default-image

Βοργιάς - Μανουσάκη για τα «καυτά» ζητήματα των τουριστικών επιχειρήσεων

Ηράκλειο
Βοργιάς - Μανουσάκη για τα «καυτά» ζητήματα των τουριστικών επιχειρήσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση είχαν το πρωί της Παρασκευής ο Στέλιος Βοργιάς με την Ελένη Μανουσάκη

Συνάντηση με την Διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη είχαν το πρωί της Παρασκευής ο Πρόεδρος και η Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς και Ελένη Μανουσάκη, αντίστοιχα, καθώς τα μέλη του ΔΣ του ΕΚΗ, Νεκτάριος Μωϋσάκης και Μιχάλης Ριζικιανάκης, προκειμένου να θίξουν «καυτά» ζητήματα που αφορούν εργαζομένους τουριστικών επιχειρήσεων.

Τα μέλη του ΔΣ του ΕΚΗ επεσήμαναν στην Κα Καραμεσίνη ότι ζητήματα όπως η εποχική επιδότηση εργαζομένων σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, αλλά και το ποσοστό της μαθητείας σε τουριστικές επιχειρήσεις, πρέπει να επανεξεταστούν από τον Νομοθέτη.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΕΚΗ, Στέλιος Βοργιάς σχολιάζοντας το πολύ σοβαρό ζήτημα της Επιδότησης του ΟΑΕΔ, στους εποχικούς εργαζομένους, «ο νομοθέτης δεν έλαβε υπόψη το καθεστώς, που επικρατεί στον χώρο των τουριστικών επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να διαχωρίζει τα επαγγέλματα, ανάλογα με το αν μία επιχείρηση χαρακτηρίζεται ως «εποχική-τουριστική».

Το ΕΚΗ ζήτησε από την Διοικήτρια του ΟΑΕΔ να προωθήσει στο Υπουργείο Εργασίας το χρόνιο αίτημα των εργαζομένων για επανεξέταση του σοβαρού ζητήματος της «εποχικής επιδότησης στα τουριστικά επαγγέλματα».

Τα μέλη του ΔΣ του ΕΚΗ έθεσαν επί τάπητος και το ζήτημα της «μαθητείας». Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 3667/2008 (Α’ 114) και της παρ. 4 του άρθρου 42 του ν. 4403/2016 (Α΄ 125) και των κατ’ εξουσιοδότηση αυτών κοινών υπουργικών αποφάσεων, ο συνολικός αριθμός των μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών που απασχολούνται για πρακτική άσκηση ή μαθητεία σε τουριστικές επιχειρήσεις, ανέρχεται στο 17% του συνολικού προσωπικού κάθε επιχείρησης την ώρα που στην Ευρώπη, το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά του 5%.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές Ελληνικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, εκμεταλλευόμενες την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών, παραβιάζουν ακόμα και αυτό το υψηλό ποσοστό του 17%. Ακόμη και οι «μαθητές» οι οποίοι είναι αλλοδαποί, συνήθως από Ρουμανία – Βουλγαρία- Πολωνία, πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, γιατί καταλαμβάνουν κανονικές θέσεις εργασίας  με υπεραπασχόληση - ανασφάλιστοι και με μισθούς της τάξεως 200 -250€. Μάλιστα, σε ακραίες  περιπτώσεις  εμφανίζονται φαινόμενα να πηγαίνουμε σε Ξενοδοχεία κατά την Τουριστική περίοδο και να μην βρίσκουμε Έλληνα εργαζόμενο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News