Ηράκλειο

Ενετικά τείχη: Με θέα... τον κίνδυνο

Ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία των τειχών κάτω από το άγαλμα του Βενιζέλου

Τα επιβλητικά τείχη του Ηρακλείου αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της πόλης και ένα σημείο όπου τόσο οι ντόπιοι όσο και οι ξένοι επισκέπτες μπορούν να ξαποστάσουν, να ρεμβάσουν και να αγναντεύουν το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας που ξεδιπλώνεται μπροστά τους.

Όσο όμως απέραντη είναι η ομορφιά της θέας τους, τόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος αλλά και οι παγίδες που κρύβουν, που κάποιες φορές μπορεί να αποβούν μοιραίες...

Στο σημερινό φωτορεπορτάζ θα αναφερθούμε στα ενετικά τείχη στη λεωφόρο Δημοκρατίας, στο ύψος όπου δεσπόζει το άγαλμα του μεγάλου μας Εθνάρχη, Ελευθερίου Βενιζέλου.

Αν και αποτελεί ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης του Ηρακλείου, η εικόνα του σήμερα πληγώνει κάθε δημότη και δίνει αφορμή για πικρόχολα σχόλια από κάθε επισκέπτη που, θέλοντας και μη, θα περάσει από εκεί.

Η εγκατάλειψη που έχει υποστεί είναι εμφανής με την πρώτη ματιά, με αποτέλεσμα να έχει χάσει τη λάμψη και την καθαρότητά του, ενώ την ίδια ώρα η επικινδυνότητα που κρύβει αποκαλύπτεται συχνά από τα ατυχήματα που έχουν σημειωθεί, λόγω της φθοράς και της ολισθηρότητας του εδάφους.

Κίνδυνος να πέσουν στο κενό

Ο μεγαλύτερος όμως κίνδυνος που παραμονεύει στο συγκεκριμένο σημείο είναι το γεγονός ότι τα τείχη είναι απροστάτευτα, με συνέπεια δεκάδες νέοι που κάθονται καθημερινά σε απόσταση αναπνοής από τον γκρεμό, με τα πόδια να αιωρούνται, κάνοντας κινήσεις πότε μπρος και πότε πίσω, προκαλώντας σοκ και συνάμα αγωνία σε όσους τυγχάνει να τους δουν, να “φλερτάρουν” με τον κίνδυνο να βρεθούν στο κενό. Στο σημείο μάλιστα κάθονται και γονείς με τα παιδιά τους, που τα κρατάνε από το χέρι μην πέσουν από κάτω, ενώ περαστικοί έχουν πολλάκις δει πιτσιρικάδες να ανεβαίνουν πάνω στο τοιχίο, να πέφτουν και ως εκ θαύματος να τραυματίζονται ευτυχώς ελαφρά.

Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες που σας παρουσιάζουμε, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της παρέλασης, δεκάδες παιδιά αλλά και γονείς έκατσαν να ξαποστάσουν, με κίνδυνο σε ένα παραπάτημα ή μια απότομη κίνηση να κινδυνεύουν να τραυματιστούν ακόμα και θανάσιμα πέφτοντας στο κενό από ύψος δεκάδων μέτρων.

Να υπενθυμίσουμε βέβαια ότι κατά καιρούς έχουν καταγραφεί και αρκετές περιπτώσεις ανθρώπων που απελπισμένοι, για τους δικούς τους λόγους, είχαν επιλέξει αυτό το σημείο των τειχών, πίσω ακριβώς από το άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου και απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο, για να δώσουν τέλος στη ζωή τους, με κάποια μάλιστα περιστατικά να έχουν τραγική κατάληξη.

Κατόπιν όλων αυτών αναρωτιόμαστε: Πόσο υπεύθυνη στάση κρατάμε όλοι εμείς απέναντι σε αυτό το πολύ σημαντικό μνημείο της πόλης;

Πόσο υπεύθυνη στάση κρατάμε όλοι εμείς απέναντι σε αυτό το πολύ σημαντικό μνημείο της πόλης;

Με το σημερινό μας ρεπορτάζ, και αφού δεν είμαστε καθ’ ύλην αρμόδιοι να δώσουμε λύση, επισημαίνουμε τους κινδύνους που εγκυμονεί το εν λόγω σημείο και καλούμε τους αρμόδιους να επέμβουν, προτού συμβεί κάποιο θλιβερό περιστατικό, ζητώντας τους να σκεφτούν σοβαρά το ενδεχόμενο λήψης των αναγκαίων μέτρων προφύλαξης, πριν είναι πολύ αργά...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια