας στοχεύει ακριβώς σε αυτό: περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων διασφαλίζονται μόνο μέσα από μεταρρυθμίσεις! Μεταρρυθμίσεις που δημιουργούν ανάπτυξη για τη χώρα, χειροπιαστές λύσεις για τους εργαζόμενους, έμπρακτη στήριξη στους άνεργους και τους πιο αδύναμους. Χρειάζεται πολιτική αλλαγή, χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα για την πραγματική άνοιξη της Ελλάδας. Γιατί μπορούμε καλύτερα! Γιατί αξίζουμε καλύτερα».

Ινιωτάκης: Γιορτάζουν οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στο οικονομικό περιθώριο

Στις εκδηλώσεις του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου για την Εργατική Πρωτομαγιά συμμετείχαν σήμερα ο υποψήφιος Δήμαρχος Ηρακλείου Πέτρος Ινιωτάκης μαζί με υποψήφιους και μέλη της «Συν+Πράξης Δημοτών» και της «Άμεσης Δημοκρατίας».

Ο κ. Ινιωτάκης με αφορμή την επέτειο έστειλε το ακόλουθο μήνυμα:

“Η «Συν+ΠΡΑΞΗ Δημοτών Ηρακλείου» και η «Άμεση Δημοκρατία» γιορτάζουν την Πρωτομαγιά μαζί με τους εργαζόμενους και τους ανθρώπους που βρίσκονται στο οικονομικό περιθώριο.

Ως ενεργά και μαχόμενα μέλη της κοινωνίας μας, πολλοί από εμάς βιώνουμε τα ίδια προβλήματα με την πλειοψηφία των συνανθρώπων μας. Γνωρίζουμε τι σημαίνει βιοπάλη και καθημερινή μάχη για τα προς το ζην.

Στα σπλάχνα της κίνησής μας υπάρχουν άνθρωποι που νοιάστηκαν έμπρακτα για τον συνδημότη τους είτε μαχόμενοι στα ειρηνοδικεία είτε στο δημοτικό συμβούλιο.

Όλοι οι αγώνες των εργαζομένων έφεραν αποτελέσματα και νίκες για τους ίδιους και την κοινωνία . Μόνο η παραίτηση και η ιδιώτευση οδηγούν στην ήττα και την αποτυχία των κινημάτων και των διεκδικήσεων τους .

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Πρωτομαγιάς, στέλνουμε μήνυμα αγώνα και συμμετοχής για όλους και ειδικότερα τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας.

Η «Συν+Πράξη Δημοτών» και η «Άμεση Δημοκρατία» είναι κοντά σας, απαιτώντας και συνδιαμορφώνοντας έναν Δήμο που θα είναι στυλοβάτης και αλληλέγγυος στα προβλήματά σας!

Καλή αγωνιστική Πρωτομαγιά σε όλους!”

«Ηράκλειο για όλους»: Τιμή στους αγωνιστές της εργατικής τάξης

Στις εκδηλώσεις τιμής για την Εργατική Πρωτομαγιά, που πραγματοποιήθηκαν στο Ηράκλειο με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου έδωσαν το παρών ο υποψήφιος Δήμαρχος Ηρακλείου Γιώργος Σισαμάκης και υποψήφιοι Σύμβουλοι της παράταξης «Ηράκλειο για όλους».

Επίσης παραβρέθηκαν στην εκδήλωση βράβευσης των μαθητών που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό Παιδικής Ζωγραφικής με θέμα: «Εργατική Πρωτομαγιά – μέσα από την Ελληνική Λογοτεχνία».

Σε δήλωσή του ο κ. Σισαμάκης υπογράμμισε:

«Η Πρώτη Μαΐου είναι μέρα μνήμης αλλά και αγώνα.

Ημέρα μνήμης και τιμής για όσους έδωσαν την ζωή τους προκειμένου να έχουμε δικαιώματα στην εργασία αλλά και στην αξιοπρεπή διαβίωση. Δικαιώματα που είναι πολύ στενά συνδεδεμένα με την ανάπτυξη και την πρόοδο της κάθε κοινωνίας.

Αλλά και ημέρα αγώνα, γιατί δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε. Οφείλουμε όλοι να συνεχίσουμε στο δρόμο που χάραξαν οι πρωτεργάτες του Εργατικού κινήματος και να διεκδικήσουμε περισσότερες προοπτικές και ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες.

Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε όσους πάλεψαν, αγωνίστηκαν, θυσιάστηκαν. Το χρωστάμε σε αυτούς και στις επόμενες γενιές».

«ΗΡΑΚΛΕΙΟ 3.7.5»: Τιμή στους νεκρούς και στους αγώνες της εργατικής τάξης

Τους νεκρούς της εργατικής τάξης τίμησε σήμερα η Δημοτική Κίνηση «ΗΡΑΚΛΕΙΟ 3.7.5» με επικεφαλής τον Γιάννη Κουράκη, με αφορμή τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος, συνοδευόμενος από υποψηφίους Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους, άφησε κόκκινα γαρύφαλλα στα σημεία της πόλης όπου θυσιάστηκαν οι πρωτοπόροι αγωνιστές, ενώ στο μήνυμά της η Παράταξη τόνισε την ανάγκη αποκατάστασης των κοινωνικών αδικιών που προκάλεσε η κρίση, για ενίσχυση της εργασίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Η 1η Μάη, είναι ημέρα μνήμης και τιμής για το εργατικό κίνημα. Μια κόκκινη κλωστή συνδέει τους αγώνες των εργατών στο Σικάγο το 1886 με τη θυσία του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, του Στρατή Περγαλίδη, των αδελφών Χατζηγεωργίου, του Νίκου Μαργιακάκη, του Παναγιώτη Κορνάρου κ.α και τους σημερινούς αγώνες για πρόοδο και κοινωνική δικαιοσύνη.

Κάθε εποχή έχει τα δικά της αξιακά προτάγματα, κάθε γενιά τα δικά της οράματα. Σήμερα, δεν θα αρκεστούμε σε μια απλή βελτίωση των αριθμών και μια αναιμική ανάπτυξη στην πορεία εξόδου από την κρίση. Δεν αποδεχόμαστε το ρόλο του Σίσυφου. Διεκδικούμε μια ποιοτική συμμετοχική ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη. Διεκδικούμε την αποκατάσταση των αδικιών που συσσωρεύτηκαν την περίοδο της κρίσης.

Εργασία και ευημερία για όλους

Ενωμένοι αγωνιζόμαστε για σταθερή και πλήρη εργασία για όλους, δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, συντάξεις, παροχές, ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς. Αγωνιζόμαστε για ειρήνη, δημοκρατία, δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, ισότητα, ουσιαστικά εργασιακά δικαιώματα.

Επιδιώκουμε να συμβάλλουμε στη δημιουργία μιας πιο συνεκτικής κοινωνίας ξεκινώντας από το σπίτι μας, το Δήμο Ηρακλείου. Χωρίς καθυστερήσεις και αναστολές ξεκινάμε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και έργα σε όλο το Ηράκλειο. Δημιουργούμε συνθήκες ποιοτικής ανάπτυξης με σταθερές θέσεις εργασίας και προοπτικές ευημερίας για όλους.

Αισιοδοξία για το μέλλον του τόπου

Διαπιστώνουμε με ικανοποίηση ότι νέοι άνθρωποι εκδηλώνουν καθημερινά την απόφαση τους για συμμετοχή στους κοινωνικούς αγώνες και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι και αυτό άλλο ένα μήνυμα ελπίδας. Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον του τόπου μας. Αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη ζωή σε μια Ελλάδα που ανασυντάσσεται, σε μια Ευρώπη της ισότητας και της αλληλεγγύης».

Κίνημα Αλλαγής: Από το 8άωρο στις προκλήσεις της τρίτης βιομηχανικής επανάστασης

Όταν η Δεύτερη Διεθνής το 1904 καθιέρωσε την Πρωτομαγιά ως μέρα αφιερωμένη στα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων είχε ως κεντρικό αίτημα τη νομική κατοχύρωση της οκτάωρης εργασίας. Σήμερα, το κεκτημένο αυτό δικαίωμα απειλείται από τις πλασματικές συμβάσεις εργασίας, τις απλήρωτες υπερωρίες, την απουσία αξιόπιστης και οργανωμένης εκπροσώπησης των εργαζομένων σε πολλούς χώρους δουλειάς.

Παράλληλα, η κρίσιμη συζήτηση που πρέπει να γίνει πριν είναι πολύ αργά, αφορά τις επιπτώσεις της τρίτης βιομηχανικής επανάστασης με την κατάργηση θέσεων εργασίας σε όλο και περισσότερους κλάδους και την ριζική μεταμόρφωση της κοινωνίας που γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Οι αλλαγές αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη, χωρίς να υπάρχει επαρκές νομικό πλαίσιο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και κυρίως χωρίς αξιολόγηση και σχεδιασμό σε ότι αφορά τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις τους. Αναμφισβήτητα, η πρόοδος στον τομέα της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης θα δημιουργήσει τελείως νέα δεδομένα σε ότι αφορά τα εργασιακά και απαιτεί κατοχύρωση μιας νέας γενιάς δικαιωμάτων.

