Εν μέσω εντάσεων το «πράσινο φως» για τις λαϊκές στο Ηράκλειο

Ηράκλειο
Εν μέσω εντάσεων το «πράσινο φως» για τις λαϊκές στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετακομίζει προσωρινά η αγορά της Νέας Αλικαρνασσού - Στη θέση παραμένει η αγορά του Μασταμπά

Ένα στα δύο για τις λαϊκές χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, που εν μέσω αντιπαράθεσης και στιγμών εντάσεων άναψε το “πράσινο φως” για τη μετακόμιση μονάχα μιας λαϊκής: αυτής της Νέας Αλικαρνασσού που θα “μετακομίσει” προσωρινά για μερικούς μήνες από τις οδούς Καρίας-Δημοκρατίας που φιλοξενείται σήμερα (κατά μεγάλη υπέρβαση βεβαίως του αρχικού 18μήνου) στην οδό Αρτεμισίας, και μόλις καταστεί εφικτό μόνιμα πια μπροστά στις φυλακές.

Στον αντίποδα, η λαϊκή αγορά στον Μασταμπά παραμένει στη σημερινή της θέση, δηλαδή στην Παρασκευοπούλου, προς απογοήτευση των κατοίκων που βρέθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν αντέχουν άλλο την όχληση!

Η μετακόμιση της λαϊκής του Μασταμπά από την Παρασκευοπούλου στις οδούς Καστρινάκη και Πατριάρχου Γρηγορίου δεν πέρασε χθες, αφού σύσσωμη η αντιπολίτευση ψήφισε λευκό. Νωρίτερα είχε εκτυλιχθεί ένα περίεργο αλλά όχι αναπάντεχο πολιτικό σκηνικό, με πιεστικές εκκλήσεις-απαιτήσεις εκ μέρους της δημοτικής Αρχής προς τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να διευκολύνουν την κατάσταση δίνοντας τις απαραίτητες 25 ψήφους. Ψήφους που φυσικά δεν μπορούσαν να βρεθούν από πλευράς συμπολίτευσης, από τη στιγμή που και υπήρχαν απουσίες (δικαιολογημένες όπως είπε ο δήμαρχος), αλλά και που ούτως ή άλλως η “Δύναμη Πολιτών” δε διαθέτει πλειοψηφία 25 εδρών στο Συμβούλιο μετά από τις τόσες αποχωρήσεις!

Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί ότι δύο ακόμα “μετακομίσεις” λαϊκών αγορών που προωθούσε αυτό το διάστημα η δημοτική Αρχή, αυτές δηλαδή της Θερίσου και των Καμινίων, δεν κατάφεραν καν να τεθούν προς συζήτηση και λήψη απόφασης στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο. Και αυτό γιατί οι προτάσεις του Δήμου απορρίφθηκαν από την Επιτροπή Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας Κρήτης!

Το θέμα ακριβώς αυτό έθεσαν με επικριτική διάθεση ο δήμαρχος, αντιδήμαρχοι και σύμβουλοι τόσο της πλειοψηφίας όσο και της αντιπολίτευσης. Άπαντες καυτηρίασαν το νομικό πλαίσιο που ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στην Επιτροπή της Περιφέρειας να αγνοεί αποφάσεις, και δη ομόφωνες, του Δημοτικού Συμβουλίου!

Βεβαίως οι μεν της συμπολίτευσης το έθεσαν θέλοντας να προτάξουν και ένα πολιτικό-επικοινωνιακό άλλοθι για το όλο αδιέξοδο με τις μετακινήσεις των λαϊκών αγορών. Οι δε σύμβουλοι της αντιπολίτευσης το έθεσαν ως παράδοξο γεγονός που μπορεί να στριμώχνει τον Δήμο και τους κατοίκους, αλλά σε κάθε περίπτωση καταδεικνύει και μια πολιτική αδυναμία εκ μέρους της δημοτικής Αρχής!

«Από την κείμενη νομοθεσία απαιτείται η σύμφωνη γνώμη, όχι απλώς έκφραση γνώμης, της ΕΛΑ. Διαπιστώνω τελευταία ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Δήμου και Επιτροπής. Η διάσταση αυτή οδηγεί τα πράγματα σε αδιέξοδο. Μπορεί και εμείς να έχουμε ευθύνες για το αδιέξοδο με τις λαϊκές. Σήμερα, αν δε βρεθούν οι 25 ψήφοι, αναλαμβάνει το σώμα το πολιτικό κόστος», ανέφερε ο Βασίλης Λαμπρινός.

Από την παράταξη Κουράκη, η Μαρία Ξυλούρη-Ξημέρη επανέλαβε τη θέση για κυκλική μεταφορά των λαϊκών, όπου θα προτάσσονται οι οδοί που δεν έχουν φιλοξενήσει ξανά λαϊκή.

