default-image

Αναβολή εν μέσω εντάσεων η απόφαση για τη λαϊκή της Αλικαρνασσού

Ηράκλειο
Αναβολή εν μέσω εντάσεων η απόφαση για τη λαϊκή της Αλικαρνασσού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναβλήθηκε η απόφαση για τη λαϊκή της Αλικαρνασσού - Στην οδό Καρίας η αγορά την Τρίτη - Συνεδριάζει εκ νέου η επιτροπή της Περιφέρειας την Τετάρτη

Ολιγοήμερη αναβολή λήψης απόφασης, συστάσεις για... υπομονή και νέα λύση στο τραπέζι για τη λαϊκή αγορά της Νέας Αλικαρνασσού μετά και την εκρηκτική χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας Κρήτης!

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, υπό τον κλοιό διαμαρτυριών από εμπόρους και παραγωγούς που αντιδρούν σφόδρα στην πρόταση του Δήμου για την προσωρινή, 6μηνη μεταφορά της λαϊκής από τις οδούς Καρίας και Δημοκρατίας στον “Φάρο”, η επιτροπή της Περιφέρειας δεν πήρε χθες απόφαση, η οποία παραπέμφθηκε για την επόμενη συνεδρίαση, την ερχόμενη Τετάρτη. Η αναβολή λήψης απόφασης, σε συνδυασμό με την προοπτική της λύσης του οικοπέδου του Επιμελητηρίου, πολύ κοντά στα κτήρια του ΙΚΑ, που παρουσίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Μαρής, οδήγησαν στην εκτόνωση της έκρυθμης κατάστασης που καταγράφηκε επί σχεδόν τρεις ώρες στο μέγαρο της Περιφέρειας.

Καταλυτική στάθηκε, επίσης, η κατανόηση που έδειξαν οι κάτοικοι από τις οδούς Καρίας και Δημοκρατίας, οι οποίοι είπαν πως θα δώσουν μια μικρή ακόμα πίστωση χρόνου στους αρμόδιους και θα αφήσουν να γίνει η λαϊκή κανονικά την ερχόμενη Τρίτη.

Όπως είχαμε προαναγγείλει, η χθεσινή κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας Κρήτης έλαβε χώρα σε κλοιό διαμαρτυριών εμπόρων, παραγωγών των λαϊκών αγορών, αλλά και εμπλεκόμενων κατοίκων. Μέσα από μια σφοδρή ανακοίνωση κατά του Δήμου Ηρακλείου, ο Σύλλογος Πολιτών Λαϊκών Αγορών Νομού Ηρακλείου “Δήμητρα”, με πρόεδρο τον κ. Παντελή Γαλατά, ο Σύλλογος Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών Προϊόντων, με πρόεδρο τον κ. Παντελή Παπαδάκη, και ο Σύλλογος Βιοτεχνών, με πρόεδρο τον κ. Γιώργο Μπαχλιτζανάκη, είχαν καλέσει τα μέλη τους να συμμετάσχουν σε δυναμική κινητοποίηση, προκειμένου να αποτραπεί «η υπερψήφιση της πρότασης του Δήμου Ηρακλείου για τις λαϊκές αγορές», με αφορμή την προσωρινή αναστολή της λαϊκής Αλικαρνασσού και την πρόταση για μετακίνηση στον “Φάρο”.

Όπως αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση προς τα μέλη των άνωθεν Συλλόγων, «επί Ελευθερίου Βενιζέλου ιδρύθηκαν οι λαϊκές, επί δημαρχίας Λαμπρινού καταργούνται! [...] για ψηφοθηρικούς λόγους καταργούν, αναστέλλουν και παραπετούν καταχρεωμένους αγρότες και εμπόρους, χωρίς να νοιάζονται πού και πώς θα πουλήσουμε τα προϊόντα μας και αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς».

Ανταποκρινόμενοι στο παραπάνω κάλεσμα, έμποροι και παραγωγοί των λαϊκών αγορών προχώρησαν χθες σε δυναμική απόβαση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση της επιτροπής, κρατώντας μάλιστα και σχετικά πανό.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης δεν έλειψαν οι σκηνές αντιπαράθεσης και οι στιγμές έντασης. Οι τόνοι ανέβηκαν πολλές φορές, με τους παραγωγούς να καταλογίζουν στη δημοτική Αρχή και προσωπικά στον δήμαρχο Ηρακλείου ότι οδηγεί προς κλείσιμο τις λαϊκές!

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Η λύση του οικοπέδου του Επιμελητηρίου

Εκπρόσωποι των επαγγελματιών των λαϊκών ξεκαθάρισαν κατηγορηματικά ότι δε δέχονται να μεταφερθούν έστω και προσωρινά στον παραλιακό δρόμο κάτω από τον “Φάρο”, όπως αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού το σημείο, όπως τόνισαν, είναι αντιεμπορικό, δεν είναι εύκολα προσβάσιμο από τους καταναλωτές και δεν εξυπηρετεί τους πολίτες...

Η λύση αυτή προκρίθηκε από τον Δήμο ως αναγκαστική, δεδομένου ότι από την μια η μόνιμη λύση που εξετάζει ο Δήμος για το ακίνητο μπροστά στις φυλακές δεν καθίσταται ακόμα ώριμη, και από την άλλη οι μεν κάτοικοι των οδών Καρίας-Δημοκρατίας δε δέχονται άλλο τη λαϊκή στα σπίτια τους και οι δε κάτοικοι και επιχειρηματίες της Ηροδότου δεν αποδέχονται να γυρίσει εκεί, έστω και για μερικούς μήνες, η αγορά. Απ’ ό,τι φάνηκε χθες, η εναλλακτική λύση του οικοπέδου του Επιμελητηρίου κρίνεται ικανή για να λύσει τον “γόρδιο δεσμό”. Όμως απαιτεί κάποιο χρόνο για να διαλευκανθούν νομικά-γραφειοκρατικά ζητήματα και άρα δεν μπορεί να μεταφερθεί τόσο άμεσα, μέσα στις επόμενες ημέρες, εκεί η λαϊκή.

Στον καμβά αυτό, υπήρξε αδιέξοδο και απόγνωση για τη λαϊκή της ερχόμενης Τρίτης, με δεδομένο ότι έμποροι και παραγωγοί δεν αποδέχονται με τίποτα τη μη λειτουργία της λαϊκής της Νέας Αλικαρνασσού την ερχόμενη εβδομάδα.

Η λύση δόθηκε τελικά από τους κατοίκους των οδών που φιλοξενείται μέχρι τώρα η λαϊκή. Κάτοικοι της οδού Καρίας δέχτηκαν να γίνει κανονικά η λαϊκή. Αυτή όμως, όπως ξεκαθάρισαν, θα είναι η τελευταία φορά, προειδοποιώντας ότι από εκεί και πέρα θα βάλουν αν χρειαστεί τα αμάξια τους για να εμποδίσουν τη λειτουργία της λαϊκής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News