Στην Ελλάδα πρέπει ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε την χειροτέρευση των συνθηκών απασχόλησης λόγω της κρίσης και να προβλέψουμε τις μελλοντικές προκλήσεις.

Τι γίνεται όμως;

Από τη μία έχουμε μία «αριστερά» που ήρθε απροετοίμαστη στην εξουσία, με την έπαρση πως της χρωστάει ο κόσμος, για να καταλήξει να παραδοθεί και μαζί να παραδώσει «γη και ουρανό» σε όσους για δεκαετίες επιδίωκαν την απεμπόληση των δικαιωμάτων της εργατικής και μεσαίας τάξης, συμβάλλοντας ενεργά στην περαιτέρω εξαθλίωση και των δύο, για να επιβιώσουν οι ίδιοι στο γκουβέρνο.

Από την άλλη, έχουμε την επέλαση με τυμπανοκρουσίες, της πιο σκληρής εκδοχής νεοφιλελευθερισμού που έχει γνωρίσει η χώρα, από ανθρώπους που βλέπουν τη λαϊκή βάση μόνο ως ψηφαλάκια, χωρίς κανένα σεβασμό για τα δικαιώματα της, αλλά έτοιμοι από καιρό να προχωρήσουν με δογματικές και εξίσου αδούλευτες ιδέες, για να εξυπηρετήσουν τελικά τους ίδιους που εξυπηρέτησε και η δήθεν «αριστερά», με την εργατική και μεσαία τάξη να γίνονται εκ νέου «παράπλευρες απώλειες» μίας πλασματικής ανάπτυξης. Δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς να είναι συμμέτοχη σε αυτήν η κοινωνία.

Η ανάπτυξη όταν αφορά λίγους είναι αρπαχτή εις βάρος της κοινωνίας. Κανείς μας δεν μπορεί να αδιαφορήσει μπροστά στο κενό εκπροσώπησης, αφήνοντας τους πολίτες στα νύχια της αντίδρασης, των άκρων και του μίσους. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας, η ουσιαστική επαναφορά του αιτήματος για μία δίκαιη κοινωνία, με προστασίες για τους αδυνάτους, δικαιώματα για τους εργαζόμενους και ίσες ευκαιρίες για όλους.

ΓΣΕΕ: Ο αγώνας συνεχίζεται

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα 1η ΜΑΗ, αγωνιστικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα το Συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κλαυμώνος.

Αυτή την ιστορική μέρα της 1ης Μάη, ενώνουμε τη φωνή μας με όλους εκείνους που παλεύουν ενάντια στις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζει κάθε ελληνική οικογένεια, με την ανεργία, τον αποκλεισμό, τις άσχημες οικονομικές συνθήκες, που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση και που έχουν οδηγήσει ολόκληρη την κοινωνία σε εξάντληση των αντοχών και των ανοχών της.

Η δραματική εικόνα της αγοράς εργασίας, παρά την «Κυβερνητική προσπάθεια» να παρουσιαστεί βελτιωμένη έως και ικανοποιητική, έχει εντείνει το άγχος και την αγωνία των εργαζομένων, συντηρώντας ένα ζοφερό περιβάλλον.

Τα μέτωπα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πολλά και συνεχή γι’ αυτό και ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί.

Τιμούμε τους πρωτοπόρους αγωνιστές του εργατικού κινήματος, όλους και όλες εκείνους/ες που θυσιάστηκαν διαχρονικά για τα μεγάλα και ιερά δικαιώματα της τάξης μας,

Όλους και όλες εκείνους/ες που υπερασπίστηκαν τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ με την ίδια τη ζωή τους, δίχως να ρισκάρουν τις ζωές των άλλων,

Όλους και όλες εκείνους/ες που αγωνίστηκαν για την επικράτηση της πραγματικής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, δίχως να την υπονομεύουν καθημερινά με τις ενέργειες και τις πράξεις τους,

Όλους και όλες εκείνους/ες που μιλούσαν ΙΣΟΤΗΤΑ και το εννοούσαν,

Όλους και όλες εκείνους/ες που οι έννοιες ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και ΕΙΡΗΝΗ, δεν ήταν απλά το άλλοθι για την άσκηση βίας και παρεμπόδισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και της ελεύθερης βούλησης των άλλων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News