default-image

Από «μηδενική βάση» η δίκη του σεκιουριτά

Ηράκλειο
Από «μηδενική βάση» η δίκη του σεκιουριτά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Έδρα θα έχει τη δυνατότητα να καταδικάσει και με βαρύτερη κατηγορία τον πρώην υπάλληλο σεκιούριτι

Από “μηδενική βάση” θα εκδικαστεί τελικά σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση του 49χρονου πρώην υπαλλήλου εταιρείας security, ο οποίος πριν από λίγα χρόνια φέρεται να προχώρησε σε υπεξαίρεση ποσού μεγαλύτερου του 1,3 εκατομμυρίου ευρώ, και ο οποίος πριν από μερικές ημέρες καταδικάστηκε από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο σε ποινή κάθειρξης 9 ετών.

Πριν από λίγα 24ωρα, η Εισαγγελία Εφετών Ανατολικής Κρήτης άσκησε έφεση κατά της απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, κάτι που σημαίνει ότι η δίκη θα γίνει - σε δεύτερο βαθμό - από “μηδενική βάση”.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, όπου εκδικάστηκε η επίμαχη υπόθεση, το προηγούμενο διάστημα είχε κρίνει ένοχο τον 49χρονο για υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος. Ειδικότερα, ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε για υπεξαίρεση σύμφωνα με το άρθρο 375 του Ποινικού Κώδικα, παρά το ότι νωρίτερα η εισαγγελέας της Έδρας είχε προτείνει τη μετατροπή της κατηγορίας σε υπεξαίρεση με βάση τον Νόμο 1608/50, κατ’ εξακολούθηση.

Αμφότερες οι κατηγορίες είναι κακουργηματικού χαρακτήρα: Εντούτοις για υπεξαίρεση, σύμφωνα με τον Νόμο 1608/50 (σ.σ. πρόκειται για τον περίφημο νόμο «περί καταχραστών του Δημοσίου»), προβλέπονται αρκετά αυστηρότερες ποινές στον καταδικασθέντα!

Ως γνωστόν, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν μπορεί - από τον νόμο - να καταστήσει δυσχερέστερη τη θέση του κατηγορουμένου. Με λίγα λόγια, δεν μπορεί να του επιβάλει μεγαλύτερη ποινή από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Αυτό ισχύει εν γένει, εκτός από την περίπτωση που ο εισαγγελέας ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης.

Πριν από λίγα 24ωρα, λοιπόν, η Εισαγγελία Εφετών Ανατολικής Κρήτης άσκησε έφεση κατά της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων (πρωτοβάθμιο δικαστήριο). Αυτό σημαίνει ότι μέσα στο επόμενο διάστημα που ο 49χρονος θα καθίσει στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Ανατολικής Κρήτης για να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό, η δίκη θα γίνει από “μηδενική βάση”: Με λίγα λόγια, η Έδρα θα έχει τη δυνατότητα να καταδικάσει και με βαρύτερη κατηγορία τον πρώην υπάλληλο σεκιούριτι.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε χορηγήσει αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση του 49χρονου. Αυτό σημαίνει πως θα παραμείνει ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μέχρι τη δίκη σε δεύτερο βαθμό.

«Αυστηρότερο πλαίσιο ποινής»

Για τη σημαντική αυτή εξέλιξη στην πολύκροτη υπόθεση μίλησε στη “Νέα Κρήτη” ο συνήγορος πολιτικής αγωγής κ. Διονύσης Βέρρας.

«Τελικώς η νομική μας άποψη, ότι συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις εφαρμογής του Ν. 1608/50, την οποία συμμερίστηκε η εισαγγελέας της Έδρας κατά την εκδίκαση της υποθέσεως και πρότεινε τη μεταβολή της κατηγορίας επί το χείρον, πήρε τη μορφή ασκήσεως εφέσεως από μέρους της Εισαγγελίας Εφετών, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, που θα επιληφθεί και της εφέσεως του βασικού κατηγορουμένου, να εξετάσει εκ νέου την εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 1608/50 και να επιβάλει ανάλογη ποινή.

Δηλαδή με την έφεση της εισαγγελέως Εφετών, η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό εκ των πραγμάτων ανεβαίνει κλίμακα, αφού ο κατηγορούμενος κινδυνεύει να καταδικαστεί από απλή κακουργηματική υπεξαίρεση, σε υπεξαίρεση μεν, αλλά στα πλαίσια του Ν. 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου, ο οποίος προβλέπει πολύ αυστηρότερο πλαίσιο της ποινής», δήλωσε με νόημα στην εφημερίδα μας ο κ. Βέρρας, ο οποίος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η εν λόγω υπόθεση συνιστά πρωτόγνωρο νομολογιακό θέμα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News