Κόλπος Δερματά: Τι αποκαλύπτει ο εργολάβος

Ηράκλειο
Κόλπος Δερματά: Τι αποκαλύπτει ο εργολάβος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μάχη» ανακοινώσεων μεταξύ των παρατάξεων Λαμπρινού - Κουράκη

Προ των ευθυνών τους θέτει τη δημοτική Αρχή Ηρακλείου και όλους τους εμπλεκόμενους ο ανάδοχος του αντιδιαβρωτικού έργου και της διαμόρφωσης πλαζ στον όρμο Δερματά, μετά το μπλόκο στις εργασίες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και τον ορατό κίνδυνο να τιναχθεί στον αέρα το έργο!

Ο εργολάβος ξεσπά με αγανάκτηση, μιας και, όπως εξηγεί, από τη δική του πλευρά δεν υπάρχει καμία ευθύνη ή παράλειψη, ενώ ο ίδιος είχε στείλει από τον Δεκέμβριο στη Λότζια τον φάκελο για την ανανέωση των ειδικών περιβαλλοντικών όρων του έργου!

Αιχμηρή κατά της δημοτικής Αρχής, με φόντο την αρνητική τροπή στο έργο του Δερματά, ήταν την ίδια ώρα η αντίδραση της δημοτικής κίνησης “Ηράκλειο 3.7.5” και του επικεφαλής της υποψήφιου δημάρχου Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη. Ακολούθησε απάντηση όχι από τη δημοτική Αρχή, αλλά από τη “Δύναμη Πολιτών” προς τον Γιάννη Κουράκη, ο οποίος έσπευσε να ανταπαντήσει σε αιχμηρό τόνο...

Η αρνητική τροπή, με το μπλόκο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην εκτελούμενη ανάπλαση στον κόλπο του Δερματά, που ουσιαστικά βάζει “χειρόφρενο” στο έργο, υπογραμμίζοντας μια σειρά από ουσιαστικές παραλείψεις εκ μέρους του φορέα του έργου, δηλαδή του Δήμου Ηρακλείου, προκάλεσε χθες την οργή του εργολάβου Γιώργου Σμπώκου, ο οποίος κάλεσε τη δημοτική Αρχή να λύσει άμεσα το πρόβλημα, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της...

«Έχουμε μπλέξει τώρα σε μια κατάσταση... Κράμερ εναντίον Κράμερ, όπως στην ταινία! Έχουμε, δηλαδή, μια κατάσταση... Κράτος εναντίον Κράτους. Υπηρεσίες εναντίον υπηρεσιών...

Πιθανόν να έγιναν παραλείψεις. Ας κάτσουν οι εμπλεκόμενοι να τα λύσουν. Εδώ έχουμε ένα σκηνικό όπου δε θέλει το ίδιο το κράτος να τελειώσει το έργο. Οι ζημιές είναι τεράστιες, οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες. Και βλέπετε, τώρα που επιτέλους έχει καλό καιρό, δεν μπορούμε να δουλέψουμε στο έργο», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ ΤV” και στη Γεωργία Μακάκη, ο ανάδοχος εργολάβος.

Σύμφωνα με τον κ. Σμπώκο, από την πλευρά της εργολαβίας δεν έγινε καμία παράλειψη, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η κατάσταση είναι ζημιά για τους ίδιους τους δημότες. Μάλιστα, αυτοί οι χειρισμοί θέτουν σε κίνδυνο, όσον αφορά στην υλοποίησή του, ένα έργο πνοής για το Ηράκλειο.

«Δεν έχουμε ζημιά μόνο στη δημοτική Αρχή ή στον εργολάβο. Εδώ προκαλείται ζημιά στην πόλη, στους δημότες. Πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Το λέω καθαρά. Έπρεπε όλοι οι εμπλεκόμενοι να είχαν λύσει καιρό τώρα το θέμα αυτό, που είναι δύσκολο. Αν δεν τελειώσει το έργο, θα είναι μια “μαύρη τρύπα” στην οικονομική ζωή του Ηρακλείου. Δε θέλω ούτε να το σκέφτομαι», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ανάδοχος του έργου.

«Βολές» Κουράκη

Οι οδυνηρές εξελίξεις γύρω από το έργο στον όρμο Δερματά βρέθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, στο επίκεντρο της κριτικής από την παράταξη Κουράκη. Σε ανακοίνωσή του ο υποψήφιος δήμαρχος με την κίνηση “Ηράκλειο 3.7.5” εξέφρασε τη λύπη του, αναφέροντας: «Με λύπη και προβληματισμό πληροφορηθήκαμε την τελευταία δυσμενή εξέλιξη για την οριστική διακοπή των εργασιών για τη διαμόρφωση του κόλπου του Δερματά. Με λύπη, γιατί άλλο ένα έργο στο Ηράκλειο παραμένει ημιτελές. Με προβληματισμό, γιατί δεν αποτελεί μια μεμονωμένη περίπτωση. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του έργου αυτού αναδεικνύουν τη γενικότερη παθογένεια που χαρακτηρίζει τη σημερινή δημοτική Αρχή: προχειρότητα στον σχεδιασμό, αναποτελεσματικότητα στην ωρίμανση, αστοχία στην υλοποίηση. Ανακοινώθηκε με μακέτες, αλλά έπασχε στην ουσία και στη θεσμική θωράκισή του.

Στην εποχή μας, ένα τόσο περιβαλλοντικά ευαίσθητο έργο είναι αδιανόητο να υλοποιηθεί χωρίς αξιόπιστη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που θα αντιμετωπίζει το σύνολο των ενδεχόμενων αρνητικών επιβαρύνσεων και θα προτείνει βιώσιμες λύσεις. Η παράκαμψη των σχετικών προβλέψεων με την επίκληση αθεμελίωτων ισχυρισμών περί κατεπείγοντος θίγουν αφενός τη νοημοσύνη των πολιτών, αλλά κυρίως δύνανται να προκαλέσουν βλάβη στο περιβάλλον και στην εικόνα της πόλης μας».

Απάντηση «Δύναμης Πολιτών» 

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης “Ηράκλειο 3.7.5”, η “Δύναμη Πολιτών” έδωσε στη δημοσιότητα απάντηση προς τον Γιάννη Κουράκη.

«Διαβάσαμε με ενδιαφέρον την ανακοίνωση της παράταξης τού κ. Κουράκη για το έργο στον κόλπο του Δερματά. Επειδή η δημοτική Αρχή εξέφρασε ήδη από χθες (σ.σ. προχθές) την αποφασιστικότητά της για να ολοκληρώσει το συγκεκριμένο έργο, καλούμε τον κ. Κουράκη να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

1) Στα 12 χρόνια της δημαρχίας του, τι έκανε ο κ. Κουράκης για τον κόλπο του Δερματά και σε τι κατάσταση τον άφησε (ας δει και τις φωτογραφίες);

2) Ο δήμαρχος Β. Λαμπρινός δήλωσε ότι ο Δήμος Ηρακλείου θα κινηθεί με κάθε νόμιμο μέσο, ώστε το έργο, το οποίο εκτελείται νόμιμα, να συνεχιστεί. Η παράταξη του κ. Κουράκη θα στηρίξει την προσπάθεια του Δήμου ή στηρίζει την άποψη της “ΚΡΗΤΗ TV” και της “Νέας Κρήτης”, που πιστεύουν ότι “το έργο τελείωσε”;», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η “Δύναμη Πολιτών”.

Εδώ βεβαίως είναι προφανής, εύλογη και αναγκαία μια σημείωση: Από πού κι ως πού η “Δύναμη Πολιτών”, απαντώντας στη δημοτική κίνηση Κουράκη, αποφάσισε να εμπλέξει τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ της “Νέας Κρήτης” και της “KΡHTH TV”, που στο τέλος-τέλος παρέθεσαν μια σημαντική χειροπιαστή είδηση, που δεν είναι άλλη από την απόφαση-εντολή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης για την οριστική παύση εργασιών;

Σκληρή ανταπάντηση Κουράκη

«Κατανοητός ο εκνευρισμός της δημοτικής Αρχής»

Άμεσα ήρθε η ανταπάντηση από την πλευρά Κουράκη στην ανακοίνωση της «Δύναμης Πολιτών».

«Είναι κατανοητός ο εκνευρισμός της δημοτικής Αρχής και η αφωνία της όταν καλείται να δώσει απαντήσεις για τις αστοχίες και τις παραλείψεις της στον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός έργου που η ίδια είχε χαρακτηρίσει ως “εμβληματικό”. Μόνο που εκτίθενται ανεπανόρθωτα. Αρκετοί πρώην συνεργάτες της πλειοψηφίας έχουν εδώ και καιρό εντοπίσει την κακοδαιμονία της ως προς τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων και την προχειρότητα που επέδειξε την περασμένη πενταετία.

