Πλατεία Ελευθερίας: Αλλαγές ακούνε και αλλαγές δεν βλέπουν οι Ηρακλειώτες

Ηράκλειο
Πλατεία Ελευθερίας: Αλλαγές ακούνε και αλλαγές δεν βλέπουν οι Ηρακλειώτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αστερίσκοι και τα παράδοξα στην παρουσίαση της ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από σήμερα η μελέτη αποκατάστασης της πλατείας Ελευθερίας, με τους πολίτες να καλούνται να εκφράσουν μέχρι τις 3 Μαΐου απόψεις, παρατηρήσεις και αντιπροτάσεις, απαντώντας και στο σχετικό ερωτηματολόγιο που θέτει στη διάθεσή τους η δημοτική Αρχή.

Η νέα μελέτη για την πλατεία Ελευθερίας παρουσιάστηκε χθες το μεσημέρι, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, όπου τα στελέχη της δημοτικής Αρχής σκιαγράφησαν μέσα από εικόνες και μακέτες το πώς οραματίζονται να μεταμορφωθεί το πιο κεντρικό σημείο του Ηρακλείου.

Ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης έκαναν λόγο για μια βιοκλιματική ανάπλαση, με συγκεκριμένες στοχεύσεις σε πράσινο, στοιχεία νερού, κ.τ.λ., που έχει στόχο να κάνει τους δημότες να αγαπήσουν ξανά την πλατεία. Ωστόσο την ίδια ώρα υπάρχουν σημαντικοί αστερίσκοι και παράδοξα!

Η μελέτη είχε απορριφθεί πριν από 1,5 χρόνο!

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός της χρονικής συγκυρίας, το ότι δηλαδή επελέγη από πλευράς δημοτικής Αρχής να δημοσιοποιηθούν τα σχέδια για να αλλάξει όψη η πλατεία ένα μόλις μήνα πριν τις εκλογές, και ενώ έχουν περάσει σχεδόν 5 χρόνια διακυβέρνησης του Δήμου!

Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι παρουσιάστηκε και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μια μελέτη, με σχέδια, μακέτες, κ.τ.λ., τα οποία δεν έχουν λάβει την έγκριση των αρχαιολογικών υπηρεσιών! Χωρίς να έχει ανάψει “πράσινο φως” η Αρχαιολογία, η μελέτη που παρουσιάστηκε χθες στο Δημαρχείο περιλαμβάνει νέες φυτεύσεις, βελτίωση της προσβασιμότητας, νέους χώρους συνάθροισης, αντικατάσταση του υλικού δαπεδόστρωσης, δημιουργία υδάτινου στοιχείου-γλυπτού, αναβάθμιση του επιπέδου φωτισμού και εξοικονόμηση ενέργειας με τη χρήση φωτιστικών led.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι μιλάμε επί της ουσίας για την ίδια μελέτη, η οποία προ 1,5 περίπου έτους είχε παρουσιαστεί από τον Δήμο στη γενική γραμματέα Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη και είχε απορριφθεί!

Αν μη τι άλλο οι δύο αυτοί αστερίσκοι ορθώνουν σοβαρά ερωτήματα για την κίνηση αυτή του Δήμου να ανοίξει τώρα, ένα μήνα προ κάλπης (!), αυτό το μεγάλο κεφάλαιο που λέγεται “ανάπλαση-αποκατάσταση της πλατείας Ελευθερίας”. Και καθιστούν ιδιαίτερα επιφυλακτικούς και καχύποπτους τους πολίτες, οι οποίοι εδώ και χρόνια ακούνε για αλλαγές στην πλατεία Ελευθερίας δίχως να βλέπουν κάτι να προχωρά επί του πρακτέου...

Τι προβλέπει η νέα μελέτη

Στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου αναφέρεται: «Πραγματοποιήθηκε σήμερα (σ.σ. χθες) το μεσημέρι, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στη Λότζια, η παρουσίαση της μελέτης αποκατάστασης της πλατείας Ελευθερίας.

Η νέα μελέτη, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων νέες φυτεύσεις, βελτίωση της προσβασιμότητας, νέους χώρους συνάθροισης, και δημιουργία υδάτινου στοιχείου, συνοδεύεται από ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο θα κληθούν να συμπληρώσουν οι δημότες προκειμένου να εκφράσουν την άποψή τους και να καταθέσουν τις δικές τους θέσεις σχετικά με την πρόταση του Δήμου.

Την παρουσίαση της μελέτης έκανε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης και ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας Γιάννης Μιχελάκης, παρουσία του δημάρχου Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινού».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News