«Είναι απαράδεκτο η Επιτροπή της Περιφέρειας να λειτουργεί έτσι. Αλλά και εδώ πολιτικά ευθύνεται η δημοτική Αρχή που δεν έχει σηκώσει ανάστημα. Εμείς προτείνουμε η λαϊκή του Μασταμπά να πάει στην οδό Ελευθεραίου», τόνισε από πλευράς “Ενεργών Πολιτών” ο Γιώργος Μανδαλάκης.

«Δε θα αποδεχτούμε καμιά ευθύνη, όπως μας το ζητάτε να το κάνουμε σήμερα (σ.σ. χθες). Θα το κάναμε αν είχατε αποδεχτεί εσείς, ως δημοτική Αρχή, προτάσεις μας», ανέφερε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Μιχάλης Κασαπάκης.

«Βλέπω, έχουμε πρόβλημα σε όλες τις λαϊκές. Η λύση είναι να μικρύνουν οι λαϊκές», είπε ο Λεωνίδας Ζαμπετάκης από την “Άμεση Δημοκρατία”.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση ψήφισε λευκό στη μεταφορά της λαϊκής του Μασταμπά. Η απόφαση συνεπώς δεν πέρασε και έτσι η αγορά παραμένει στη σημερινή της θέση, στην Παρασκευοπούλου...

Αντιθέτως με τη λαϊκή του Μασταμπά, που παραμένει ως έχει αφού δεν πέρασε η εισήγηση μετακίνησης, η λαϊκή της Νέας Αλικαρνασσού μετακομίζει άμεσα από τις οδούς Καρίας-Δημοκρατίας στην Αρτεμισίας (όπου υπάρχουν πάντως αντιδράσεις και χθες υψώθηκε μάλιστα και κραυγή αγωνίας για περίοικους ΑμεΑ). Αυτό σε πρώτη φάση, καθώς στη σχετική απόφαση σημειώνεται ότι μόλις καταστεί εφικτό η λαϊκή θα μεταφερθεί στο οικόπεδο του Δήμου μπροστά στις φυλακές.

Η μετακόμιση πέρασε χάρη στο γεγονός ότι η παράταξη Λυγερού υπερψήφισε (διαφοροποιώντας όπως εξήγησαν τα μέλη της τη λευκή ψήφο στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής μονάχα για να εκτονωθεί η εκρηκτική κατάσταση), όπως το έκαναν και ανεξάρτητοι σύμβουλοι όπως η Μαρία Κασσωτάκη, αλλά και ο Ανδρέας Κυπραίος από την παράταξη Κουράκη...

ΔΟΠΑΦΜΑΗ

Αποδοχή παραίτησης ΜαρίαςΚασσωτάκη

Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίστηκε ότι νέος πρόεδρος στον ΔΟΠΑΦΜΑΗ αναλαμβάνει ο Νίκος Φακουρέλης. Ο ίδιος διαδέχεται τη Μαρία Κασσωτάκη, η οποία υπέβαλε την παραίτησή της από την προεδρία, μετά τις πιέσεις που δέχτηκε από τον δήμαρχο να το πράξει αφότου ανεξαρτητοποιήθηκε. Στην επιστολή της παραίτησης από την προεδρία του ΔΟΠΑΦΜΑΗ, που ανέγνωσε στο Συμβούλιο, η Μαρία Κασσωτάκη αναφέρει: «Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία µε τον κ. δήμαρχο Ηρακλείου την Τετάρτη το απόγευμα της 10ης Απριλίου 2019, µου ζητήθηκε να παραιτηθώ από τη θέση της προέδρου του ΔΟΠΑΦΜΑΗ. Κατανοώ... τη δυσκολία που δημιουργείται από τη στιγμή που υπέβαλα την παραίτησή μου από την πλειοψηφούσα παράταξη και ανακοίνωσα την ανεξαρτητοποίησή μου. Ίσως, δε θα ήταν δεοντολογικό να συνεχίσω να υπηρετώ σε μια θέση ευθύνης, αλλά μου γεννάται και ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ, αφού τη θέση αυτή την υπηρέτησα με ήθος, εργατικότητα, υπευθυνότητα, αντικειμενικότητα, διαφάνεια, ειλικρίνεια, απερίσπαστη από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, αγάπη και µε μοναδικό µου στόχο να συμβάλω στην καλύτερη λειτουργία και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ηρακλείου, προσφέροντας τα μέγιστα των δυνατοτήτων μου. Σεβόμενη την επιθυμία του δημάρχου, υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση της προέδρου του ΔΟΠΑΦΜΑΗ».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News