Μηχανοκίνητη πορεία από... εκπαιδευτές οδήγησης

Ηράκλειο
Μηχανοκίνητη πορεία από... εκπαιδευτές οδήγησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξανά στους δρόμους οι δάσκαλοι οδήγησης - Πορεία από το Παγκρήτιο ως την πλατεία Ελευθερίας μέσα από κεντρικούς δρόμους

Θεατές σε ένα γνώριμο τους τελευταίους μήνες έργο βρεθήκαμε το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης στο Ηράκλειο, όταν είδαμε μια ακόμα μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας από τους εκπαιδευτές οδήγησης, με τα οχήματα των σχολών να ξεκινούν από το Παγκρήτιο Στάδιο και να καταλήγουν στην πλατεία Ελευθερίας, μπροστά από το μέγαρο της Περιφέρειας.

Η κινητοποίηση, που έχει παγκρήτιο χαρακτήρα, έχει προγραμματιστεί με φόντο το γεγονός ότι ακόμα και μετά την ψήφιση νέου νομοθετικού πλαισίου παραμένει η εμπλοκή στη διενέργεια των εξετάσεων οδήγησης, κάτι που έχει ως συνέπεια την άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία των υποψήφιων οδηγών και την οικονομική εξαθλίωση των ιδιοκτητών των σχολών οδήγησης.

Βεβαίως, όπως έχουμε γράψει, για την εμπλοκή με τις εξετάσεις το μεν υπουργείο Υποδομών “τα ρίχνει” στη μεριά των εκπαιδευτών, οι δε εκπαιδευτές χαρακτηρίζουν ως αποκλειστικό υπεύθυνο της όλης τραγελαφικής κατάστασης το υπουργείο.

Θυμίζουμε ότι, προ λίγων ημερών, εδώ, από το Ηράκλειο, ο υπουργός Υποδομών-Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης εμφανίστηκε καταπέλτης κατά όσων, όπως περιέγραψε, σαμποτάρουν τη διενέργεια των εξετάσεων μετά την ψήφιση του νέου νομοθετικού πλαισίου, “φωτογραφίζοντας” τους εκπαιδευτές.

Παράλληλα, το υπουργείο Μεταφορών έβγαλε επίσημη ανακοίνωση, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης, την οποία κατηγορεί για «πρωτοφανή, κακόγουστη και υποκριτική θεατρική παράσταση», τονίζοντας ότι «φέρει ακέραια την ευθύνη της μη διεξαγωγής των εξετάσεων των υποψήφιων οδηγών».

Οι εκπαιδευτές από τη μεριά τους όχι απλά αντικρούουν τα “βέλη” του υπουργείου, αλλά εγκαλούν τη κυβέρνηση για τη 7μηνη - αισίως - “ομηρία” με τις “παγωμένες” εξετάσεις οδήγησης...

Αυτό ακριβώς, ένα ηχηρό μήνυμα διαμαρτυρίας και μια “κραυγή αγωνίας”, ύψωσε το μηχανοκίνητο συλλαλητήριο στη πόλη του Ηρακλείου.

Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη είχαν οι εκπαιδευτές οδήγησης στο κτίριο της Περιφέρειας στην πλατεία Ελευθερίας. Εκεί είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν διεξοδικά τις αντιρρήσεις τους αναφορικά με το νέο σύστημα εξετάσεων οδήγησης.

Ταλαιπωρία για χιλιάδες οδηγούς

Το χρονικό της 7μηνης “ομηρίας”

Στην ίδια ανακοίνωση του Σωματείου Εκπαιδευτών Οδήγησης παρατίθεται ένα σύντομο χρονικό της επτάμηνης “ομηρίας” του κλάδου ως εξής: «Η έλλειψη σχεδιασμού του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, η αποχή των εξεταστών από τις πρακτικές εξετάσεις, αλλά και η δυσκολία εφαρμογής σε μεγάλο ποσοστό του πρόσφατου Ν. 4599/2019 έχουν θέσει τον κλάδο των εκπαιδευτών σε επτάμηνη “ομηρία”. Οι πρακτικές εξετάσεις δεν πραγματοποιούνται, έχοντας ως αποτέλεσμα την οικονομική εξαθλίωση των εκπαιδευτών, αλλά και την ταλαιπωρία χιλιάδων υποψήφιων οδηγών και οδηγών.

Είμαστε υπέρ της διαφάνειας, όπως και της πλήρους καταγραφής της πρακτικής διαδικασίας δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς, μια που ήταν πρόταση του κλάδου μας, όπως επίσης και της αναβάθμισης της όλης διαδικασίας εκπαίδευσης και εξέτασης υποψήφιων οδηγών και οδηγών.

Κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των δοκιμασιών του πρώτου σταδίου εξέτασης, έως τη δημιουργία των ειδικών χώρων εκπαίδευσης και εξέτασης (πίστες), να παραβρίσκεται στο εκπαιδευτικό όχημα ο εκπαιδευτής ο οποίος παρείχε στον υποψήφιο την πρακτική εκπαίδευση. Η υλοποίηση αυτού δε θα επιβάλει πρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη από τον υποψήφιο η οποία θα αυξήσει το κόστος εξέτασης και ταυτόχρονα θα μηδενίσει την πιθανότητα ατυχήματος κατά τη διάρκεια της πρακτικής εξέτασης, ατύχημα το οποίο μπορεί να στερήσει στον εκπαιδευτή το κύριο εργαλείο δουλειάς του, το όχημά του. Να τονίσουμε πως μέχρι σήμερα ΔΕΝ υπάρχει ασφαλιστικό προϊόν χωρίς απαλλαγή και να καλύπτει το 1ο στάδιο της πρώτης μεταβατικής περιόδου των μεταβατικών διατάξεων του Ν. 4599/2019 το οποίο προβλέπει πως η εξέταση κατά τη διεξαγωγή του 1ου σταδίου πραγματοποιείται εντός του δημόσιου οδικού δικτύου.

Είμαστε αντίθετοι στην επίταξη που επιχειρεί να εφαρμόσει το υπουργείο στα εκπαιδευτικά μας οχήματα.

Να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην εύρεση χώρων προκειμένου να διαμορφωθούν και να χρησιμοποιηθούν ως πίστες εκπαίδευσης και εξέτασης υποψήφιων οδηγών και οδηγών. Το ότι ακόμα και σήμερα δε γίνονται πρακτικές εξετάσεις είναι καθαρά ευθύνη του υπουργείου και όχι των εκπαιδευτών», αναφέρει χαρακτηριστικά το Σωματείο Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής Ν. Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News