Ηράκλειο

Ηράκλειο: Το πάρκινγκ στο κέντρο, «αγκάθι» για τους κατοίκους - Δυναμώνει το κίνημα

Σε αναβρασμό οι κάτοικοι, ζητούν να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα της στάθμευσης

«Το κίνημα των κατοίκων του κέντρου απλώνεται και δυναμώνει».

Το μήνυμα αυτό έστειλε η νέα ανοιχτή συνέλευση των κατοίκων του κέντρου του Ηρακλείου, στο πλαίσιο της οποίας αναδείχθηκε η παλλαϊκή απαίτηση να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την κατοχύρωση θέσεων στάθμευσης. Κάτι άλλωστε που είχε υποσχεθεί δημοσίως η πλευρά της δημοτικής Αρχής, διά του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, ότι θα γινόταν μέχρι το αργότερο τα μέσα Απριλίου!

Στη συνέλευση αναδείχθηκε επίσης η επιθυμία και βούληση η οργανωμένη αυτή πρωτοβουλία των κατοίκων, πέρα από την προμετωπίδα των διεκδικήσεων, δηλαδή το ζήτημα της στάθμευσης, να εστιάσει περισσότερο και σε άλλα καθημερινά προβλήματα, όπως η ηχορύπανση, η καθαριότητα, η έλλειψη πρασίνου κ.τ.λ.

«Πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα “Μ. Καρέλλης” του Δήμου η τρίτη κατά σειρά συνέλευση κατοίκων του κέντρου με κύριο θέμα την κατοχύρωση δωρεάν θέσεων στάθμευσης κατά προτεραιότητα για τους μόνιμους κατοίκους. Παρόλο που ήταν εργάσιμη μέρα, η συμμετοχή κατοίκων ήταν ικανοποιητική, με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την παρουσία πολιτών που συνδέονταν για πρώτη φορά με αυτό το κίνημα. Δεχτήκαμε επίσης πολλά e-mails και τηλεφωνήματα από συμπολίτες μας που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν αλλά εξέφραζαν τη διάθεση συμμετοχής.

Από την πλευρά της Συντονιστικής Επιτροπής έγινε ενημέρωση για τις ενέργειες που έχουν γίνει ως τώρα, τις επαφές με τη δημοτική Αρχή και τους υποψήφιους δημοτικούς συνδυασμούς και για το γεγονός πως προκηρύχτηκε - μετά από μεγάλη καθυστέρηση - από τη δημοτική Αρχή η επικαιροποίηση της κυκλοφοριακής μελέτης της παλιάς πόλης. Η μελέτη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων αναβάθμισης της παλιάς πόλης και η εφαρμογή της θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων, συμπεριλαμβανομένης και του θέματος του πάρκινγκ», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή των κατοίκων του κέντρου και σημειώνει:

«Επισημάνθηκε επίσης το γεγονός πως ο αρμόδιος αντιδήμαρχος είχε υποσχεθεί πως ως τα μέσα Απριλίου θα αρχίσει η διαδικασία αιτήσεων των μόνιμων κατοίκων προς τον Δήμο για το δικαίωμα θέσης παρκαρίσματος, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα. Στη συζήτηση που ακολούθησε με συμμετοχή πολλών από τους παρευρισκομένους τονίστηκε πως και η παρούσα και η προηγούμενη δημοτική Αρχή έχουν ευθύνη για την καθυστέρηση της υλοποίησης της κυκλοφοριακής μελέτης.

Αντί να εφαρμόσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα το συνολικό σχέδιο αναβάθμισης της παλιάς πόλης, περιορίστηκαν σε επιμέρους έργα αναπλάσεων και πεζοδρομήσεων, επιτρέποντας τη δημιουργία πολλών ιδιωτικών επιχειρήσεων πάρκινγκ μέσα στο κέντρο, κάτι που επιτείνει το κυκλοφοριακό πρόβλημα εκεί. Αυτό βρίσκεται σε αντίθεση με την (αποδεκτή σήμερα) κατεύθυνση περιορισμού της κίνησης οχημάτων στο κέντρο. Μετά από τόσα χρόνια έχουν αλλάξει πολλά δεδομένα και γι’ αυτό προκύπτει η ανάγκη για τροποποιήσεις στην αρχική κυκλοφοριακή μελέτη που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το 2013».

Αρχές Μαΐου οι αιτήσεις

Όπως επισημαίνεται, η κ. Ανδρονά, πρόεδρος της 1ης Δημοτικής Ενότητας, που παρευρέθηκε στην εκδήλωση, υποσχέθηκε πως θα αρχίσει η διαδικασία των αιτήσεων στις αρχές Μαΐου. Από αρκετούς ομιλητές ειπώθηκε πως η παρέμβαση των κατοίκων - που ως τώρα δεν ήταν οργανωμένη δύναμη - αλλάζει την κατάσταση, πως πρέπει το κίνημα αυτό να μαζικοποιηθεί και να δυναμώσει περισσότερο και πως θα ήταν σκόπιμο να συμπεριλάβει και άλλα θέματα ποιότητας ζωής, όπως η ηχορύπανση, η καθαριότητα, οι χώροι πρασίνου και όλα τα θέματα που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Επίσης προτάθηκε πως, αφού υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη, με τους υπολογισμούς των διαθέσιμων θέσεων στις διάφορες γειτονιές, και σε κάποια σημεία δεν υπάρχουν καθόλου αλλαγές, μπορεί εκεί να αρχίσει άμεσα η εφαρμογή της μελέτης, δηλαδή να γίνουν άμεσα οι σχετικές διαγραμμίσεις για τις θέσεις των κατοίκων, παράλληλα με τη σταδιακή παροχή των σχετικών καρτών από τον Δήμο.

Τελικά στη συζήτηση υπήρξε γενική συμφωνία για συνεχή πίεση ώστε να εφαρμοστεί το συντομότερο η εγκεκριμένη μελέτη του 2013, και η παρακολούθηση της εξέλιξης τροποποίησης της μελέτης, έτσι ώστε να γίνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις.

(φωτογραφία αρχείου)

Σχόλια