Το Πολιτιστικό Κέντρο παραμένει ακόμα εργοτάξιο

Ηράκλειο
Το Πολιτιστικό Κέντρο παραμένει ακόμα εργοτάξιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΔΕΠΤΑΗ ενέκρινε νέα παράταση για το έργο έως τος 25 Απριλίου

Επανειλημμένα έχουμε γράψει πως το Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου δεν έχει τελειώσει. Επανειλημμένα, επίσης, χαρακτηρίσαμε τις δύο παραστάσεις της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ και της Λυρικής Σκηνής στη μεγάλη αίθουσα ως απλές δοκιμές, αφού ούτε και η μεγάλη αίθουσα αυτή δεν έχει τελειώσει.

Κάποιοι, είτε άφρονες, είτε αυλοκόλακες, είτε από καθαρό επικοινωνιακό υπολογισμό ενόψει των εκλογών, φρόντισαν να μας «πλασάρουν» αυτές τις δοκιμές ως δήθεν... εγκαίνια. Θα κριθούν...

Εμείς επαναλαμβάνουμε, αποδεικνύοντάς το και με φωτογραφίες τις οποίες λάβαμε χτες Τετάρτη, ότι η κεντρική σκηνή δεν έχει τελειώσει: δεν υπάρχουν το ακουστικό κέλυφος, η αυλαία και τα πλευρικά κουφώματα, καθώς και ένα σωρό άλλα συμπληρώματα, που χρειάζονται όλη αυτή τη σκαλωσιά για να ολοκληρωθούν. Τα αναβατόρια στον χώρο της ορχήστρας (το πιτ όπως λέγεται) μπροστά στη σκηνή, επίσης, δεν είναι έτοιμο.

Η ομολογία

Υπάρχει όμως και μια αδιάσειστη ομολογία σχετική με το ότι το έργο δεν έχει τελειώσει, από επίσημα «χείλη».

Το Δ.Σ. της ΔΕΠΤΑΗ, με απόφασή του της 19ης Μαρτίου 2019 (ΑΔΑ: Ψ1ΓΡΟΕ9Α-Γ6), την οποία δημοσιεύουμε, ενέκρινε και νέα παράταση στην προθεσμία ολοκλήρωσης για το έργο, μέχρι την 25η Απριλίου 2019.

Να θυμίσουμε πως αυτή είναι η τρίτη κατά σειρά παράταση που δόθηκε στον εργολάβο, ο οποίος, σύμφωνα με τη σύμβαση, θα έπρεπε να έχει τελειώσει το έργο τον Οκτώβριο του 2017.

Η πρώτη παράταση, που όριζε νέο πέρας του έργου τον Οκτώβριο του 2018, δόθηκε με την υπ’ αρ. 2 Απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΠΤΑΗ (Πρακτικό 214/03.10.2017) και η δεύτερη παράταση για νέο πέρας τον Φεβρουάριο 2019 δόθηκε με την υπ’ αρ. 3 Απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΠΤΑΗ (Πρακτικό 239/30.10.2018).

Σύμφωνα λοιπόν με τη νέα και τρίτη παράταση, όπως προαναφέραμε, ο εργολάβος θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο μέχρι την 25η Απριλίου 2019, κάτι που είναι μάλλον... χλομό.

Η απόδειξη

Είναι χλομό γιατί υπάρχουν ακόμη σημαντικές εκκρεμότητες στο έργο, που τις ομολογούν και ο εργολάβος και η Υπηρεσία, αλλά το γνωρίζει και το Δ.Σ. της ΔΕΠΤΑΗ. Στην εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας στο Διοικητικό Συμβούλιο για την τελευταία (τρίτη) παράταση, η υπηρεσία για να δικαιολογήσει την παράταση παραθέτει έναν πίνακα ελλείψεων με τίτλο «Πίνακας εκκρεμών εργασιών για την ολοκλήρωση του έργου», τον οποίο παραθέτουμε.

