Γ. Αλεξάκης: «Η εξωστρέφεια της Κρήτης σε πρώτο "πλάνο"»

Ηράκλειο
Γ. Αλεξάκης: «Η εξωστρέφεια της Κρήτης σε πρώτο "πλάνο"»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για Ευρωπαϊκά και Διεθνή θέματα, Γιώργος Αλεξάκης στην εκπομπή της ΚΡΗΤΗ TV, «Κρήτη Σήμερα»  

«Η Περιφέρεια Κρήτης πρωταγωνιστεί στην υλοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων που διασυνδέουν τα ερευνητικά επιστημονικά ιδρύματα του νησιού με την οικονομία και τον τουρισμό». Αυτό τόνισε σήμερα ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για Ευρωπαϊκά και Διεθνή θέματα, Γιώργος Αλεξάκης μιλώντας στην εκπομπή "Κρήτη Σήμερα" στον τηλεοπτικό σταθμό ΚΡΗΤΗ TV και στη Νικολέττα Σφακιανάκη.

Όπως επισήμανε ο κ. Αλεξάκης, η Κρήτη πρωταγωνιστεί στην υλοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και μάλιστα τόσο μεγάλο αριθμό - 31 στο σύνολο - δεν υλοποιεί καμία άλλη Ελληνική Περιφέρεια, ενώ η Περιφέρεια Κρήτης τα διεκδίκησε επιτυχώς μετά από θετική αξιολόγηση από τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Παράλληλα επισήμανε, ότι, η Κρήτη είναι η πιο εξωστρεφής ελληνική περιφέρεια κι αυτό επιβεβαιώνεται από το έργο των κρητικών εκπαιδευτικών ερευνητικών-επιστημονικών μας  ιδρυμάτων, που συνεργούν με την Περιφέρεια Κρήτης, και τις κρητικές επιχειρήσεις ενώ διασυνδέεται στο πλαίσιο αυτό και το τουριστικό προϊόν του νησιού.

Αναφερόμενος στην 4η Βιομηχανική Ψηφιακή Επανάσταση που έχει ξεκινήσει ο κ. Αλεξάκης είπε, ότι, είναι μια ευκαιρία για την Κρήτη να «βγει μπροστά», αξιοποιώντας την σημαντική δουλειά που κάνουν τα Εκπαιδευτικά-Ερευνητικά μας Ιδρύματα, η οποία θα πρέπει να διασυνδεθεί με την πραγματική οικονομία του νησιού μέσα και από την «Έξυπνη Εξειδίκευση». Μάλιστα σε αυτή την κατεύθυνση, τόνισε, ότι, θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας συγκρατώντας εργασιακά τους νέους στον τόπο τους.

Επεσήμανε την αναγκαιότητα κατασκευής ενός νέου οδικού δίκτυο που θα περιλαμβάνει ΒΟΑΚ, ΝΟΑΚ και τους 6 κάθετους οδικούς άξονες που θα  συνδέονται με το αεροδρόμιο στο Καστέλι και τις Πύλες εισόδου-εξόδου της Κρήτης με τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της.

Ερωτώμενος για το φαινόμενο της Κλιματικής Αλλαγής, θέμα που απασχολεί έντονα και τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ε.Ε., ο κ. Αλεξάκης τόνισε ότι η Κρήτη στα αμέσως επόμενα χρόνια θα πρέπει να θωρακιστεί ενεργειακά, και μάλιστα οι υφιστάμενοι σχεδιασμοί την καθιστούν ενεργειακό κόμβο.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια και τα μεγάλα ιδιωτικά κτίρια, ενώ ήδη μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων που υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης τα τελευταία χρόνια τοποθετούνται στα κτίρια της αλλά και σε κεντρικούς οδικούς κόμβους στο νησί λαμπτήρες υψηλής εξοικονόμησης ενέργειας, (λαμπτήρες LED) συμβάλλοντας στη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ώστε η Κρήτη να καταστεί «πράσινο» νησί με ευεργετικά αποτελέσματα και για τον τουρισμό της.

Τέλος ο κ. Αλεξάκης μίλησε, για τις στρατηγικές που ακολουθεί η Περιφέρεια Κρήτης για την υλοποίηση της κυκλικής οικονομίας που ευεργετεί το περιβάλλον, την αναγκαιότητα υλοποίησης προγραμμάτων-δράσεων για την ανάπτυξη της «Γαλάζιας Οικονομίας» που περιλαμβάνει τον  παράκτιο τουρισμό, την παραγωγή ενέργειας από υδρογονάνθρακες στη νότια Κρήτη, τις ιχθυοκαλλιέργειες και την αλιεία.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News