Έτσι θα γίνει η πλατεία Ελευθερίας;

Ηράκλειο
Έτσι θα γίνει η πλατεία Ελευθερίας;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ερωτηματολόγιο και το όραμα της Δημοτικής Αρχής

Η  νέα μελέτη για την πλατεία Ελευθερίας παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης, με τους υπεύθυνους να δείχνουν εικόνες για το πώς οραματίζονται να γίνει το πιο κεντρικό σημείο του Ηρακλείου.

Ωστόσο, επιφυλακτικοί είναι οι πολίτες οι οποίοι εδώ και χρόνια δεν έχουν δει καμία αλλαγή στην «πολύπαθη» πλατεία. Περιμένουν οι Ηρακλειώτες πολύ καιρό για να αλλάξει κάτι στην πλατεία Ελευθερίας, που στην πλειοψηφία των πολιτών δεν είναι αρεστή, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα.

Άραγε θα δούμε συντριβάνι και περισσότερα δέντρα πάνω στη μαρμάρινη πλατεία;  

Ωστόσο, οι μακέτες και οι φωτορεαλιστικές εικόνες δόθηκαν σε δημόσια διαβούλευση, με τον ίδιο τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να παραδέχεται ότι η μελέτη δεν έχει εγκρίσεις από την Αρχαιολογία.

Ερωτηματικό, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι επελέγη να δημοσιοποιηθούν τα σχέδια για να αλλάξει όψη η πλατεία ένα μόλις μήνα πριν τις εκλογές.

Η νέα μελέτη, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων νέες φυτεύσεις, βελτίωση της προσβασιμότητας, νέους χώρους συνάθροισης, δημιουργία υδάτινου στοιχείου, συνοδεύεται από ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο θα κληθούν να συμπληρώσουν οι δημότες προκειμένου να εκφράσουν την άποψη τους και να καταθέσουν τις δικές τους θέσεις σχετικά με την πρόταση του Δήμου.

Την παρουσίαση της μελέτης έκανε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης και ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας Γιάννης Μιχελάκης.

Ο Δήμαρχος δήλωσε σχετικά:

«Με την κατάθεση της μελέτης για την Πλατεία Ελευθερίας και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα έργα που εκτελούνται ή έχουν δρομολογηθεί (Πάρκο Γεωργιάδη, Ανάπλαση Σταυρού της Πόλεως, Αναβάθμιση Ενετικών Τειχών κ.ά.) κάνουμε ένα ακόμα βήμα προς την υλοποίηση του οράματός μας για το ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου.

Επιλέγουμε την δημόσια διαβούλευση επειδή, όπως έχουμε αποδείξει στο παρελθόν, εμείς όταν μιλάμε για συμμετοχική διακυβέρνηση, το εννοούμε.

Παράλληλα θέλουμε ο κόσμος να νοιαστεί ξανά για την Πλατεία, διότι ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτός ο χώρος είναι ότι οι Ηρακλειώτες δεν τον αγάπησαν ποτέ».

Η δημόσια διαβούλευση ξεκινά την Μεγάλη Πέμπτη 25 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 3 Μαΐου 2019.

Οι ερωτήσεις στο ερωτηματολόγιο για την πλατεία Ελευθερίας

  1. Συμφωνείτε με την αποξήλωση των εμποδίων (γόνδολες) περιμετρικά της πλατείας και την αντικατάστασή τους κολωνάκια απλού τύπου όπως της Λ. Δικαιοσύνης.
  2. Συμφωνείτε με τον περιορισμό της πρόσβασης στην ανατολική πλευρά της πλατείας μόνο από τα σημεία των διαβάσεων;
  3. Συμφωνείτε για την απομάκρυνση των διάσπαρτων τετράγωνων καθιστικών;
  4. Ποιες οι απόψεις σας για την δημιουργία νέων χώρων ανάπαυσης και κοινωνικοποίησης, περιμετρικά των δέντρων της πλατείας;
  5. Συμφωνείτε με την δημιουργία νέων χώρων πρασίνου στην επιφάνεια της πλατείας στο κεντρικό τμήμα «BELVEDERE»;
  6. Συμφωνείτε με την δημιουργία χώρου πρασίνου στο τμήμα της πλατείας που βρίσκεται το άγαλμα του Ν. Καζαντζάκη;
  7. Ποιες οι απόψεις για τη δημιουργία καθιστικών και παρτεριών περιμετρικά της πλατεία που στοχεύει στην μείωση της ηχορύπανσης, από την περιμετρική κίνηση των οχημάτων;
  8. Συμφωνείτε με τη δημιουργία υδάτινου στοιχείου-γλυπτού βορειοδυτικά της Πλατείας στο υπερυψωμένο τμήμα σε ευθεία με τη Λ. Δικαιοσύνης;
  9. Ποιες οι απόψεις σας για την απομάκρυνση των υφιστάμενων πυλώνων φωτισμού από τον κεντρικό διάδρομο της πλατείας;
  10. Συμφωνείτε με την προσθήκη νέων «αθέατων» φωτιστικών ιστών που θα επιτυγχάνουν την αναβάθμιση του επίπεδου φωτισμού και την εξοικονόμηση ενέργειας με τη χρήση φωτιστικών LED;
  11. Ποιες είναι οι προτάσεις σας για την αντικατάσταση του υλικού δαπεδόστρωσης της πλατείας;
  12. Λοιπές παρεμβάσεις που θεωρείτε αναγκαίες.

Ονοματεπώνυμο / Επωνυμία του φορέα που εκπροσωπείτε / Στοιχεία Επικοινωνίας (τηλ. και e-mail).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστέλλουν τις απαντήσεις τους στο ερωτηματολόγιο αλλά και τις δικές τους προτάσεις στο email: [email protected].

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News