«Ξεσπαθώνει» ο «πατέρας» της σημερινής πλατείας Ελευθερίας

Ηράκλειο
«Ξεσπαθώνει» ο «πατέρας» της σημερινής πλατείας Ελευθερίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ν. Σκουτέλης "τινάζει στον αέρα" τη διαβούλευση για την πλατεία Ελευθερίας

Στην πλήρη αποδόμηση των μακετών Αναστασάκη για τη νέα μορφή της πλατείας Ελευθερίας προχωράει ο μελετητής αρχιτέκτονας Νίκος Σκουτέλης, που σχεδίασε την υφιστάμενη πλατεία, και ο οποίος ουσιαστικά έχει την πατρότητα του έργου, κερδίζοντας μάλιστα και το α’ βραβείο πανευρωπαϊκού διαγωνισμού στη δεκαετία του 1990!

Ο κ. Σκουτέλης αναφέρει ότι ένα σχέδιο και μερικές τρισδιάστατες εικόνες δε συνιστούν μελέτη, ενώ δε διστάζει να απαντήσει μία προς μία στις ερωτήσεις της διαβούλευσης που θέτει ο Δήμος Ηρακλείου. Μάλιστα, ο κ. Σκουτέλης αναφέρει πολλές φορές πως οι ερωτήσεις της διαβούλευσης είναι πολιτικάντικες, ώστε να αποσπαστεί... μια συναίνεση που στην πραγματικότητα δε θα υπάρξει! Μάλιστα, ο ίδιος αναφέρει σε σχετικό σημείωμά του, μαζί με τις απαντήσεις του στη διαβούλευση, ότι τα σχέδια που η δημοτική Αρχή Λαμπρινού επαναφέρει σχέδια εξωραϊσμού και όχι ουσίας, που έχουν απορριφθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, την ώρα που υπάρχει ήδη νέα προμελέτη από την προηγούμενη δημοτική Αρχή, την οποία έχει εκπονήσει η μελετητική ομάδα Σκουτέλη και είχε τη σύμφωνη γνώμη των φορέων, ασχέτως ότι δεν εγκρίθηκε η δαπάνη από τον επίτροπο. Αυτά το 2014.

(Ο αρχιτέκτονας Νίκος Σκουτέλης)

«Το καλοκαίρι του 2017, η δημοτική Αρχή Λαμπρινού είχε συντάξει μελέτη τροποποίησης της πλατείας, που δέχτηκε σε πρώτη φάση κριτική από την Εφορία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και την Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων. Το φθινόπωρο 2017, η μελέτη που τώρα διαπραγματεύονται έλαβε 24 παρατηρήσεις ανεπάρκειας από την Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων (Φανουράκης) και στη συνέχεια απερρίφθη από το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων», αναφέρει ο κ. Σκουτέλης και σημειώνει: «Αργότερα, σε δημόσια συζήτηση με την κ. Βλαζάκη, ο αντιδήμαρχος Αναστασάκης έλαβε την απάντηση ότι υπάρχει μελέτη εγκεκριμένη από ΚΑΣ/ΥΠΠΟΑ και αυτή να ακολουθήσουν!».

Πάντως, κρούσεις στον Σκουτέλη, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο, να σχεδιάσει την πλατεία ξανά αλλά λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της Τεχνικής Υπηρεσίας έγιναν από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη από τον Ιανουάριο του 2018 ως και τον Αύγουστο του 2018, όμως δεν ευοδώθηκαν λόγω και της άρνησης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου να συνεργαστεί.

«Έτσι επιστρέφει τώρα η πρόταση Μιχελάκη, μια πρόταση εξωραϊσμού και όχι ουσίας, με τη χειρότερη σημασία της λέξης, ακριβώς όπως το θέτουν κι εκείνοι, όπως θα καταφέρουν να γίνει και το πάρκο Γεωργιάδη, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Γενικά θεωρώ ότι ακολουθούν πρακτικές “ράβε-ξήλωνε”, κατά το δοκούν, λαμβάνοντας ως πρότυπα τον εξοπλισμό και την ατμόσφαιρα πεζόδρομων σε ακριβά εμπορικά κέντρα», αναφέρει ο κ. Σκουτέλης, ενώ σημειώνει ότι «το ζητούμενο είναι να συνδυαστεί η διαμόρφωση της Δικαιοσύνης με την πλατεία».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News