«Βουνό» τα σκουπίδια στο Ηράκλειο - Συνεχίζουν με επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι

Ηράκλειο
«Βουνό» τα σκουπίδια στο Ηράκλειο - Συνεχίζουν με επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χωρίς αποκομιδή απορριμμάτων και σήμερα από τους εργαζόμενους στην καθαριότητα

Με επίσχεση εργασίας συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου Ηρακλείου, πράγμα που σημαίνει πως ούτε σήμερα δε θα γίνει αποκομιδή των απορριμμάτων, που «πνίγουν» τις γειτονιές και το κέντρο της πόλης από το βράδυ της περασμένης Τρίτης.

Η απόφαση ελήφθη χθες αργά το βράδυ, μετά από πολύωρη συνέλευση. Της κρίσιμης χθεσινοβραδινής γενικής συνέλευσης στο αμαξοστάσιο προηγήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ένα ολοήμερο «θρίλερ» επαφών, συναντήσεων και διαβουλεύσεων, ενώ άρχισαν να γίνονται αισθητές περιβαλλοντικά και αισθητικά σε πολλά σημεία του Ηρακλείου οι συνέπειες από το «μπλόκο» στην αποκομιδή των απορριμμάτων.

Οι κάδοι των απορριμμάτων στις συνοικίες αλλά και στο κέντρο της πόλης ήταν ασφυκτικά γεμάτοι από σκουπίδια, ομοίως και τα καλαθάκια, με χαρακτηριστικές χθες τις εικόνες από τους σωρούς των σκουπιδιών δίπλα από τους κάδους σε αρκετά σημεία.

Εικόνες αποκαρδιωτικές χθες, μετά από δύο σερί ημέρες εμπλοκής στην αποκομιδή των απορριμμάτων λόγω της κινητοποίησης των εργαζομένων της καθαριότητας, οι οποίοι, όπως έχουμε γράψει, διεκδικούν αναδρομικά πληρωμές για το γάλα και τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας που δεν είχαν λάβει κατά την περίοδο 2012-2017.

Προχθές Τετάρτη είχαμε ένα μπαράζ συσκέψεων και συναντήσεων. Το μπαράζ διαβουλεύσεων ξεκίνησε νωρίς το πρωί, με ευρεία σύσκεψη στο αμαξοστάσιο, παρουσία των εμπλεκόμενων αντιδημάρχων Οικονομικών, Προσωπικού και Καθαριότητας. Συνεχίστηκε με συνάντηση στη Λότζια μεταξύ εκπροσώπων των εργαζομένων και της γενικής γραμματέως του Δήμου Ευγενίας Στυλιανού, και ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ με τη συνάντηση των εργαζομένων με τον δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό.

Μετά τις άκαρπες αυτές συναντήσεις της Τετάρτης, ακολούθησαν χθες Πέμπτη νέες διαβουλεύσεις με την πλευρά του Δήμου, ενώ έγινε συνάντηση των εργαζομένων με τον επίτροπο του Ελεγκτικού, στον οποίο, με βάση τη δημοτική Αρχή, έχει «κολλήσει» το θέμα της καταβολής των πληρωμών που ζητούν αναδρομικά οι εργαζόμενοι.

Μετά τη συνάντηση με τον επίτροπο του Ελεγκτικού, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα άρχισαν να μεταβαίνουν στο αμαξοστάσιο του Δήμου για να λάβουν αποφάσεις για το μέλλον της κινητοποίησής τους. Υπενθυμίζεται ότι το αμαξοστάσιο τελούσε υπό κατάληψη από τους εργαζόμενους.

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ, ξεκίνησε νέα κρίσιμη γενική συνέλευση, προκειμένου να γίνει αναλυτική ενημέρωση για τις νέες επαφές και διαβουλεύσεις και για να ληφθεί απόφαση τερματισμού ή συνέχισης της κινητοποίησης κατάληψης στο αμαξοστάσιο, για 3ο συνεχόμενο βράδυ...

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» στηρίζει την κινητοποίηση

Τη στήριξή της στην κινητοποίηση και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα εκφράζει σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ηρακλείου.

«Η “Λαϊκή Συσπείρωση” βρέθηκε στη μάντρα του Δήμου Ηρακλείου με κλιμάκιό της, επικεφαλής του οποίου ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι και εκ νέου υποψήφιοι Μ. Κοκοσάλη και Μ. Κασαπάκης. Το κλιμάκιο εξέφρασε τη στήριξη στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στην Υπηρεσία Καθαριότητας, για την καταβολή των χρωστούμενων ΜΑΠ τόσο για τα έτη 2013 και 2017, που συμπεριλαμβάνονται στην πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (11/2/2019), όσο και για τα υπόλοιπα έτη 2012 και 2014-16, αλλά και για την από ’δω και πέρα έγκαιρη και σε είδος καταβολή των ΜΑΠ. Είναι πραγματικά προκλητικοί και απαράδεκτοι οι χειρισμοί της δημοτικής Αρχής, και δυστυχώς επιβεβαιώνουν τη «Λαϊκή Συσπείρωση», που και στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο είχε προειδοποιήσει τους εργαζόμενους να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη στη δημοτική Αρχή», αναφέρει η ανακοίνωση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News