Πάρκο Γεωργιάδη: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις κοπές δέντρων

Ηράκλειο
Πάρκο Γεωργιάδη: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις κοπές δέντρων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανησυχία από τους πολίτες και επίθεση προς τη Δημοτική Αρχή

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στο πάρκο Γεωργιάδη όπου πραγματοποιείται ανάπλαση, ωστόσο φαίνεται ότι οι πολίτες δεν έχουν σταματήσει να ανησυχούν για την πορεία ίσως της μοναδικής πηγής πρασίνου στην πόλη μας.

Οι «Φυλές του Πάρκου» δημοσίευσαν το μεσημέρι του Σαββάτου φωτογραφίες από κομμένα δέντρα μέσα στο πάρκο και πολλά ερωτήματα βρίσκονται στον «αέρα». Φυσικά αυτό που… τριβελίζει το μυαλό όλων είναι αν τα συγκεκριμένα δέντρα ήταν άρρωστα και γι’ αυτό κόπηκαν.

Ενώ στην σελίδα τους στο Facebook αναφέρουν συγκεκριμένα: 

"Η αποκάλυψη ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος...

"Ας τελειώνουμε με το παραμύθι ότι θα κοπούν δέντρα στο πάρκο Γεωργιάδη. Το λέω για τελευταία φορά: δεν πρόκειται να κοπεί ούτε ένα δέντρο!"

Βασίλης Λαμπρινός, Δήμαρχος Ηρακλείου.

Για εμάς, το γεγονός με τα κομμένα δέντρα στο πάρκο Γεωργιάδη δεν ήταν "κεραυνός εν αιθρία". Χωρίς να είμαστε ούτε Κασσάνδρες αλλά ούτε και μετά Χριστόν προφήτες, στο πίσω μέρος του μυαλού μας υπήρχε αυτή η βεβαιότητα που όλοι απευχόμασταν να γίνει πραγματικότητα: "ωχ, ο δήμος μπήκε στο πάρκο... Θα το κάνει σώπατο... " αυτή η ανησυχία δεν ήταν από τις προκαταλήψεις και τις εμμονές που μας χρέωναν οι χειροκροτητές της περιβόητης "ανάπλασης". Πήγαζε και εξακολουθεί να πηγάζει από τα δείγματα γραφής των δημοτικών αρχόντων. Τα δέντρα που υπήρχαν στην Ίδης, τα πετσοκομμένα δέντρα που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το Ηράκλειο μετά τις "επεμβάσεις καλλωπισμού" του Δήμου, αν είχαν φωνή θα μας έλεγαν το ιδιο: μην τους πιστέψετε!

Αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε απευθυνόμενοι σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία. Να μιλήσουμε για όλα εκείνα που δεν έχουν φωνή, να υπερασπίσουμε όλα εκείνα, τα λίγα μα πολύ όμορφα, που ‘χουν απομείνει σε μια πόλη κτισμένη ερήμην και εναντίον μας. Όμως, παρόλο που μεγάλο μέρος της κοινωνίας έχει ταυτίσει την έννοια “πολιτικός” με το ψέμα, βρεθήκαμε μόνοι και εκτεθειμένοι απέναντι σε έναν στρατό προθύμων να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Όμως δεν κάναμε πίσω! Φύγαμε σηκωτοί από την αστυνομία μέσα από το πάρκο Γεωργιάδη, αφού πρώτα μας έφεραν "γραπτές εγγυήσεις ότι δεν θα πειράξουν τίποτα", ότι "δεν θα κοπεί κανένα δέντρο, δεν θα απειληθεί ο ελεύθερος κοινωνικός χαρακτήρας του πάρκου".

Και να που τώρα, δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε. Και να που τώρα, οι ίδιοι άνθρωποι, οι "άρχοντες" και οι αυλικοί τους βγαίνουν και λένε πάλι αστείες δικαιολογίες για τα εγκλήματά τους θεωρώντας ότι απευθύνονται σε αφελείς: "Τα δέντρα που κόψαμε, είχαν γείρει επικίνδυνα, από τις τελευταίες κακοκαιρίες."... Μάλιστα, τα δέντρα λοιπόν που στεκόταν ακλόνητα για πάνω από 50 χρόνια, "έγειραν" απότομα λίγο μετά την είσοδο του εργολάβου στο πάρκο! Οι μεγάλες τους ρίζες, που είχαν το μέγεθος κορμού δέντρου και στοιβάχτηκαν μαζί με τα υπόλοιπα κομμένα, δεν ξεπατώθηκαν από τον εργολάβο που έσκαψε τόσο βαθιά για να τις κόψει αλλά από την κακοκαιρία.

