Ηράκλειο

Πάρκο Γεωργιάδη - Δήμος Ηρακλείου: Γιατί κόπηκαν τα δέντρα;

Έντονη δυσαρέσκεια για τις κοπές των δέντρων στο Πάρκο

Παρά τις διαβεβαιώσεις του δημάρχου Ηρακλείου ότι δεν θα κοπεί ούτε ένα δέντρο στο Πάρκο Γεωργιάδη, τελικά αυτό δεν συνέβη στη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών ανάπλασης.

Αντικρίζοντας τις παρακάτω εικόνες, πολίτες εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια τους, όπως και για τις δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής οι οποίες, όπως διαπιστώνουν, έπεσαν στο κενό, ενώ σφοδρές είναι οι αντιδράσεις και από τις Φυλές του Πάρκου.

Για τα δέντρα που απομακρύνθηκαν ο Δήμος Ηρακλείου υποστηρίζει ότι 3 δέντρα εντός του χώρου της παιδικής χαράς του Πάρκου είχαν πάρει μεγάλη κλήση μετά τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις, σημειώνοντας σε σχετική ανακοίνωση:

«Ο επιβλέπων γεωπόνος εκ μέρους του Δήμου Ηρακλείου ζήτησε να διενεργηθεί αυτοψία από το Δασαρχείο για να διαπιστωθεί η επικινδυνότητα. Ο αρμόδιος επιβλέπων της Διεύθυνσης Δασών μαζί με τον Διευθυντή Δασών, μετέβησαν επιτόπου, επιβεβαίωσαν τον κίνδυνο που ήταν μη αναστρέψιμος και εξέδωσαν απόφαση υλοτομίας, η οποία αναρτήθηκε στη “Διαύγεια” και τέθηκε ο όρος να γίνει εκ νέου φύτευση μεγάλων δέντρων στη θέση των επικίνδυνων που αναπόφευκτα απομακρύνθηκαν.

Η Δημοτική Αρχή έχει δεσμευθεί ότι η περιβαλλοντική αναβάθμιση του Πάρκου Γεωργιάδη θα ολοκληρωθεί χωρίς αλλοίωση του χαρακτήρα του πάρκου, αλλά αντίθετα με ενίσχυσή του».

Με τη φράση «η αποκάλυψη ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος» οι Φυλές του Πάρκου, αναφέρουν σε ανάρτηση τους «Κάτω τα χέρια από το Πάρκο, Κάτω τα χέρια από τις ζωές μας», αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Και να που τώρα, δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε. Και να που τώρα, οι ίδιοι άνθρωποι, οι "άρχοντες" και οι αυλικοί τους βγαίνουν και λένε πάλι αστείες δικαιολογίες για τα εγκλήματά τους θεωρώντας ότι απευθύνονται σε αφελείς: "Τα δέντρα που κόψαμε, είχαν γείρει επικίνδυνα, από τις τελευταίες κακοκαιρίες."... Μάλιστα, τα δέντρα λοιπόν που στεκόταν ακλόνητα για πάνω από 50 χρόνια, "έγειραν" απότομα λίγο μετά την είσοδο του εργολάβου στο πάρκο! Οι μεγάλες τους ρίζες, που είχαν το μέγεθος κορμού δέντρου και στοιβάχτηκαν μαζί με τα υπόλοιπα κομμένα, δεν ξεπατώθηκαν από τον εργολάβο που έσκαψε τόσο βαθιά για να τις κόψει αλλά από την κακοκαιρία».

Πριν από μία βδομάδα ο Δήμαρχος, συνοδευόμενος από τον Γιάννη Αναστασάκη, επισκέφθηκε το Πάρκο Γεωργιάδη, σημειώνοντας ότι ολοκληρώθηκαν τα κλαδέματα και ότι το προσεχές καλοκαίρι θα έχει δοθεί προς χρήση στο κοινό το πρώτο κομμάτι του έργου, κάτι ωστόσο που δεν άφησαν ασχολίαστο οι Φυλές του Πάρκου.

«Γιατί δε μίλησαν για κοπές δέντρων; Η ευθύνη για όσα έγιναν μέχρι τώρα και γι’ αυτά που θα γίνουν στο μέλλον ανήκει αποκλειστικά στο Δήμο Ηρακλείου και στον εργολάβο του έργου. Όλα αυτά γίνονται βάση προγράμματος που θα εξυπηρετήσει τον αρχικό σχεδιασμό του Δήμου Ηρακλείου και των συν αυτώ για ένα πάρκο αποστειρωμένο και τσιμεντοποιημένο, που θα ταιριάζει γάντι με το υπόλοιπο κέντρο της πόλης που ετοιμάζονται να μετατρέψουν σε μια Ντίσνευλαντ για τουρίστες και καταναλωτές».

Δες το σχετικό ρεπορτάζ:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια