Ο αέρας «τρύγησε» τα αμπέλια – Κραυγή απόγνωσης από παραγωγό

Ηράκλειο
Ο αέρας «τρύγησε» τα αμπέλια – Κραυγή απόγνωσης από παραγωγό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Ο καιρός μου κατέστρεψε 2.000 φυτά" αναφέρει ο Μ. Πρινιωτάκης

Μεγάλες και σοβαρές είναι οι ζημιές σε αμπέλια του νομού Ηρακλείου λόγω της απότομης πτώσης της θερμοκρασίας, σε συνδυασμό με τους ενισχυμένους βοριάδες του περασμένου σαββατοκύριακου. Άμεση ήταν η κινητοποίηση των συνδικαλιστών των αγροτών και κυρίως του αντιπροέδρου της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Μύρωνα Χιλετζάκη, που καλεί τον ΕΛΓΑ να προχωρήσει άμεσα στην καταγραφή των ζημιών και να δρομολογήσει τις διαδικασίες αποζημίωσης των πληγέντων.

Πρόκειται, όπως ξεκαθαρίζει, για ζημιές που αποζημιώνονται βάσει κανονισμού από τον ΕΛΓΑ, αφού έχει καταστραφεί η ανθοφορία και έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά τα πρώτα σταφύλια που είχαν αρχίσει να φαίνονται και να σχηματίζονται πάνω στους βλαστούς!

«Υπάρχουν μεγάλες ζημιές που φαίνονται με το μάτι. Είχαμε ριπές ανέμου μέχρι και 10 μποφόρ. Ο παγωμένους αέρας “τσουρούφλισε” τα μικρά ευαίσθητα βλασταράκια. Σε αυτό το ευαίσθητο στάδιο βρήκε τα αμπέλια η κακοκαιρία αυτή», λέει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο Μύρων Χιλετζάκης.

Τις μεγαλύτερες καταστροφές, σύμφωνα με τον ίδιο, τις έχουν υποστεί αμπελοκαλλιέργειες στο βόρειο μέτωπο του Ηρακλείου, με τα προβλήματα να εντοπίζονται κυρίως στους δήμους Ηρακλείου, Αρχανών-Αστερουσίων, Μαλεβιζίου και Χερσονήσου.

Ο ΕΛΓΑ έχει ήδη ενημερωθεί, με τους πληγέντες καλλιεργητές να περιμένουν να γίνει η σχετική αυτοψία, να εκτιμηθεί η κατάσταση και να προχωρήσουν από το αρμόδιο όργανο οι απαραίτητες ενέργειες για αποζημιώσεις. Υπάρχει δε έντονη ανησυχία για τις καιρικές συνθήκες των επόμενων ημερών... Κι αυτό διότι, εκτός από την υπάρχουσα καταστροφή, ο προβληματισμός είναι μεγάλος, καθώς υπάρχει ένα ορατό ενδεχόμενο για άσχημες καιρικές συνθήκες και μέσα στο επόμενο σαββατοκύριακο.

«Έχασα την παραγωγή μου»

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του αμπελουργού Μάνθου Πρινιωτάκη στον Προφήτη Ηλία. Ο αγρότης τόνισε ότι «πάνω από 2.000 φυτά δικά μου έχουν υποστεί πολύ μεγάλη καταστροφή. Η ζημιά μπορεί να είναι και καθολική», λέει χαρακτηριστικά, και καλεί τον ΕΛΓΑ να βγει αμέσως στα αμπέλια και να αρχίσει να καταγράφει τη ζημιά.

Και ο αμπελουργός Νίκος Κοκοβάκης, έκανε λόγο για πολύ σοβαρές ζημιές σε πάρα πολλά αμπέλια.

«Προχωρήστε στις αποζημιώσεις»

Με τα προβλήματα στα αμπέλια από τις χαμηλές θερμοκρασίες να είναι σοβαρά, η Ομάδα Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης ζητά γρήγορα αντανακλαστικά από το κράτος. Ζητά από το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την κυβέρνηση, συνολικά, να προχωρήσουν αμέσως οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών και καταβολής των σχετικών αποζημιώσεων στους πληγέντες αμπελουργούς.

Όπως τονίζει ο Μύρων Χιλετζάκης, ήδη έχει ενημερωθεί ο ανταποκριτής του ΕΛΓΑ στην Κρήτη Γιώργος Νοδαράκης, προκειμένου να βγει και να δει τη ζημιά που έχει ήδη προκληθεί. «Επειδή μιλάμε για ηρτημένη παραγωγή», όπως τονίζει ο Μύρων Χιλετζάκης, «περιμένουμε γρήγορες διαδικασίες αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ. Αλλά θα πρέπει να περιμένουμε για λίγο χρονικό διάστημα για το ενδεχόμενο να έχουμε νέες ζημιές», όπως επισημαίνει.

Συγκεκριμένα, ο συνδικαλιστής τονίζει την ανάγκη αναμονής από τον ΕΛΓΑ μέχρι και το ερχόμενο σαββατοκύριακο. Και από ’κει και πέρα, να βγει στη συνέχεια και να καταγράφει τις ζημιές σε όσους έχουν πληγεί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News