Μπλακ άουτ: «Καμπανάκι» η έκρηξη στον ΑΗΣ Λινοπεραμάτων

Ηράκλειο
Μπλακ άουτ: «Καμπανάκι» η έκρηξη στον ΑΗΣ Λινοπεραμάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ρεύμα ήρθε, η ανησυχία μένει για το ΑΗΣ στα Λινοπεράματα

Δύσκολες ώρες και πρωτόγνωρες καταστάσεις, που ήρθαν να χτυπήσουν “καμπανάκι” για το μέλλον, έζησαν χθες το μεσημέρι οι Κρητικοί, καθώς για μιάμιση περίπου ώρα ολόκληρο το νησί βυθίστηκε στο σκοτάδι! Έκρηξη σε παλιό μετασχηματιστή μέσα στον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων, ο οποίος είχε τεθεί σε αχρηστία από το 2005 και λειτουργούσε βοηθητικά για εσωτερική χρήση στο εργοστάσιο, έβγαλε εκτός τις μονάδες στα Ληνοπεράματα. Με τις μονάδες στον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων νοκ-άουτ, δεν άντεξαν το βάρος της ζήτησης οι υπόλοιπες μονάδες σε Αθερινόλακκο και Ξυλοκαμάρα Χανίων, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει τελείως το σύστημα και να βιώσει, για πρώτη φορά τα τελευταία 20-25 χρόνια, η Κρήτη μια κατάσταση ολικού μπλακ-άουτ!

Αμέσως σήμανε συναγερμός. Σύσσωμο το προσωπικό στον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων ρίχτηκε με ζήλο στη μάχη της κατάσβεσης της φωτιάς στον παλιό μετασχηματιστή, ενώ κατέφτασαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για να εξαλειφθεί ο ολέθριος κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς.

Την ίδια ώρα, δυνάμεις της Αστυνομίας και του Λιμενικού έζωσαν από στεριά και θάλασσα τα Ληνοπεράματα, παίρνοντας προληπτικά μέτρα, μαζί με τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, για τον κίνδυνο περιβαλλοντικής καταστροφής.

Από τύχη βουνό, και από την ευτυχή συγκυρία της ώρας εκδήλωσης της φωτιάς, γύρω στις 12 το μεσημέρι, όταν και ήταν το μεσημεριανό διάλειμμα μέσα στον ΑΗΣ, δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές, ούτε σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός εργαζομένου.

Χάρη στα άμεσα αντανακλαστικά, την ψυχραιμία αλλά και την εκπαίδευση που έχουν οι εργαζόμενοι στον ΑΗΣ σε τέτοιες καταστάσεις, και χάρη στην άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, η φωτιά τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο. Το πρόβλημα απομονώθηκε στο συγκεκριμένο σημείο, και δεν πήρε περαιτέρω διαστάσεις, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει σχετικά γρήγορα η μάχη για την επαναλειτουργία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, που είχαν όλες σβήσει λόγω της ολικής κατάρρευσης του συστήματος ηλεκτροδότησης!

Μέσα σε διάστημα λιγότερο της μιάμισης ώρας άρχισαν να δίνουν ισχύ στο σύστημα οι πρώτες μονάδες σε Αθερινόλλακο και Ξυλοκαμάρα, ενώ κατά τις 2:30 το μεσημέρι άρχισε να “συνέρχεται” για τα καλά το σύστημα!

Μετά από μεγάλες προσπάθειες, γύρω στη 1:20 μ.μ. άρχισε σταδιακά η επαναφορά της ηλεκτροδότησης, μίας μονάδας στην Ξυλοκαμάρα Χανίων και μίας δεύτερης στον Αθερινόλακκο, ενώ λίγο μετά τη 1:30 ξεκίνησε η λειτουργία τού ενός αεριοστροβίλου μέσα στον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων.

Το ολικό μπλακ-άουτ προκάλεσε ντόμινο προβλημάτων σε πολίτες, εμπόρους και επιχειρηματίες, ενώ ισχυρό ήταν το σοκ και στους κατοίκους του Ηρακλείου και των άλλων πόλεων, που βίωσαν χθες, έστω και για ένα δίωρο, μια πρωτόγνωρη κατάσταση.

Λίγες ώρες αργότερα επανήλθε η ηλεκτροδότηση στο σύνολο του νησιού, όπως ανακοίνωσαν επισήμως ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ, επιβεβαιώνοντας μάλιστα το μεσημεριανό ολικό μπλακ-άουτ!

Eυάλωτο το ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης

“Τέλος καλό, όλα καλά”, λοιπόν, χθες για την Κρήτη, με ένα μπλακ-άουτ, όμως, που ήρθε να χτυπήσει ένα ηχηρό “καμπανάκι” για όλους.

Αν μη τι άλλο, όλοι αντιλήφθηκαν χθες το πόσο ευάλωτο είναι το ανεξάρτητο και πεπαλαιωμένο ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης. Όλοι αντιλήφθησαν το τι κίνδυνος ελλοχεύει δίπλα στο πολεοδομικό συγκρότημα Γαζίου-Ηρακλείου από τον πεπαλαιωμένο - κατά μεγάλο μέρος του - ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων. Και, στο τέλος-τέλος, με το χθεσινό σοκαριστικό σκηνικό, έγινε πέρα για πέρα αντιληπτό αυτό που έχουν επισημάνει ο Δήμος Μαλεβιζίου, οι φορείς αλλά και τα Μέσα Ενημέρωσης, όπως η “Νέα Κρήτη”: ότι δηλαδή δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος για τις δύο ηλεκτρικές διασυνδέσεις του νησιού, και πρωτίστως για το μεγάλο καλώδιο που θα συνδέει ηλεκτρικά την Κρήτη με την Αττική, ώστε αφενός το νησί να είναι εξασφαλισμένο ενεργειακά και αφετέρου να τεθούν σε εφεδρεία ή να κλείσουν οι παλιές μονάδες καυσίμων της ΔΕΗ στα Ληνοπεράματα και αλλού.

Αυτό άλλωστε υπογράμμισαν χθες ο ένας μετά τον άλλο κόμματα, πολιτικοί αρχηγοί, πολιτικά πρόσωπα και αυτοδιοικητικοί σε δηλώσεις και ανακοινώσεις τους με φόντο το μπλακ-άουτ.

Γ.Κουράκης: «Οι ερασιτεχνισμοί έχουν τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος για το νησί»

«Η σημερινή (σ.σ. χθες) έκρηξη και το αναπόφευκτο μπλακ-άουτ που ακολούθησε στην αρχή της τουριστικής περιόδου φέρνουν στην επιφάνεια το χρόνιο ενεργειακό και περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κρήτη. Ευτυχώς είναι ασφαλείς οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της περιοχής.

Η εφαρμογή του ενεργειακού σχεδιασμού της Κρήτης έχει καθυστερήσει επικίνδυνα με απώλεια κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, αυξημένο κόστος για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις, και αναβολή της απομάκρυνσης των ρυπογόνων και ενεργοβόρων μονάδων. Οι ερασιτεχνισμοί έχουν τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος για το νησί.

Καθίσταται πλέον επιτακτική η άμεση έναρξη του έργου της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα. Παράλληλα, πρέπει να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί άμεσα η απομάκρυνση των ρυπογόνων εγκαταστάσεων από την περιοχή του Ηρακλείου, θέμα που έχουμε ήδη συμπεριλάβει στο προγραμματικό μας πλαίσιο. Η Κρήτη πρέπει να στηριχτεί στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και στη χρήση καθαρών τεχνολογιών».

Προβληματισμός από φορείς και Αρχές

Στα Ληνοπεράματα βρέθηκε χθες ο γραμματέας και βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος δήλωσε: «Καταρχάς, είναι ευχάριστο το γεγονός ότι δεν είχαμε κανέναν τραυματισμό ή οποιαδήποτε άλλη δυσάρεστη εξέλιξη για τους εργαζόμενους στη μονάδα. Με αφορμή το σημερινό (σ.σ. χθεσινό) γεγονός, επισημαίνουμε τη σημασία της επιτάχυνσης των διαδικασιών για την καλωδιακή σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα, την ανάγκη εκσυγχρονισμού των υποδομών στις μονάδες παραγωγής ρεύματος και φυσικά την ανάγκη μετεγκατάστασης της συγκεκριμένης μονάδας».

«Το μπλακ-άουτ στην Κρήτη δείχνει πόσο σημαντική είναι η διασύνδεση του νησιού με το ηπειρωτικό δίκτυο. Η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας απαιτεί εκσυγχρονισμό των υποδομών, κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον τουρισμό. Η Κρήτη θέλει έργα και όχι άλλα λόγια», σχολίασε στο Τwitter ο αρχηγός του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Δίπλα στους εργαζομένους στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στα Ληνοπεράματα βρέθηκε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, λίγα μόλις λεπτά μετά την ισχυρή έκρηξη, που σημειώθηκε σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ και που προκάλεσε μπλακ-άουτ σε όλη την Κρήτη. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΗ, «ευτυχώς δεν είχαμε θύματα ή τραυματισμούς εργαζομένων της ΔΕΗ κατά την ισχυρή έκρηξη του μετασχηματιστή. Συγχαρητήρια για την ψυχραιμία, αλλά και τον επαγγελματισμό που έδειξαν στις κρίσιμες αυτές στιγμές οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ. Συγχαρητήρια, όμως, και στους άντρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την άμεση και αποτελεσματική επέμβασή τους όπως και στους άντρες του Λιμενικού».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News