Στους δρόμους οι εργαζόμενοι της Κοινωφελούς Εργασίας

Ηράκλειο
Στους δρόμους οι εργαζόμενοι της Κοινωφελούς Εργασίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας μεθαύριο στο κέντρο του Ηρακλείου

Στους δρόμους βγαίνουν διαμαρτυρόμενοι οι εργαζόμενοι του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας στο Ηράκλειο, που έχουν προκηρύξει για μεθαύριο δίωρη στάση εργασίας, ενώ ετοιμάζουν συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης...

Η στάση εργασίας είναι προγραμματισμένη για αύριο το μεσημέρι, από τις 12 μέχρι τις 2, ενώ στις 12:30 μ.μ. οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Λιονταριών. Οι εργαζόμενοι της Κοινωφελούς Εργασίας έχουν ξεσηκωθεί με φόντο μια σειρά από θεσμικά, εργασιακά και πρακτικά ζητήματα.

Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας ως ένα πρόγραμμα που στην πράξη σηματοδοτεί την εργασιακή υπερεκμετάλλευση, καθώς στοχεύει - όπως σημειώνουν - στην κάλυψη χιλιάδων κενών θέσεων εργασίας με φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό με ελάχιστα δικαιώματα.

«Είναι απαράδεκτο να χαρακτηριζόμαστε επισήμως ως ωφελούμενοι και όχι ως εργαζόμενοι, τη στιγμή μάλιστα που προσφέρουμε σημαντικές υπηρεσίες, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε υπηρεσίες», ξεσπούν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι προτάσσουν στο διεκδικητικό πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους τα αιτήματα για την παράταση των συμβάσεών τους ώστε να μη βρεθούν ξανά στην ανεργία, για ίσες αμοιβές και ίδια δικαιώματα για την ίδια εργασία, καθώς και για μόνιμη δουλειά. Σημειώνεται ότι στον Δήμο Ηρακλείου μέσω του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας απασχολούνται 490 εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν προσεχώς και, εφόσον δεν παραταθούν, οι άνθρωποι αυτοί, εκατοντάδες δηλαδή οικογένειες, θα μείνουν στον... δρόμο!

Εκπρόσωποι των εργαζομένων της Κοινωφελούς είχαν κάνει παρέμβαση σε προ καιρού συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Μετά την παρέμβαση, ο δήμαρχος Ηρακλείου τούς ενημέρωσε ότι παρέδωσε το αίτημα προς το υπουργείο Εργασίας και Εσωτερικών, όπου ζητάει «την επέκταση του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων τουλάχιστο για 4 μήνες ακόμη, θεωρώντας ότι το έργο που επιτελούν συμβάλλει σημαντικά στην εύρυθμη λειτουργία του Δήμου μας και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών».

Φυσικά αντίστοιχο αίτημα παράτασης του προγράμματος έχει κατατεθεί τόσο ταχυδρομικά, όσο και ηλεκτρονικά από την Κίνηση Εργαζομένων Κοινωφελούς Εργασίας Ηρακλείου στα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών, καθώς επίσης και στον ΟΑΕΔ, υπό την αιγίδα του οποίου τελεί η Κοινωφελής Εργασία.

«Μετά από αρκετά χρόνια “αναγκαστικής” ανεργίας και αδιάκοπων προσπαθειών εύρεσης εργασίας, αφού καταθέσαμε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, προσληφθήκαμε στο Πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ.

Στη σύμβαση που υπογράψαμε, αν και παράγουμε την αντίστοιχη εργασία με τους υπόλοιπους μόνιμους συναδέλφους μας, χαρακτηριζόμαστε ως “ωφελούμενοι” και όχι ως εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Τα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας είναι προγράμματα υπερεκμετάλλευσης, που έχουν ως στόχο την κάλυψη χιλιάδων κενών θέσεων εργασίας με φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό, με ελάχιστα δικαιώματα, καταπατώντας το Σύνταγμα και το εργατικό δίκαιο, που προβλέπει ίση αμοιβή για ίση εργασία», σημειώνει στη σχετική ανακοίνωσή της για τη μεθαυριανή κινητοποίηση η Κίνηση Εργαζομένων Κοινωφελούς Εργασίας Ηρακλείου και σημειώνει: «Με τέτοιου είδους πρακτικές διαιωνίζεται η διατήρηση των ανισοτήτων και η ύπαρξη εργαζομένων πολλών ταχυτήτων, ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις, αυξάνονται οι ελαστικές μορφές και η εκ περιτροπής εργασία, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει ο δρόμος στην περαιτέρω εξάπλωση και εφαρμογή ανάλογων συνθηκών εργασίας σε όλους τους κλάδους των εργαζομένων. Είναι γνωστό ότι όλες οι υπηρεσίες των Δήμων και των Περιφερειών ανά την Ελλάδα είναι υποστελεχωμένες και οι μόνιμοι υπάλληλοι καθίσταται αδύνατον να αντεπεξέλθουν στον τεράστιο όγκο εργασίας που τους αναλογεί. Ωστόσο, μετά το πέρας του οκταμήνου και τη λήξη των συμβάσεών μας, όλοι εμείς οι εργαζόμενοι, αν και καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες, θα βρεθούμε και πάλι στο αδιέξοδο της ανεργίας, ενώ οι υπηρεσίες που απασχολούμαστε δε θα μπορούν να λειτουργήσουν εύρυθμα και να διασφαλιστεί η σωστή εξυπηρέτηση των πολιτών».

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

«Μόνιμη και σταθερή δουλειά»

«Οι αγώνες και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων στα προηγούμενα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, σε συνεργασία με τα σωματεία των εργαζομένων των ΟΤΑ, πέτυχαν:

* Οκτάμηνη διάρκεια σύμβασης αντί της πεντάμηνης.

* Αναγνώριση του δικαιώματος σε όλες τις άδειες (κανονικές, γονικές, αναρρωτικές, κ.ά.).

* Απαγόρευση της εργασίας στα απορριμματοφόρα, που “κόστισε” τη ζωή σε συνάδελφο 5μηνίτη στα Μέγαρα. Πολλά ακόμη εργατικά ατυχήματα έχουν συμβεί σε διάφορους Δήμους της χώρας.

* Άμεση χορήγηση από τους Δήμους ατομικών μέσων προστασίας, γάλακτος, αναγκαίων εμβολίων κ.λπ.

Οι εργαζόμενοι στην Κοινωφελή Εργασία να εργάζονται σύμφωνα με το ωράριο των μόνιμων συναδέλφων τους» επισημαίνεται ακόμα στην ανακοίνωση, που καταλήγει:

- Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

- Παράταση του χρόνου του προγράμματος (όπως έχει ήδη δοθεί σε άλλα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας).

- Ίσες αμοιβές και ίδια δικαιώματα για την ίδια εργασία.

- Εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τους αντίστοιχους κλάδους και τις ειδικότητες των εργαζομένων.

- Ασφάλιση και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την πρώτη μέρα εργασίας.

- Την καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους εργαζομένους για όλο το διάστημα ανεργίας.

- Να υπολογίζεται ως συντάξιμος ο χρόνος ανεργίας.

- Την καταβολή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε όσους εργάζονται σε αντίστοιχες θέσεις, καθώς και την εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.

- Τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News