Ηράκλειο

Στη διάσκεψη της Επιτροπής COTER ο Γιάννης Κουράκης

Στη Διάσκεψη της επιτροπής COTER, με θέμα «Στήριξη και ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής πολιτικής συνοχής με αφετηρία τις τοπικές και περιφερειακές αρχές της ΕΕ», ο Γιάννης Κουράκης

Στη διάσκεψη πραγματοποιήθηκε από 25 έως2 6 Μαρτίου 2019, στην Κλουζ - Ναπόκα της Ρουμανίας, συμμετείχε ως μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών ο Γιάννης Κουράκης.

 

330 δισ. για την πολιτική συνοχής

Η πολιτική συνοχής είναι η κύρια ευρωπαϊκή πολιτική για την καταπολέμηση των εδαφικών ανισορροπιών και τη μείωση των αναπτυξιακών κενών που προκύπτουν από τις διάφορες προκλήσεις.

Με συνολικό προϋπολογισμό 330 δις ευρώ, η νέα πολιτική συνοχής για την περίοδο 2021-2027 θα στηρίξει τους ευρωπαϊκούς δήμους και περιφέρειες.

Αφορά την ενίσχυση της καινοτομίας και του οικονομικού μετασχηματισμού, της ενεργειακής μετάβασης, της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και της κυκλικής οικονομίας, της κινητικότητας και της συνδεσιμότητας, την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων και τη συμβολή σε μια Ευρώπη που θα βρίσκεται εγγύτερα στους πολίτες της.

 

Ίσες ευκαιρίες και ισόρροπη ανάπτυξη

Ο Γ. Κουράκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση, «Οι πόλεις και οι περιφέρειες αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις, όπως ο παγκόσμιος ανταγωνισμός, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ανάδυση επαναστατικών τεχνολογιών, ο κίνδυνος της φτώχειας και ο κοινωνικός αποκλεισμός, οι δημογραφικές αλλαγές και η μετανάστευση, η ενεργειακή ασφάλεια και η κλιματική αλλαγή.

Η άνιση κατανομή των ωφελημάτων και του κόστους στις οικονομίες των πόλεων και των περιφερειών της Ευρώπης, θα οξύνει τις οικονομικές, κοινωνικές και εδαφικές διαφορές στην ΕΕ. Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις, η νέα πολιτική συνοχής πρέπει να οδηγήσει στην Ευρώπη των ίσων ευκαιριών, της ισόρροπης ανάπτυξης και της μεγαλύτερης αλληλεγγύης ειδικότερα για τις χώρες που δοκιμάστηκαν από την κρίση».

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, ο κ. Γ. Κουράκης είχε συνάντηση με τον δήμαρχο  της μεγαλύτερης πόλης της Τρανσυλβανίας, Κλουζ-Ναπόκα, κ. Έμιλ Μποκ, έναν πολιτικό με μεγάλη εμπειρία ο οποίος μάλιστα το Δεκέμβριο του 2008 διορίστηκε πρωθυπουργός έπειτα από την παραίτηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού της Ρουμανίας.

 

Στη φωτογραφία ο Γ. Κουράκης και ο Εμίλ Μποκ.

Σχόλια