Ηράκλειο

Δέος στους Ζωφόρους - Σήκωσαν το βαρύ Σταυρό του Μαρτυρίου

Τελετή αναπαράστασης της Σταύρωσης παρουσία δεκάδων πιστών

Με βαθιά κατάνυξη κάτω από το μουντό ουρανό-όπως προστάζει η Μεγάλη Παρασκευή- δεκάδες πιστοί παρακολούθησαν με δέος την αναπαράσταση της Σταύρωσης του Χριστού.

Η τελετή αναπαράστασης έγινε σε συγκινησιακό φορτισμένο κλίμα στο χωριό Ζωφόροι Πεδιάδος. Νωρίτερα ο πατέρας Αδαμάντιος κουβαλώντας το σταυρό του μαρτυρίου ανέβηκε βήμα-βήμα –ακολουθούμενος από πιστούς-  το ύψωμα μέχρι τη θέση Καστέλους.

Στη διαδρομή -όπως ο Χριστός έπεσε υπό το βάρος του Σταυρού- έτσι και ιερέας «λυγίζει» και πέφτει και ένας πιστός σηκώνει το Σταυρό για να φτάσει με κόπο και πόνο στο σημείο της Σταύρωσης.

Οι πιστοί παρακολουθούν την ανηφορική διαδρομή και είναι σαν να βιώνουν και ίδιοι τον πόνο, την ταπείνωση, την προσμονή για Ανάσταση και λύτρωση...Βίωσαν με συγκίνηση την κορύφωση του θείου δράματος.

Ακολούθησε η δραματική σκηνή της Σταύρωσης. Με θλίψη είδαν τον Ιησού να σταυρώνεται, αισθάνθηκαν τα καρφιά να τρυπούν το κορμί του και βίωσαν τον πόσο που βίωσε και ο Θεάνθρωπος.

Στη συνέχεια αντί για αντίδωρο, προσφέρθηκε λεμόνι και ξύδι στους πιστούς. Εξάλλου σήμερα σε πολλά φαγητά χρησιμοποιείται άφθονο ξύδι, ως ένδειξη της πίστης στον Χριστό που του έδωσαν να πιει ξύδι.

 

 

 

Σχόλια