Αυτός είναι ο μετασχηματιστής της ΔΕΗ που εξερράγη στον ΑΗΣ Λινοπεραμάτων

Ηράκλειο
Αυτός είναι ο μετασχηματιστής της ΔΕΗ που εξερράγη στον ΑΗΣ Λινοπεραμάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το 2005 ήταν εκτός λειτουργίας ο μετασχηματιστής που βύθισε στο σκοτάδι την Κρήτη - Δείτε το βίντεο

Αυτός είναι ο μετασχηματιστής που πήρε φωτιά χθες το μεσημέρι στον ΑΗΣ Λινοπεραμάτων, προκαλώντας πανδαιμόνιο και αλυσιδωτές αντιδράσεις στο ενιαίο σύστημα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της Κρήτης, με συνέπεια το γενικό μπλακ άουτ που βύθισε στο σκοτάδι το νησί.

Το θερμικό κύμα που απλώθηκε σε ακτίνα 20 μέτρων γύρω από το σημείο του ατυχήματος έχει προκαλέσει φθορές τόσο στο εξωτερικό του γειτονικού κτηρίου όσο και εσωτερικά, στους χώρους των γραφείων.

Ο μετασχηματιστής της μονάδας, που δε λειτουργεί από το 2005, τροφοδότησε με ενέργεια τις εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων, ωστόσο παρέμενε συνδεδεμένος στο ενιαίο δίκτυο της Κρήτης, το οποίο εντόπισε τη σοβαρή βλάβη και άρχισε να κλείνει με τη μορφή ντόμινο μία προς μία όλες τις μονάδες του νησιού.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Μονάδων Παραγωγής της Κρήτης, ήταν ευτύχημα που το πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε τις πρωινές ώρες. Το γεγονός ότι μέσα σε περίπου 3 ώρες από τη στιγμή που τα πάντα νέκρωσαν στο νησί, μία προς μία οι μονάδες άρχισαν να δίνουν ρεύμα, αποτελεί τεράστιο επίτευγμα, εντός και εκτός της υπηρεσίας, το οποίο κατάφερε το τεχνικό προσωπικό που έσπευσε στον ΑΗΣ Λινοπεραμάτων για να θέσουν ξανά σε λειτουργία τις μηχανές εγκαίρως.

Παρά το γεγονός ότι η κοινή ανακοίνωση ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ αναφέρεται σε βραχυκύκλωμα που προκάλεσε η φωτιά, η έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής έχει μόλις ξεκινήσει. Αίσθηση πάντως προκαλεί η γενική παραδοχή για την παλαιότητα του εξοπλισμού και τους κινδύνους που υπάρχουν παρά τις προσπάθειες συντήρησης.

Το σοβαρό ατύχημα άνοιξε και πάλι το διάλογο για το ενεργειακό μέλλον της Κρήτης και τις λύσεις που προωθούνται. Ο Μανώλης Ανδριανάκης ωστόσο σπεύδει να προειδοποιήσει πως η κατασκευή του καλωδίου που προωθείται δεν μπορεί να σταθεί μόνη της ως λύση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News