Ηράκλειο

Χωρίς λαϊκή μένει η Αλικαρνασσός

Πλήρες αδιέξοδο μετά την απόρριψη της πρότασης του Δήμου για τον “Φάρο” από την Περιφέρεια

Χωρίς λαϊκή κινδυνεύει πλέον να μείνει η Νέα Αλικαρνασσός, αφού μετά από αρκετές διαβουλεύσεις, συζητήσεις, αποφάσεις, συνεδριάσεις και εντάσεις, το “γαϊτανάκι” των διαδικασιών μεταξύ Δήμου Ηρακλείου και Περιφέρειας κατέληξε σε πλήρες αδιέξοδο!


Χθες, σε μια νέα εκρηκτική συνεδρίαση, η Επιτροπή Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας Κρήτης είπε ένα ηχηρό «όχι» στην πρόταση της Λότζιας για την προσωρινή (6μηνης διάρκειας) μετακίνηση της λαϊκής από τις οδούς Καρίας και Δημοκρατίας στο ακίνητο του “Φάρου”.
Δεδομένου ότι η μόνιμη λύση που προωθείται, δηλαδή το δημοτικό ακίνητο μπροστά στις φυλακές, δεν μπορεί να υποδεχτεί τώρα τη λαϊκή αφού έχουν αποφασιστεί διαβουλεύσεις με το σωφρονιστικό κατάστημα, και ότι “ναυάγησε” η εναλλακτική πρόταση για το οικόπεδο των σχολών του Επιμελητηρίου, τη στιγμή αυτή δεν υπάρχει καμία λύση για τη “μετακόμιση” της λαϊκής!


Αναγκαστικά, μετά το χθεσινό «όχι» της επιτροπής της Περιφέρειας (με ψήφους δύο υπέρ της πρότασης του Δήμου και 5 κατά), έμποροι και παραγωγοί παραμένουν μέχρι νεωτέρας στον χώρο των οδών Δημοκρατίας και Καρίας.


Μια τέτοια εξέλιξη χαροποιεί μεν εμπόρους και παραγωγούς, που δεν ήθελαν επουδενί τον “Φάρο”, και γι’ αυτό ακριβώς ξέσπασαν και σε χειροκροτήματα στο άκουσμα της απόφασης. Όμως υπάρχει ένα τεράστιο “αγκάθι” για τη λειτουργία της λαϊκής στη σημερινή της θέση: Οι κάτοικοι στις οδούς Καρίας-Δημοκρατίας έχουν θέσει “βέτο”, λέγοντας πως δε δίνουν άλλη πίστωση χρόνου και δε θα αφήσουν να συνεχιστεί η λειτουργία της λαϊκής στους δρόμους αυτούς, αφού έχει εκπνεύσει προ πολλού ο χρονικός ορίζοντας χωροθέτησης της αγοράς εκεί.
Πρακτικά, μετά και την απόρριψη της πρότασης του Δήμου για τον “Φάρο” από την Επιτροπή Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας, δεν υπάρχει στο τραπέζι κανένας χώρος για να πάει η λαϊκή, που πρέπει να φύγει από τις οδούς Καρίας-Δημοκρατίας.


Αλλά ακόμα και να βρει η δημοτική Αρχή Ηρακλείου ή η Δημοτική Κοινότητα της Νέας Αλικαρνασσού κάποια νέα ιδέα, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα προλάβει να την υλοποιήσει έγκαιρα από πλευράς προβλεπόμενων διαδικασιών; Γιατί αυτό;


Τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά εξαιτίας των επικείμενων δημοτικών εκλογών. Οι εκλογές έχουν οριστεί για τις 26 Μαΐου. Αυτό σημαίνει, όπως εξήγησε τις προάλλες στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου ο ίδιος ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός, ότι ο Δήμος μπορεί να φέρνει θέματα και να παίρνει αποφάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι τις 26 Απριλίου.
Από εκεί και μετά θα μπορούν να παίρνονται αποφάσεις μόνο για ελάχιστου, ειδικού χαρακτήρα έκτακτα ζητήματα.
Ο Δήμος Ηρακλείου πλέον βρίσκεται... με την πλάτη στον τοίχο, καθώς η όποια απόφαση για τη μετακόμιση της λαϊκής για το επόμενο 6μηνο πρέπει να έχει παρθεί μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες, ένα μήνα δηλαδή πριν από τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Ακόμα λοιπόν και αν προκύψει στο τραπέζι κάποια άλλη ιδέα χωροθέτησης της λαϊκής της Τρίτης, θα πρέπει να “τρέξουν” τα διαδικαστικά μέσα σε ένα 20ήμερο. Μέσα σε ένα 20ήμερο θα πρέπει η Δημοτική Κοινότητα Νέας Αλικαρνασσού να προτείνει με απόφασή της άλλο σημείο για τη λαϊκή. Μετά θα πρέπει η πρόταση να περάσει από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου, να τεθεί σε διαβούλευση, να επικυρωθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και φυσικά να εγκριθεί από την Επιτροπή Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας Κρήτης. Σενάριο που μοιάζει πολύ δύσκολα υλοποιήσιμο!

Η παραδοχή του αδιεξόδου

Το σκηνικό αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται η υπόθεση της λαϊκής αγοράς της Νέας Αλικαρνασσού είχε προαναγγείλει “προφητικά” την περασμένη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Ηρακλείου.
«Κατά πληροφορίες μου, το Συμβούλιο αυτό του Επιμελητηρίου δε δέχεται να παραχωρήσει το οικόπεδο. Την Τετάρτη (σ.σ. χθες) θα επανέλθουμε ως Δήμος με την ίδια πρόταση στην επιτροπή της Περιφέρειας για τον “Φάρο”. Αν απορριφθεί από την επιτροπή, τότε οδηγούμαστε σε πλήρες αδιέξοδο», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπρινός, δίνοντας το στίγμα της αγωνίας ενόψει της χθεσινής κρίσιμης συνεδρίασης στην Περιφέρεια. Να, λοιπόν, που ο Δήμος δεν κατάφερε να περάσει την πρότασή του από την επιτροπή της Περιφέρειας και να που η λαϊκή στη Ν. Αλικαρνασσό βρίσκεται στον “αέρα”!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια