Περιοδεύει στην Κρήτη σήμερα ο Σταύρος Αραχωβίτης

Ηράκλειο
Περιοδεύει στην Κρήτη σήμερα ο Σταύρος Αραχωβίτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο υπουργός θα έχει συναντήσεις από το πρωί μέχρι και αργά το απόγευμα

Η κλιματική αλλαγή βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής επίσκεψης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρου Αραχωβίτη στην Κρήτη.

Κι αυτό διότι, έχει ξεκινήσει ήδη η εκδήλωση στην αίθουσα «Καστελλάκη» του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, όπου ομιλητής είναι ο αρμόδιος υπουργός. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το υπουργείο και την Περιφέρεια Κρήτης. Αμέσως μετά την εκδήλωση, ο κ. Αραχωβίτης θα επισκεφτεί τη Βιάννο και την Ιεράπετρα.

Ωστόσο, προκαλεί εντύπωση η απουσία της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης από τους συνδιοργανωτές, όπως και η απουσία εκπροσώπου των αγροτών από τους ομιλητές!

Να υπενθυμίσουμε ότι εδώ και μήνες η Ομάδα Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης είχε ξεκινήσει σειρά συσκέψεων για τα θέματα της κλιματικής αλλαγής και των ζημιών που έχουν υποστεί οι αγρότες της Κρήτης εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που διαμορφώνονται τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, για λόγους που αναμένεται σήμερα να εξηγηθούν από τους διοργανωτές, η Ομάδα Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης αγνοήθηκε. Το ίδιο αγνοήθηκε και κάθε άλλος αγροτικός φορέας...

Το πρόγραμμα

Αναλυτικότερα, ολόκληρο το σημερινό πρόγραμμα της ημερίδας για την κλιματική αλλαγή στην Κρήτη έχει ως εξής:

* Από 10:10 έως 10:30 π.μ.: Χαιρετισμοί από τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, τη συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη και τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκο Στεφανάκη.

* Από 10:30 έως 11 π.μ.: Θα μιλήσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης.

* Από 11 έως 11:15 π.μ.: Η Μαρία Κανακίδου, καθηγήτρια Τμήματος Χημείας και διευθύντρια Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών και Χημικών Διεργασιών Πανεπιστημίου Κρήτης, θα μιλήσει με θέμα «Κλιματική αλλαγή και επιπτώσεις στην περιοχή μας».

* Από 11:15 έως 11:30 π.μ.: Ομιλία του Μιχαήλ Σιούτα, δρ. Μετεωρολογίας και προϊσταμένου Τμήματος Μελετών, Εφαρμογών και Επικοινωνίας Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών ΕΛΓΑ, με θέμα «Κλιματική αλλαγή και συνέπειες στον αγροτικό τομέα».

* Από 11:30 έως 11:45 π.μ.: Ομιλία Ελένης Γουμενάκη, καθηγήτριας Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Κρήτης, με θέμα «Η παραγωγή τροφίμων σε ένα κόσμο που αλλάζει».

* Από 11:45 π.μ. έως 12 μ.: Ομιλία Βασίλη Γκισάκη, δρ ερευνητή γεωπόνου, με θέμα «Η μεσογειακή γεωργία σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα: Η προοπτική της Αγροοικολογίας».

* Από 12 μ. έως 12:15 μ.μ.: Ο Νικόλαος Καραβάς, στέλεχος Μονάδας Προγραμματισμού της ΕΥΔ του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), θα αναπτύξει το θέμα «ΠΑΑ και κλιματική αλλαγή».

* Από 12:15 έως 12:30 μ.μ.: Ο Γιώργος Ψαρράς, αναπληρωτής διευθυντής στο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, θα μιλήσει με θέμα «Κλιματική αλλαγή και επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα».

* Από 12:30 έως 12:45 μ.μ.: Ο Μαρίνος Κριτσωτάκης, μέλος Δ.Ε. ΓΕΩΤΕΕ-Παράρτημα Κρήτης, θα αναπτύξει το θέμα «Κλιματική αλλαγή και επιπτώσεις στους υδάτινους πόρους της Κρήτης».

* Από 12:45 έως 1 μ.μ.: Ομιλία της Μαρίας Κασωτάκη (Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Κρήτης), με θέμα «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Κρήτη 2014-2020” και κλιματική αλλαγή».

* Από 1 έως 1:15 μ.μ.: Ομιλία Βαγγέλη Γατσέλη, συμβούλου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, γεωπόνου Msc, με θέμα «Η διαχείριση του νερού στον αγροτικό τομέα».

Στη συνέχεια θα γίνουν παρεμβάσεις, και συγκεκριμένα:

* Στις 1:15-1:25 μ.μ., από τον Δημήτρη Κουνενάκη, πρόεδρο Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, με θέμα «Εγγειοβελτιωτικές μελέτες».

* Στις 1:25-1:35 μ.μ., από τον Ιωάννη Χαραλαμπάκη, διευθυντή του Αγροτικού Οπωροκηπευτικού-Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου, με θέμα «Οι αγρότες της Μεσαράς απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής».

* Στις 1:35-1:45 μ.μ., από τον Γιάννη Μανασάκη, γραμματέα ΤΟΕΒ Γέργερης νομού Ηρακλείου, με θέμα «Πρακτικές ορθής διαχείρισης του νερού».

Παρεμβάσεις θα γίνουν και από εκπροσώπους Αγροτικών Συνεταιρισμών, Αγροτικών Συλλόγων και Οργανώσεων Παραγωγών. Συντονιστής θα είναι ο επίκουρος καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και προϊστάμενος Τμήματος Γεωργικών Εφαρμογών και Ανάλυσης Λιπασμάτων της Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Κρήτης, Χαράλαμπος Συμινής.

Επισκέψεις σε Βιάννο και Ιεράπετρα

Η ημερίδα στο Ηράκλειο για την κλιματική αλλαγή έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στις 3 μετά το μεσημέρι. Αμέσως μετά, ο Σταύρος Αραχωβίτης θα επισκεφτεί τον Δήμο Βιάννου. Ο υπουργός θα βρίσκεται στο Δημαρχείο Βιάννου στις 4:30 το απόγευμα, όπου και θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο Βιάννου και δημοτικούς συμβούλους.

Στη συνέχεια θα γίνει επίσκεψη σε εγκαταστάσεις αγροτικών συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών της περιοχής και θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και αγροτών του δήμου Βιάννου, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους θέματα που τους απασχολούν. Με βάση το πρόγραμμα που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο Σταύρος Αραχωβίτης θα μεταβεί στην Ιεράπετρα, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου διοργανώνει στις 7 το απόγευμα εκδήλωση με θέμα «Οι προκλήσεις της νέας ΚΑΠ». Ο Σταύρος Αραχωβίτης θα είναι ο ομιλητής, ενώ η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News