Ηράκλειο

ΠΑΓΝΗ: «Καμπανάκι» για ΜΕΘ και στεφανιογραφίες

Στη λίστα χειρουργείου του ΠΑΓΝΗ, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, υπάρχουν 3.500 ασθενείς που αναμένουν να χειρουργηθούν

Την αντίδραση και την ανησυχία τους για τα προβλήματα και τις ελλείψεις που παρουσιάζονται στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη η ημερήσια λειτουργία στεφανιογραφίας και η ανάπτυξη κρεβατιών στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, εκφράζει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου.

Όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, όσο κι αν η διοίκηση του νοσοκομείου επιδιώκει να παρουσιάσει αναβαθμισμένη τη λειτουργία του νοσοκομείου με διάφορες αποφάσεις, η απόφαση για λειτουργία ημερήσιου τμήματος στεφανιογραφιών και για ανάπτυξη κρεβατιών ΜΕΘ, με πρόσληψη 20 συμβασιούχων - σε ένα νοσοκομείο με 645 κενές θέσεις (μεταξύ των οποίων 400 κενά στη Νοσηλευτική Υπηρεσία) - αποτελεί, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, «εμπαιγμό». Οι ίδιοι προσθέτουν χαρακτηριστικά ότι «ο ισχυρισμός ότι η πρόσληψη των συμβασιούχων θα ανακουφίσει τους εργαζόμενους που κάνουν διπλοβάρδιες και υπερωρίες, ενώ τους χρωστούν δεκάδες ρεπό και άδειες, είναι κοροϊδία. Επί της ουσίας έρχεται να καλύψει υπαρκτές ανάγκες ασθενών και εργαζομένων, όχι από την πρόσληψη και πληρωμή του προσωπικού από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου. Στόχος είναι ο εγκλωβισμός και η παραπλάνηση των ασθενών, καλλιεργώντας τους ψεύτικες προσδοκίες αναμονής “για τα καλύτερα που έρχονται”, αλλά και η μετατροπή του νοσοκομείου σε επιχείρηση».

Η πραγματικότητα, όπως τονίζει το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, είναι ότι «υποστελεχωμένα τμήματα του νοσοκομείου λειτουργούν κάτω από το όριο ασφαλείας. Τα προγράμματα των εργαζομένων στη Νοσηλευτική Υπηρεσία δε βγαίνουν, δεν τηρείται η ημερήσια ανάπαυση μεταξύ των βαρδιών, νοσηλευτές μετακινούνται από τμήμα σε τμήμα για να καλύψουν τις ανάγκες, ενώ υπάρχουν 9 νοσηλευτές που εργάζονται με μπλοκάκι. Μάλιστα πρόσφατα παραιτήθηκε έγκυος νοσηλεύτρια στον 6ο μήνα, γιατί δε δικαιούταν άδεια κύησης. Ελλείψεις υπάρχουν και σε γραμματείς, καθαρίστριες κ.ά. Υπάρχουν τμήματα χωρίς γραμματείες (καλύπτονται από εθελοντές ή από εργαζομένους που πληρώνονται από τον ΕΛΚΕ), ενώ μία καθαρίστρια μπορεί να έχει στην ευθύνη της ολόκληρο κτήριο. Σχεδόν σε όλα τα τμήματα οι γιατροί υπερβαίνουν το πλαφόν των εφημεριών κάθε μήνα. Κλινικές, όπως η Ψυχιατρική και η Παθολογική, συχνά γεμίζουν ράντζα μετά τις γενικές εφημερίες. Στην Παιδοχειρουργική Κλινική έχουν μείνει 3 ειδικευμένοι γιατροί, με αποτέλεσμα - σε μέρες μη γενικής εφημερίας - να καλύπτει ο εφημερεύων γενικός χειρουργός. Στη λίστα χειρουργείου υπάρχουν 3.500 ασθενείς που αναμένουν να χειρουργηθούν».

Δεν υπάρχουν γιατροί

Την ίδια ώρα, όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι, «κάθε φορά τίθεται από πλευράς διοίκησης το ζήτημα “τι μπορεί να κοπεί, για να λειτουργήσει κάτι άλλο;”. Ήδη το νοσοκομείο έχει 500 συμβασιούχους, που πληρώνονται από τους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς. Μόνο το 2018 πλήρωσαν οι Κρητικοί στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία 1.680.000 ευρώ. Εξάλλου ο θεσμός του επικουρικού-συμβασιούχου, με μειωμένα δικαιώματα και με συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, χρησιμοποιείται για να καλύψει προσωρινά μόνιμες ανάγκες και όχι για να καλύψει αναρρωτικές και άδειες κυήσεως όπως αναφέρει συχνά η διοίκηση. Με αυτό τον θεσμό αντικαθιστούν τη μόνιμη και σταθερή δουλειά, μεταφέροντας την ευθύνη του κράτους να χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία στις πλάτες του λαού, μέσα από τα ασφαλιστικά ταμεία και τις άμεσες πληρωμές των ασθενών. Άλλωστε το ΔΝΤ, σε έκθεσή του, αναφέρει ότι πρέπει να αυξηθούν στο 30% οι ελαστικές σχέσεις εργασίας στο Δημόσιο. Έτσι ο λαός πληρώνει, εκτός των άλλων, και τη μισθοδοσία των συμβασιούχων υγειονομικών, ενώ - όταν χρειαστεί γιατρό - δε βρίσκει! Αλλά και η περίφημη προκήρυξη μόνιμων θέσεων πρόκειται να πετάξει έξω δεκάδες επικουρικούς συναδέλφους». Χαρακτηριστικό, σε όλα αυτά, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, είναι ότι «ολόκληρο το 2018 δεν προκηρύχθηκε ούτε μία θέση μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία. Στο ΠΑΓΝΗ ήρθαν δύο μόνιμοι νοσηλευτές από παλιές προκηρύξεις, ενώ και η προκήρυξη 2Κ/2019 των 1.116 θέσεων αφορά στην αντικατάσταση ισάριθμων επικουρικών συναδέλφων, που η σύμβασή τους λήγει τον Μάιο (δηλαδή δεν προσθέτει ούτε έναν, ενώ είναι σαφές ότι μεγάλο ποσοστό από τους υπηρετούντες επικουρικούς θα απολυθεί). Ακόμη κι αν από το 2019 υλοποιηθεί η κυβερνητική δέσμευση για “μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση”, αυτό πρακτικά σημαίνει διαιώνιση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης με τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και τη συνέχιση των συγχωνεύσεων κλινικών και τμημάτων».

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια