Σπύρος Ρολάκης: Ο άνθρωπος που πρωτοστάτησε για το νέο αεροδρόμιο Καστελίου

Κρήτη
Σπύρος Ρολάκης: Ο άνθρωπος που πρωτοστάτησε για το νέο αεροδρόμιο Καστελίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ρόλος του Σπύρου Ρολάκη στην δημιουργία του νέου αερολιμένα

Ο Σπύρος Ρολάκης ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που έθεσαν... μετ’ επιτάσεως την αναγκαιότητα για δημιουργία ενός νέου αεροδρομίου στο Καστέλι. Υποστήριξε τη θέση αυτή τον καιρό που δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής, αλλά την πίστευαν “λίγοι και καλοί”. Τον καιρό που ο “λοξός” ήταν “η λύση του μέλλοντος”.

Με επιστολή του ο συνδικαλιστής και ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας (εσχάτως και συγγραφέας) “υπενθυμίζει” τα γεγονότα της εποχής, ξεκινώντας με... χοντρά “καρφιά”: «Αεροδρόμιο Καστελίου... Στην τελική ευθεία... και οι μνηστήρες έβαλαν κουστούμια.

Στην τελική ευθεία λοιπόν το αεροδρόμιο Καστελίου και σε πέντε χρόνια θα λειτουργεί. Ένα έργο που για εμένα είναι τεράστιο και θα το δει η Κρήτη αλλά και η περιοχή από τον πρώτο χρόνο τής λειτουργίας του. Εκ των υστέρων πολλά λέγονται και γράφονται από τις εφημερίδες, αλλά και πρόσωπα».

Στη συνέχεια αναφέρει τα γεγονότα που συνέβησαν και οδήγησαν στο νέο αεροδρόμιο, την ώρα που ήδη από το 2000 είχε αποφασιστεί η δημιουργία του λοξού διαδρόμου και είχε εξαγγελθεί μάλιστα από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Μάλιστα, αναφέρει χαρακτηριστικά ένα συμβάν σε μια εκπομπή της “ΚΡΗΤΗ TV” στις 11/7/2000 με τον Γιώργο Σαχίνη, στην οποία συμμετείχε ως πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Ηρακλείου. Το περιγράφει ως εξής: «Εκεί, προς μεγάλη έκπληξη όλων, πρότεινα να σταματήσει η επιλογή του λοξού διαδρόμου και να γίνει ένα νέο αεροδρόμιο στην Κρήτη, στο Καστέλι, σύγχρονο, διεθνές, με

δυνατότητα υπερ-ατλαντικών πτήσεων, όπως είναι το “Ελευθέριος Βενιζέλος”».

Στη συνέχεια ο κ. Ρολάκης αναφέρει πως πάντα πίεζε προς την κατεύθυνση του νέου αεροδρομίου, κάτι που του κόστισε, αφού διώχθηκε στην υπηρεσία του! «Και βέβαια πάντα το υποστήριζα και το έθετα στους υπουργούς ως πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ελεγκτών και πάντοτε πίεζα προς αυτήν την κατεύθυνση (...). Για αυτήν τη δράση μου τιμωρήθηκα από την υπηρεσία μου, τιμωρία που βρίσκεται ακόμα στον φάκελό μου.

Τώρα λοιπόν όλοι μιλούν για αυτό και όλοι είναι πρωταγωνιστές, ενώ το όνομά μου δεν αναφέρεται πουθενά. Αρκεί μόνο μια ματιά στον Τύπο εκείνη την περίοδο, για να καταλάβει ο κόσμος την πραγματικότητα και να διαπιστώσει την αλήθεια».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News