Αλήθεια, γιατί πριν μερικές μέρες, παρουσία του δημάρχου στο πάρκο, μίλαγαν για "τα έργα που συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς" και ότι έχουν γίνει μόνο τα "αναγκαία κλαδέματα"; Γιατί δε μίλησαν για κοπές δέντρων; Η ευθύνη για όσα έγιναν μέχρι τώρα και γι’ αυτά που θα γίνουν στο μέλλον ανήκει αποκλειστικά στο Δήμο Ηρακλείου και στον εργολάβο του έργου. Όλα αυτά γίνονται βάση προγράμματος που θα εξυπηρετήσει τον αρχικό σχεδιασμό του Δήμου Ηρακλείου και των συν αυτώ για ένα πάρκο αποστειρωμένο και τσιμεντοποιημένο, που θα ταιριάζει γάντι με το υπόλοιπο κέντρο της πόλης που ετοιμάζονται να μετατρέψουν σε μια Ντίσνευλαντ για τουρίστες και καταναλωτές.

Πλέον θα χρησιμοποιήσουν κάθε “νόμιμο εργαλείο” που τους παρέχει η εξουσία της γραφειοκρατίας για να υποστηρίξουν τη κλοπή του δημόσιου χώρου. Οι ανοιχτοί και δημόσιοι χώροι δεν είναι πολυτέλεια, είναι δικαίωμα. Εμείς, με τις μικρές μας δυνάμεις, θα τους φωνάξουμε για άλλη μια φορά: Δεν είμαστε τουρίστες, είμαστε πολίτες και ζούμε εδώ! Κάτω τα χέρια από το πάρκο, κάτω τα χέρια από τις ζωές μας!

Εσύ, ακόμα εξακολουθείς να τους πιστεύεις;

Υ.Γ. Το καλό είναι ότι η έπαρση και η αλαζονεία της “νυν δημοτικής αρχής” είναι αυτή που κατά τα φαινόμενα θα την κάνει “πρώην δημοτική αρχή”. Το κακό είναι ότι ακριβώς αυτή η έπαρση και η αλαζονεία, κατά πάσα πιθανότητα θα φροντίσουν ώστε να επιστρέψει ως “νυν” η πρώην δημοτική αρχή για να συνεχίσει το καταστροφικό της έργο. Σε όσους βέβαια από τους χειροκροτητές της νυν δημοτικής αρχής σπεύδουν να μας χρεώσουν “συμμαχία” ή “σύμπλευση” με άλλες παρατάξεις, να απαντήσουμε ότι απλά γελάμε. Εμείς ήμασταν αυτοί που και τότε σταθήκαμε απέναντι στην προηγούμενη δημοτική αρχή και στα δικά της καταστροφικά σχέδια για το Πάρκο Γεωργιάδη, εμείς θα είμαστε εδώ για να υψώνουμε τις φωνές μας απέναντι στα καταστροφικά σχέδια και των επόμενων δημοτικών αρχών."

Παράλληλα, και η δημοτική παράταξη «Ηράκλειο ενΑλλαγή» αντιδρά γι’ αυτές στις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι:

«Παρά τις δεσμεύσεις της τωρινής δημοτικής αρχής, τα δέντρα στον χώρο της παιδικής χαράς του πάρκου Γεωργιάδη κόπηκαν ή ξεριζώθηκαν.

Η δημοτική παράταξη «Ηράκλειο ενΑλλαγή» καταδικάζει κατάφωρα την κοπή και το ξερίζωμα των υγιών δέντρων στο πάρκο, με το αιτιολογικό ότι είχαν "γείρει" από τις καταιγίδες!!!.

Λυπούμαστε για την ασυνέπεια στις δεσμεύσεις και την έλλειψη ευαισθησίας της δημοτικής αρχής και την φέρουμε προ των ευθυνών της που αγγίζουν την παραβίαση του νόμου.».

Τι απαντά ο δήμος  

Τη δική του απάντηση δίνει ο δήμος Ηρακλείου, αναφορικά με το θέμα, ενώ φωτογραφίες συνοδεύουν την απάντηση. 

Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του ο Δήμος αναφέρει: 

«Μετά τις τελευταίες πολύ έντονες βροχοπτώσεις, τρία (3) δέντρα εντός του χώρου της παιδικής χαράς του Πάρκου Γεωργιάδη πήραν μεγάλη κλίση.

Ο επιβλέπων γεωπόνος εκ μέρους του Δήμου Ηρακλείου ζήτησε να διενεργηθεί αυτοψία από το Δασαρχείο για να διαπιστωθεί η επικινδυνότητα. Ο αρμόδιος επιβλέπων της Διεύθυνσης Δασών μαζί με τον Διευθυντή Δασών, μετέβησαν επιτόπου, επιβεβαίωσαν τον κίνδυνο που ήταν μη αναστρέψιμος και εξέδωσαν απόφαση υλοτομίας, η οποία αναρτήθηκε στη “Διαύγεια” και τέθηκε ο όρος να γίνει εκ νέου φύτευση μεγάλων δέντρων στη θέση των επικίνδυνων που αναπόφευκτα απομακρύνθηκαν.

Η Δημοτική Αρχή έχει δεσμευθεί ότι η περιβαλλοντική αναβάθμιση του Πάρκου Γεωργιάδη θα ολοκληρωθεί χωρίς αλλοίωση του χαρακτήρα του πάρκου, αλλά αντίθετα με ενίσχυσή του».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News