Και νέα συμπληρωματική χρηματοδότηση

Το ενδιαφέρον είναι πως οι περισσότερες από αυτές τις εργασίες, που η Τεχνική Υπηρεσία αναφέρει ως εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση του έργου, θεωρεί ότι είναι εκτός της σύμβασης, δηλαδή θεωρεί ότι είναι υπερσυμβατικές και πως θα πρέπει να πληρωθούν επιπλέον των όσων προβλέπονται στη σύμβαση. Αυτό, εκτός από τα ερωτηματικά που δημιουργεί, διότι το έργο είχε δημοπρατηθεί και είχε ανατεθεί ως «μελετοκατασκευή», δηλαδή είχε συμφωνηθεί για να παραδοθεί «με το κλειδί στο χέρι» έναντι συγκεκριμένου τιμήματος, πλήρες και σε λειτουργία, σημαίνει ότι για τις εργασίες αυτές ο εργολάβος θα πρέπει να εισπράξει και νέα χρήματα, το ύψος των οποίων εξ όσων γνωρίζουμε δεν έχει ακόμη καθοριστεί, διότι απαιτείται να συνταχθεί ένας νέος Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας Εργασιών, που θα συνοδεύεται με νέα πρωτόκολλα καθορισμού τιμών για τις εργασίες αυτές.

Αυτό όμως που είναι σίγουρο είναι πως τα χρήματα που έχουν απομείνει στο κονδύλι των απρόβλεπτων δαπανών της σύμβασης δε φτάνουν γι’ αυτές τις «νέες» εργασίες και θα χρειαστεί να υπογραφεί μεταξύ ΔΕΠΤΑΗ και εργολάβου μια νέα συμπληρωματική σύμβαση, η οποία θα προβλέπει και μια νέα συμπληρωματική χρηματοδότηση.

Θα το παρακολουθήσουμε.

Μια σύσταση

Το έργο, για το μέγεθος και τις δυνατότητες του οποίου πήραμε μια γεύση, το «ταλαιπωρείτε» στην εκτέλεση επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια, δηλαδή από τον Ιούνιο 2016, που υπογράψατε τη σύμβαση, μέχρι σήμερα. Θα θυμίσουμε πως η αρχική σύμβαση προέβλεπε ότι το έργο θα τελείωνε σε 16 μήνες, τον Οκτώβριο 2017. Να ξέρετε πως τα τελειώματα στα δημόσια έργα και η έναρξη της λειτουργίας των, για να αποδοθούν στο κοινωνικό σύνολο, είναι από τα σημαντικότερα θέματα ευθύνης των δημόσιων υπηρεσιών. Καιρός, λοιπόν, επιτέλους να το τελειώσετε σωστά και αποδοτικά... Μετά, θα έχουμε καιρό να τα... πούμε.

Πίνακας εκκρεμών εργασιών για την ολοκλήρωση του έργου

  1. Ολοκλήρωση καμινάδων ΕΗΖ.
  2. Ολοκλήρωση δικτύου τροφοδοσίας πετρελαίου ΕΗΖ.
  3. Συντήρηση, αναλώσιμα, ρυθμίσεις και εκκίνηση ΕΗΖ.
  4. Ολοκλήρωση κουπολών αποκαπνισμού σκηνής.
  5. Αναβατόριο πρόσβασης ΑμεΑ στο Πειραματικό Θέατρο.
  6. Συντήρηση, ρυθμίσεις, ολοκλήρωση ελλείψεων Fan Coil Units (FCU).
  7. Ολοκλήρωση BMS.
  8. Συντήρηση, αποκατάσταση προβλημάτων κεντρικών κλιματιστικών μονάδων.
  9. Συμπληρωματική κάλυψη του συγκροτήματος με wifi, σύμφωνα με τη μελέτη της ΔΕΠΤΑΗ Α.Ε. (OTA).
  10. Συμπλήρωση στοιχείων των data racks.
  11. Μελέτη και κατασκευή της ενίσχυσης δαπέδου της πασαρέλας σκηνής επιπέδου +5,50.
  12. Κολόνες μεταφοράς φορτίων σκηνής στα θεμέλια, αντί των δοκών του επιπέδου -4,80.
  13. Νέες πυράντοχες πόρτες λόγω αναθεώρησης της παθητικής πυροπροστασίας.
  14. Εγκατάσταση νέας πυροκουρτίνας στο foyer λόγω αναθεώρησης της παθητικής πυροπροστασίας.
  15. Ολοκλήρωση σφραγίσεων, πυροφραγμών κ.λπ.
  16. Πρόσθετη ενίσχυση εξωτερικών κουφωμάτων και υαλοστασίων.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News