Πώς μπορεί να επιτευχθεί τελικά η βιώσιμη ανάπτυξη;

Οικονομία
Πώς μπορεί να επιτευχθεί τελικά η βιώσιμη ανάπτυξη;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ποια κατεύθυνση οφείλει να προσανατολιστεί η τοπική οικονομία

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα που έλαβε χώρα στο Ηράκλειο με θέμα “Οι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ και η ενσωμάτωσή τους στις περιφερειακές στρατηγικές”, η οποία διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Κυβέρνησης και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος.

Σκοπός της ημερίδας ήταν η ενημέρωση και η συμμετοχή των σχετικών εμπλεκόμενων φορέων για την επίτευξη της βιώσιμης οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής ανάπτυξης, αλλά και την προώθησή της σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και την τόνωση της υπεύθυνης τοπικής επιχειρηματικότητας.

Η Περιφέρεια Κρήτης δραστηριοποιήθηκε έγκαιρα και πρωτοπόρα στην Ελλάδα, αφενός παρακολουθώντας τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και συμμετέχοντας ήδη σε δύο συνέδρια που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών στις Βρυξέλλες (τον προηγούμενο μήνα Μάρτιο και μέσα στον Απρίλιο), και αφετέρου προσκαλώντας τις ελληνικές Περιφέρειες και τους συναφείς φορείς και υπηρεσίες του νησιού, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση σχετικά με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης καθώς και την κινητοποίηση σχετικών πρωτοβουλιών μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.

«Ως Περιφέρεια προχωρήσαμε στην πρωτοβουλία σε περιφερειακό επίπεδο μέσα από την ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών πολιτικών και μέσα από τη συμμετοχή μας σε ευρωπαϊκά και διαπεριφερειακά δίκτυα», τόνισε ο κ. Αρναουτάκης, προτείνοντας «έναν οδικό χάρτη που θα περιλαμβάνει την προστασία του περιβάλλοντος με την ευρεία έννοια, κι όχι απλά την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής».

Στην ημερίδα, που έγινε στην αίθουσα “Καστελλάκη” του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, αναλύθηκε η σημασία που έχουν οι 17 στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης που εξειδικεύονται σε 169 υποστόχους και αποτελούν τη νέα ατζέντα για το 2030 που ενέκρινε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με σκοπό την επίτευξη της βιώσιμης οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής ανάπτυξης, και την προώθησή της σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας και στην τόνωση της υπεύθυνης τοπικής επιχειρηματικότητας. Ειδικά στην εταιρική κοινωνική ευθύνη και τη σημασία της αναφέρθηκε αναλυτικά ο επίκουρος καθηγητής Κωστής Μανασάκης, μιλώντας για πράσινη, γαλάζια και κυκλική επιχειρηματικότητα.

Να σημειωθεί ότι, όπως ανέφερε η συντονίστρια Ελένη Χατζηγιάννη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού στην Περιφέρεια, για το θέμα, η Περιφέρεια Κρήτης δραστηριοποιήθηκε έγκαιρα και πρωτοπόρα στην Ελλάδα, παρακολουθώντας τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και συμμετέχοντας ήδη σε δύο συνέδρια που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών στις Βρυξέλλες, ενώ προσκάλεσε τις ελληνικές Περιφέρειες, καθώς και φορείς και υπηρεσίες του νησιού, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση σχετικά με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.

Τον πρωτοπόρο ρόλο της Περιφέρειας Κρήτης αναγνώρισε ο Νικόλαος Τράντας, προϊστάμενος Γραφείου Συντονισμού, Θεσμικών, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων από τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, ο οποίος μίλησε για τους οκτώ εθνικούς στόχους και για τη διακυβέρνηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, εξηγώντας τις υποχρεώσεις της χώρας στην τήρηση των στόχων.

Σε παρέμβασή του ο εντεταλμένος σύμβουλος ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων, Γιώργος Αλεξάκης, αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης των περιφερειακών και τοπικών Αρχών, σημειώνοντας την αναγκαιότητα αποκέντρωσης πόρων για να υλοποιηθούν οι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης.

Δημήτρης Ξενάκης: «Προσανατολισμός η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας»

Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο κ. Δημήτρης Ξενάκης, ο οποίος επισήμανε στην ομιλία του την ανάγκη ιεράρχησης στόχων και υπο-στόχων σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με τη συμμετοχή μου στον ενωτικό και πολυσυλλεκτικό συνδυασμό του Σταύρου Αρναουτάκη στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου, στοχεύω στην ανάδειξη της Κρήτης ως μεσογειακού περιφερειακού μεταρρυθμιστή μέσω της διαμόρφωσης μιας οριζόντιας στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης και της δημιουργίας ενός δυναμικού πλαισίου με κύριο προσανατολισμό την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας μέσω στρατηγικών συμπράξεων για χρηματοδοτήσεις ζωτικών έργων και κρίσιμων υποδομών, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού μας, το ανθρώπινο δυναμικό και η συνολική βιωσιμότητα της Κρήτης.

Η επιλογή και ιεράρχηση στόχων και υπο-στόχων στην Περιφέρεια Κρήτης αποτελεί το πρώτο βήμα της συνεργασίας μας για την ενδυνάμωση της Περιφέρειάς μας απέναντι στις τρέχουσες αναπτυξιακές προκλήσεις και στα χρηματοδοτικά εργαλεία που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News