Δεν κομίζουμε εμείς γλαύκα στην Αθήνα. Οι πολίτες του Ηρακλείου έχουν μνήμη και κρίση. Άλλωστε, η ανοικτή πληγή στο κέντρο του Ηρακλείου δεν αφήνει κανέναν να ξεχάσει ότι ακόμα και σε απλά τεχνικά έργα δεν μπορούν να ανταποκριθούν με αποτελεσματικότητα και στον προβλεπόμενο χρόνο. Όμως, είναι ντροπή, αντί να απαντήσει επί της ουσίας η δημοτική Αρχή, να απαντά η παράταξη και, αντί να παρέχει στους δημότες επαρκείς εξηγήσεις, επικαλείται ατεκμηρίωτα δικαιολογίες και παραπέμπει σε άσχετα θέματα», αναφέρει στην ανταπάντησή του ο Γιάννης Κουράκης και σημειώνει: «Το θράσος έχει όρια. Μας ζητούν συγκρίσεις για τον κόλπο του Δερματά. Τους απαντάμε: Εμείς αναμορφώσαμε το σύνολο του παραλιακού μετώπου σε μήκος χιλιομέτρων, ενώ η παρούσα πλειοψηφία δεν μπορεί να υλοποιήσει ένα έργο σε μήκος 150 μέτρων (!), παρά το γεγονός ότι τους είχαμε παραδώσει εγκεκριμένες μελέτες μετά από πανευρωπαϊκό διαγωνισμό.

Δεν ξέρουμε εάν θυμούνται πώς ήταν το παραλιακό μέτωπο πριν τη θητεία μας και μετά. Είναι βέβαιο όμως ότι το θυμούνται οι πολίτες του Ηρακλείου. Δε χρειάζονται φωτογραφίες. Επί των ημερών μας το Ηράκλειο “είδε”, μετά από δεκαετίες, τη θάλασσα. Ας μην αποπροσανατολίζουν τους δημότες με δηλώσεις ότι δήθεν θα ολοκληρώσουν το έργο στον Δερματά, το οποίο σταμάτησε επειδή δεν τήρησαν τους περιβαλλοντικούς όρους».

Δεύτερη ανταπάντηση από τη «Δύναμη Πολιτών»

Σε σχέση με την δεύτερη ανακοίνωση της παράταξης Κουράκη (4 Απριλίου 2019) επισημαίνουμε τα παρακάτω:

1. Για την εξέλιξη του έργου της αναμόρφωσης του Κόλπου του Δερματά, με στόχο την αντιδιαβρωτική του προστασία, η Δημοτική Αρχή έδωσε πλήρη απάντηση, ήδη από τις 3 Απριλίου, στην οποία ξεκαθαρίζει ότι θα κινηθεί με κάθε νόμιμο μέσο ώστε το έργο να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν. Το ερώτημα, όμως που δεν απαντήθηκε και για αυτό το επαναλαμβάνουμε, είναι το εξής: Ο κ. Κουράκης στηρίζει ή όχι προσπάθεια του Δήμου;

Υπενθυμίζουμε απλώς – και αυτό ήταν το νόημα της αναφοράς μας στην χθεσινή ανακοίνωση – ότι στην υπόθεση της απένταξης του πολιτιστικού που κληρονομήσαμε, θεωρήσαμε αυτονόητη υποχρέωσή μας να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του Δήμου. Κι αυτό πράττουμε.

2. Η ανακοίνωση της παράταξης του κ. Κουράκη φαίνεται να λησμονεί την επικίνδυνη απραξία της δημοτικής του αρχής σχετικά με την αποκατάσταση του Κόλπου, από το 2010 ως το 2014, και παρότι είχαν προκύψει σοβαρά ζητήματα ασφαλείας. Οι δημότες αντιθέτως δεν το έχουν λησμονήσει.

3. Ο κ. Κουράκης, εκτός του ότι αποφεύγει ουσιαστικά να απαντήσει και στο ζήτημα της μετακίνησης των μηχανικών τον Αύγουστο του 2014, επιχειρεί να μας κάνει και ένα μάθημα νομιμότητας. Μόνο που τα πράγματα εν προκειμένω είναι απλά και ξεκάθαρα: λίγες μέρες προτού παραδώσει την Δημαρχία, ο κ. Κουράκης συναίνεσε στην μαζική φυγή μηχανικών από τον Δήμο Ηρακλείου, γνωρίζοντας ότι αυτό θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης στις υπηρεσίες. Και το έκανε χωρίς να έχει την στοιχειώδη πολιτική ευπρέπεια να ενημερώσει σχετικά τον διάδοχό του, πολλώ δε μάλλον να ζητήσει την γνώμη του. Ήταν αυτή του η απόφαση προς το συμφέρον του Δήμου; Ας το κρίνουν οι δημότες.

4. Η παρούσα Δημοτική Αρχή , παρά την υποστελέχωση την οποία κλήθηκε να διαχειριστεί, μαζί με ποικίλα άλλα προβλήματα, ολοκλήρωσε όλα – πλην ενός - τα έργα ΕΣΠΑ που παρέλαβε από την προηγούμενη και υλοποιεί αυτήν την στιγμή πολλά ακόμα και ιδιαίτερα σημαντικά έργα σε ολόκληρη την επικράτεια του Δήμου.

Εν κατακλείδι και επειδή το μόνο που ενδιαφέρει τους δημότες τελικά είναι η πρόοδος της πόλης, εμείς επαναλαμβάνουμε ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε το έργο της αποκατάστασης του Κόλπου του Δερματά να ολοκληρωθεί. Σε κάθε περίπτωση η πορεία που έχουμε χαράξει δεν πρόκειται να ανακοπεί, παρά τα πρόσκαιρα εμπόδια. Το Ηράκλειο προχωρά μπροστά. Μόνο μπροστά.

Η αντιπαράθεση συνεχίζεται: Απάντηση της «Δύναμης Πολιτών» με φωτογραφίες

«Επειδή ήδη ζητήσαμε δύο φορές από τον κ. Κουράκη να εξηγήσει σε ποια κατάσταση άφησε το 2014 τον κόλπο Δερματά και γιατί, αλλά αποφεύγει επιμελώς να απαντήσει, απαντούμε εμείς με δυο φωτογραφίες που τα λένε όλα, καθώς δείχνουν ξεκάθαρα σε ποια κατάσταση παραδόθηκε η τοποθεσία από τη δημοτική αρχή Κουράκη και πώς είναι τώρα με τις εργασίες αντιστήριξης. Δεν χρειάζονται ούτε μακέτες, ούτε πολλά λόγια. Η πραγματικότητα φτάνει.» αναφέρει η ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ 3.7.5: «Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει …κρεμαστάρια;

«Επειδή η σημερινή δημοτική αρχή δεν αντιλαμβάνεται το χαμηλό σημείο στο οποίο έχει διολισθήσει, της υπενθυμίζουμε ότι εκτίθεται ακόμα περισσότερο και με τις φωτογραφίες που δημοσιεύει.

Τι ακριβώς δείχνουν οι φωτογραφίες που παραθέτει η «Δύναμη Πολιτών» και μάλιστα με υπερηφάνεια, όπως συνάγεται από το ύφος της απάντησης της; Για την αποκατάσταση της συνοχής του μετώπου του επιχώματος μήκους 150 μέτρων περίπου χρειάστηκε 5 χρόνια και -για την αλήθεια των γεγονότων- πέντε παρατάσεις (!) αφού το πέρασε ως ειδικό καθεστώς «εκτάκτου ανάγκης» για να το αποκαταστήσει.

Η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε ολοκληρώσει το σύνολο της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου και προετοιμάσει την υλοποίηση του έργου με Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό EUROPAN 4. Να υπενθυμίσουμε δε στους επιλήσμονες ότι το Ηράκλειο τιμήθηκε το 2012 από το Συμβούλιο της Ευρώπης στο διαγωνισμό επιβράβευσης καλών πρακτικών με θέμα "Αναπλάσεις Ευρωπαϊκών Παράκτιων Πόλεων".

Για την ταμπακιέρα φυσικά κουβέντα και πάλι. Μετά τις μακέτες και οι φωτογραφίες είναι άλλη μια απόδειξη της ανικανότητας τους σε έργο. Αναρωτούνται οι πολίτες, πόσα χρόνια χρειάζονται ακόμα για να ολοκληρώσουν αυτό το μικρό (150 μέτρων) «εμβληματικό έργο» όπως το χαρακτηρίζουν;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News