Ηράκλειο

Το «στοιχειωμένο» στρατόπεδο που θα γίνει σχολείο

Παραχωρήθηκε μέρος του στρατοπέδου Μπετεινάκη στο Δήμο Ηρακλείου - Ο Ευάγγελος Αποστολάκης υπέγραψε τη σύμβαση

Υπεγράφη η σύμβαση για την παραχώρηση του στρατοπέδου Μπετεινάκη στο Δήμο Ηρακλείου.

Πρόκειται για τη σύμβαση παραχώρησης μέρους του στρατοπέδου. Ειδικότερα, η έκταση που παραχωρείται είναι, περίπου, 14 στρέμματα και προορίζεται για την ανέγερση σχολείου.

Τη σύμβαση υπέγραψε σήμερα αργά το μεσημέρι, στη Λότζια, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης και ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός.

Το στρατόπεδο Μπετεινάκη βρίσκεται στην περιοχή του Καρτερού και συγκεκριμένα στο δρόμο προς την Πρασά.

Η ανέγερση του σχολείου στο πρώην στρατόπεδο Μπετεινάκη ήταν θεσμοθετημένη εδώ και χρόνια, αλλά είχε «παγώσει», επειδή δεν είχε προωθηθεί η διαδικασία της παραχώρησης του ακινήτου που θα διατεθεί για τις ανάγκες του σχολικού συγκροτήματος.

Πρόκειται για ένα θέμα που «καίει» την τοπική κοινωνία, και όχι άδικα, από τη στιγμή που η περιοχή δε διαθέτει δημοτικό σχολείο.

Ενώ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το Δήμο Ηρακλείου:

Μετά την υπογραφή ο Δήμαρχος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Χάρις στην συστηματική προσπάθεια των τελευταίων ετών, του Δήμου, των αρμόδιων Αντιδημάρχων και των υπηρεσιών μας, καταφέραμε να φτάσουμε σε αυτήν την αίσια έκβαση.

Πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη για την ευρύτερη περιοχή του Καρτερού, καθώς η ανέγερση του σχολείου που τόσο έχουν ανάγκη οι κάτοικοι, μπαίνει πια στην τελική της ευθεία.

Από εδώ και εμπρός οφείλουμε να τρέξουμε τις διαδικασίες ώστε οι πρώτες αίθουσες του σχολείου να είναι έτοιμες το συντομότερο δυνατόν».

Ενώ, ο Υπουργός τόνισε από την πλευρά του: «Θέλω να ευχαριστήσω κι εγώ τον Δήμαρχο για την συνεργασία μας. Αποτελεί απόφαση του Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, οι εκτάσεις που δεν χρησιμοποιούνται υπηρεσιακά να αποδίδονται στις τοπικές κοινωνίες. Είμαστε βέβαιοι ότι ο Δήμος Ηρακλείου θα αξιοποιήσει την έκταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και προς όφελος των πολιτών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρούσα δημοτική αρχή και προσωπικά ο Δήμαρχος, αρχικά είχαν ζητήσει την παραχώρηση έξι στρεμμάτων.

Το μνημόνιο συνεργασίας και συναντίληψης που υπεγράφη αφορά επίσης στην αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων «Μπετεινάκη» (ολόκληρου),  «Γιακουμάκη» και «Θεοδοσάκη».

Στην τελετή της υπογραφής παρευρέθησαν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης, ο διευθυντής του Ταμείου Εθνικής Αμύνης Αντιστράτηγος Αντώνης Κονδύλης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, η Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Στέλα Αρχοντάκη, οι Αντιδήμαρχοι Μαρία Καναβάκη, Χάρης Μαμουλάκης, Γιώργος Καραντινός, Γιώργος Βλαχάκης,  Κώστας Βαρδαβάς, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ Νίκος Αγγελάκης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πρασίνου Νίκος Φακουρέλης, ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης, κάτοικοι του Καρτερού κ.ά. 

Η σημερινή εικόνα του στρατοπέδου, δε θυμίζει σε τίποτα τα όσα διαδραματίστηκαν εκεί, τα προηγούμενα χρόνια…

Ενδεικτικό είναι το παλαιότερο ρεπορτάζ - οδοιπορικό του neakriti.gr στο στρατόπεδο Μπετεινάκη:

«Με το που μπαίνεις στο στρατόπεδο, το μάτι σου καρφώνεται με μιας στη βαριά μαρμάρινη πλάκα, με την επιβλητική επιγραφή “στρατόπεδο Αντισυνταγματάρχου Μπετεινάκη Αντωνίου”.

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό μέσα στο στοιχειωμένο στρατόπεδο, περνάμε το ένα μετά το άλλο τα λυόμενα κτήρια.

Σε όλες τις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου, η ίδια εικόνα. Στους τοίχους έχουν ανοίξει μεγάλα ρήγματα. Το δάπεδο μισοξηλωμένο, κρύβει επικίνδυνες παγίδες αν δεν προσέξεις πού πατάς. Η σκεπή αλλού ξηλωμένη, αλλού υπό κατάρρευση! Παντού μια απέραντη τρομακτική ησυχία, που τη σπάει άλλοτε ο αέρας που διαπερνά τα ξηλωμένα παράθυρα και άλλοτε τα κοράκια!

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα και στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις. Στο μαγειρείο. Στις τουαλέτες. Στα μπάνια. Ό,τι άφησαν οι λεηλασίες και το πλιάτσικο, το αποτελείωσε η φθορά του χρόνου.

Και κάπου εκεί, ανάμεσα στις εγκαταστάσεις - “φαντάσματα” και στα ψηλά δέντρα, ξεπροβάλλει ένας μικρός αλλά όμορφος χώρος. Είναι το εκκλησάκι του Αγίου Αλεξάνδρου. Η εκκλησία που εγκαινιάστηκε το 1958 ζωντανεύει μόνο την ημέρα της εορτής της, στις 30 Αυγούστου. Τις υπόλοιπες, στέκεται εκεί αγέρωχη, με πανοραμική θέα, στην κόψη του μικρού λόφου, συμπληρώνοντας ιδανικά την ατμόσφαιρα μυστηρίου και μοναξιάς μέσα στο πάλαι ποτέ ένδοξο στρατόπεδο Μπετεινάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια