default-image

Κινητή κτηνιατρική μονάδα στην Κρήτη – Που στοχεύει η πρωτοβουλία

Κρήτη
Κινητή κτηνιατρική μονάδα στην Κρήτη – Που στοχεύει η πρωτοβουλία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόκειται για ένα σχεδιασμό που στόχο έχει να ενώσει και τις δυνάμεις φιλοζωικών σωματείων και εθελοντών,

Μια πρωτοβουλία που φιλοδοξεί να θέσει σε νέες βάσεις την προσπάθεια περίθαλψης και αξιοπρεπούς διαβίωσης των αδέσποτων ζώων στην Κρήτης και να θέσεις τις βάσεις για την εξάλειψη των βαρελόσκυλων, ενός φαινομένου που στιγματίζει το νησί, φέρνει στο προσκήνιο η Δήμος Χερσονήσου, ζητώντας τη στήριξη όλων των δημάρχων και τη σύμπραξη της Περιφέρεις Κρήτης.

Πρόκειται για την πρόταση προμήθειας Κινητής Κτηνιατρικής μονάδας η οποία θα μπορεί να φτάσει σε κάθε απομακρυσμένο σημείο του νησιού αλλά και περιοχές με μεγάλους αριθμούς αδέσποτων με διπλό στόχο.  Αφενός την παροχή περίθαλψης σε αδέσποτα ζώα και τη στείρωση τους σε περιοχές όπου δεν υπάρχει άμεση πρόσβαση σε κτηνιατρικές μονάδες. Αφετέρου και σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις και εθελοντές να παρέχει ενημέρωση για τους κανόνες ευζωίας στους κατοίκους της ενδοχώρας της Κρήτης, με στόχο την εξάλειψη των βαρελόσκυλων. Ενός θλιβερού φαινομένου που δυσφημεί  το νησί και κρατά εκατοντάδες σκυλιά σε συνθήκες ακραίας εξαθλίωσης.

Σε επίπεδο Κρήτης μόνο ο Δήμος Ηρακλείου διαθέτει κυνοκομείο, ενώ λιγοστοί είναι οι δήμοι που διαθέτουν προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων .

Ειδικότερα στην περίπτωση του Ηρακλείου και παρά τη λειτουργία κυνοκομείου, ο πληθυσμός των αδέσποτων αυξάνεται ραγδαία.

Οι υπάρχουσες υποδομές δεν επαρκούν ούτε καν για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, με συνέπεια ζώα να μένουν χτυπημένα στους δρόμους Σαββατοκύριακα και αργίες, αν δεν υπάρξει παρέμβαση εθελοντών.

Την ίδια στιγμή η κατάσταση παραμένει εκρηκτική σε περιοχές με υπερσυγκέντρωση αδέσποτων ζώων όπως η Βιομηχανική και ο Κατσαμπάς, η περιοχή γύρω από το ΤΕΙ Κρήτης αλλά και τον καταυλισμό στα δυο Αοράκια όπου πλανώνται εξαθλιωμένα ζώα τα οποία πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα,  τρέφονται με τρωκτικά και σκουπίδια.

Η πρόταση του δήμου Χερσονήσου έχει ήδη κατατεθεί στη περιφερειακή ένωση δήμων της Κρήτης και αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνάντηση των δημάρχων του νησιού.

Αν λάβει το πράσινο φως, η πρόταση θα περάσει στα χέρια του περιφερειάρχη Κρήτης, που ήδη με δηλώσεις του εκφράστηκε πολύ θετικά για τη συγκεκριμένη προοπτική. Ακολούθως θα εξεταστούν οι δυνατότητες προμήθειας της Κινητής Κτηνιατρικής Μονάδας αλλά και η εκπόνηση προγράμματος δράσεων που θα καλύπτουν όλο το νησί σε συνεργασία με τους δήμους τους τοπικούς κτηνιάτρους αλλά και τους εθελοντές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News