Μετά από 20 χρόνια... αχτίδα σωτηρίας για τη «στοιχειωμένη» μαρίνα Μαλίων!

Ηράκλειο
Μετά από 20 χρόνια... αχτίδα σωτηρίας για τη «στοιχειωμένη» μαρίνα Μαλίων!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να που το φετινό Πάσχα στέλνει «αναστάσιμο»... μήνυμα για ένα «στοιχειωμένο» τουριστικό έργο, αυτό της ξεχασμένης από το 2000... μαρίνας στα Μάλια!

Το “φως” για το εγκαταλειμμένο έργο έρχεται να ανάψει η επικείμενη, μέσα στο προσεχές διάστημα, υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της μαρίνας από τον σημερινό ιδιοκτήτη του, το υπουργείο Τουρισμού προς τον Δήμο Χερσονήσου.

Ο δρόμος για να επισφραγιστεί η παραχώρηση που συζητιέται εδώ και πολλά χρόνια άνοιξε μετά τη σχετική νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει την εκχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης εγκαταστάσεων, όπως είναι ο ημιτελής τουριστικός λιμένας των Μαλίων στους ΟΤΑ.

Τις προάλλες, το Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου ομόφωνα ενέκρινε την παραχώρηση του τουριστικού λιμένα Μαλίων, ο οποίος θα ολοκληρωθεί και θα λειτουργήσει μέσω ενός φορέα διαχείρισης που θα δημιουργήσει ο Δήμος Χερσονήσου. Το επόμενο διάστημα θα υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του υπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Χερσονήσου. Ο προϋπολογισμός των αναγκαίων έργων για τη λειτουργία του λιμένα εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 3,9 εκατομμύρια ευρώ.

Για “ανάσταση” του έργου που έχει ξεμείνει στη μέση εδώ και κοντά μια 20ετία είναι πολύ πρόωρο να ειπωθεί σε αυτή τη φάση. Όμως αναμφίβολα οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται να ανάψουν “αχτίδα” φωτός και... “σωτηρίας” για την ημιτελή, ξεχασμένη και εγκαταλειμμένη εδώ και πολλά χρόνια μαρίνα των Μαλίων...

Ουσιαστικά, δηλαδή, φαίνεται αυτή τη στιγμή να έχει “κλειδώσει” οριστικά η παραχώρηση της μαρίνας από τον σημερινό κάτοχό της, το υπουργείο Τουρισμού, που μοιάζει να έχει ξεχάσει τελείως τη μαρίνα, την οποία και έχει παρατήσει στην τύχη της μετά τον προ 11ετίας αποτυχημένο διαγωνισμό, που είχε ως στόχο την ανάδειξη του φορέα που θα αναλάμβανε την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων υποδομών.

Το ότι ο σημερινός ιδιοκτήτης της μαρίνας, το υπουργείο Τουρισμού, θα την παραχωρήσει σε νέα χέρια, αυτά του Δήμου Χερσονήσου είναι ένα σημαντικό βήμα. Είναι όμως μόνο ένα πρώτο βήμα. Τα δύσκολα έπονται. Το μεγάλο “στοίχημα” από εκεί και πέρα είναι ο νέος κάτοχος του έργου να μπορέσει να το τελειώσει και να θέσει σε λειτουργία τη μαρίνα με ένα βιώσιμο τρόπο, ώστε να μην έχουμε νέο “ναυάγιο” στο οραματικό - όπως είχε σχεδιαστεί στις αρχές της δεκαετίας του ’90 - έργο.

Και εδώ υπάρχει μια σημαντική παράμετρος. Ο Δήμος Χερσονήσου θα επιχειρήσει να ολοκληρώσει τη σημαντική τουριστική υποδομή όχι με τις δικές του δυνάμεις, αλλά μέσω ιδιώτη παραχωρησιούχου. Ουσιαστικά, δηλαδή, ο Δήμος θα προκηρύξει διαγωνισμό για να παραχωρήσει τη μαρίνα σε ιδιώτη επενδυτή, που θα αναλάβει αυτός να βάλει τα 3,9 εκατ. ευρώ, να ολοκληρώσει τις υποδομές και να λειτουργήσει τον τουριστικό λιμένα, προσφέροντας φυσικά συγκεκριμένα ανταλλάγματα και οφέλη στον Δήμο Χερσονήσου και κατ' επέκταση στην τοπική κοινωνία.

Η ανακοίνωση

Σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Χερσονήσου αναφέρεται: «Εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου η παραχώρηση χρήσης και εκμετάλλευσης του τουριστικού λιμένα Μαλίων, δίνοντας τη δυνατότητα στον Δήμο Χερσονήσου να αναλάβει ως φορέας διαχείρισης να ολοκληρώσει και να θέσει σε λειτουργία ένα μεγάλο και σημαντικό έργο που για χρόνια παρέμενε ημιτελές.

Μετά από πλήθος οχλήσεων, επιστολών και συναντήσεων προς τα αρμόδια υπουργεία, Γραμματείες και τον πρωθυπουργό, τροποποιήθηκε ο Ν. 2160/1993 με τον Ν. 4582/2018, ΦΕΚ 208/τ. Α’/11-12-2018. Συγκεκριμένα τροποποιήθηκε το άρθρο 35, στο οποίο δίνεται η δυνατότητα και σε ΟΤΑ να εκχωρηθεί το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης και να αποτελέσουν φορείς διαχείρισης των τουριστικών λιμένων μέσω συμβάσεων παραχώρησης.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του υπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Χερσονήσου. Ο προϋπολογισμός του έργου για να ολοκληρωθούν τα έργα και να λειτουργήσει ο λιμένας εκτιμάται στα 3.900.000 ευρώ, ενώ για τη χρηματοδότησή του θα αναζητηθεί παραχωρησιούχος (επενδυτής) με σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες, δυνατότητα που απορρέει από τον Ν. 2160/1993».

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης, «μετά από επίμονες και συντονισμένες προσπάθειες να αντιμετωπίσουμε ένα πάγιο αίτημα, ένα χρόνιο πρόβλημα, ένα μείζον ζήτημα για την ανάπτυξη των Μαλίων, και όχι μόνο, επιτέλους αισθανόμαστε δικαιωμένοι. Έγινε το πρώτο αποφασιστικό βήμα και είμαστε βέβαιοι ότι σύντομα θα καταφέρουμε να αναδυθεί από τον νομικό και γραφειοκρατικό κυκεώνα ένα έργο ζωτικής σημασίας και ταυτόχρονα να απεγκλωβιστεί μια πανέμορφη περιοχή, αξιοποιώντας στο έπακρο τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Είμαστε πλέον σε θέση να ισχυριστούμε ότι το όραμά μας γίνεται πραγματικότητα, καθώς με τα νέα δεδομένα είμαστε αισιόδοξοι ότι οδεύουμε σε ριζικό επαναπροσδιορισμό του τουριστικού χάρτη των Μαλίων, του Δήμου Χερσονήσου και ολόκληρου του νησιού».

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

Το έργο “γεφύρι της Άρτας”

Η μαρίνα των Μαλίων αποτελεί ένα ακόμα κλασικό παράδειγμα γεφυριού της Άρτας.

Ήταν αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν ξεκίνησαν οι πρώτες προσπάθειες για τη δημιουργία δημοτικού λιμένα σκαφών αναψυχής (μαρίνας) στη Δ.Ε. Μαλίων.

Η κατασκευή του τουριστικού λιμένα (μαρίνα) Μαλίων του Δήμου Χερσονήσου εντάχθηκε στο Β' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΠΕΠ Κρήτης), με σκοπό να παραδοθεί μια νέα υποδομή στην περιοχή των Μαλίων και κατ' επέκταση στον νομό Ηρακλείου, με δυνατότητα υποδοχής και εξυπηρέτησης περίπου 300 πολυτελών σκαφών. Η μαρίνα των Μαλίων θα υπηρετούσε την τουριστική αγορά των θαλάσσιων ταξιδιών, δίνοντας μια νέα μορφή τουρισμού στην Κρήτη, ενώ συγχρόνως θα δημιουργούσε προϋποθέσεις επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.

Το μεγαλόπνοο αυτό σχέδιο αποτέλεσε το κυρίαρχο όραμα της τοπικής κοινωνίας τη δεκαετία του 1990, και η έναρξη του έργου γέννησε πολλές ελπίδες στην περιοχή. Για την κατασκευή του θυσιάστηκε μια πανέμορφη και προνομιούχα θαλάσσια περιοχή (περιοχή Αγίου Πνεύματος στα Μάλια), με παρακείμενες σε αυτήν ποιοτικές ξενοδοχειακές μονάδες.

Το έργο μπήκε με τη βούλα σε τροχιά υλοποίησης το 1993, όταν ο τότε Δήμος Μαλίων με σύμβαση ανέθεσε στον Ευάγγελο Ρομπογιαννάκη τη σύνταξη μελέτης ενός δημοτικού λιμένος σκαφών αναψυχής στη θέση “Άγιο Πνεύμα”, στο βόρειο τμήμα της παραλιακής ζώνης του οικισμού Μαλίων, η οποία και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 1994.

Η μελέτη προέβλεπε τη δημιουργία μαρίνας χωρητικότητας 325 τουριστικών σκαφών, με αδιάκοπη χρήση όλη τη διάρκεια του έτους. Το έργο δημοπρατήθηκε με επιτυχία, με χρηματοδότηση από το Β’ ΚΠΣ.

Κατά την εκτέλεση του έργου συντάχθηκε σχετικός συγκριτικός πίνακας, με τον οποίο το αντικείμενο της εργολαβίας περιορίστηκε στην κατασκευή των εξωτερικών λιμενικών έργων τού προσήνεμου και υπήνεμου μόλου και την εκσκαφή μέρους του πυθμένα της λιμενολεκάνης, με συνέπεια το έργο να παραμείνει ημιτελές. Το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης προκήρυξε διαγωνισμό το 2008 για να αναδειχτεί φορέας που θα αναλάβει την ολοκλήρωση των λιμενικών έργων και των χερσαίων εγκαταστάσεων, αλλά απέβη άγονος.

Έκτοτε δεν έχει γίνει κάποια αξιοσημείωτη ενέργεια από πλευράς υπουργείου για να “ξεστοιχειώσει” η μαρίνα- “φάντασμα”... Και το έργο έχει απομείνει στη μέση, δίχως να έχουν ολοκληρωθεί τα θαλάσσια και χερσαία έργα, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της περιοχής, με κυρίαρχη μέχρι σήμερα την εικόνα εγκατάλειψης και προσβολής του άλλοτε θαυμάσιου φυσικού ανάγλυφου του κόλπου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News