Αγωνία για τα σκουπίδια - Θρίλερ με την αποκομιδή των απορριμμάτων

Κρήτη
Αγωνία για τα σκουπίδια - Θρίλερ με την αποκομιδή των απορριμμάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπαράζ διαβουλεύσεων λόγω και της κινητοποίησης των εργαζομένων

Ένα ολοήμερο θρίλερ και μπαράζ διαβουλεύσεων ξεδιπλώθηκε χθες, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια από πλευράς δημοτικής Αρχής να τερματιστεί η κατάληψη στο αμαξοστάσιο του Δήμου, από τους εργαζόμενους της καθαριότητας που διεκδικούν χρηματική αποζημίωση για τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας και για το γάλα που δικαιούνταν αλλά δεν έλαβαν σε προηγούμενα έτη...

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου Ηρακλείου πνέουν μένεα κατά του Δήμου, καθώς δεν έχουν λάβει ακόμα τα αναδρομικά σε χρήμα, βάσει νόμου, για τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και για το γάλα που δεν έλαβαν τα έτη 2013 και 2017.

Θεωρώντας από τη μεριά τους ότι δεν εισακούστηκαν όπως θα έπρεπε από πλευράς της δημοτικής Αρχής οι θέσεις και τα αιτήματά τους, οι εργαζόμενοι προχώρησαν προχθές το βράδυ σε κατάληψη στο αμαξοστάσιο, βάζοντας μπλόκο στην έξοδο των απορριμματοφόρων και στην αποκομιδή των απορριμμάτων.

Το βράδυ της Τρίτης προς χθες Τετάρτη δεν έγινε αποκομιδή απορριμμάτων, με τον “εφιάλτη” των σκουπιδιών να ζωντανεύει τις επόμενες μέρες στο Ηράκλειο, και μάλιστα σε περίοδο αιχμής, εφόσον συνεχιστεί η κατάληψη στο αμαξοστάσιο.

Με ορατό το σενάριο μιας πολυήμερης κινητοποίησης και ενός πολυήμερου μπλόκου στην αποκομιδή των απορριμμάτων, ξεκίνησαν από νωρίς χθες το πρωί διαδοχικές συσκέψεις, επαφές και συναντήσεις μεταξύ δημοτικής Αρχής και εργαζομένων.

Γύρω στις 8 το πρωί, στο υπό κατάληψη αμαξοστάσιο εργαζόμενοι και συνδικαλιστές συναντήθηκαν με τους αρμόδιους αντιδημάρχους Προσωπικού Κώστα Βαρδαβά, Οικονομικών Γιώργο Καραντινό και Καθαριότητας Χάρη Μαμουλάκη, παρουσία και του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιου Βοργιά. Στη διάρκεια της πρωινής σύσκεψης στη μάντρα του Δήμου επικράτησαν στιγμές έντασης. Οι εργαζόμενοι ζήτησαν την άμεση καταβολή αναδρομικών που διεκδικούν από το 2012 έως το 2017. Πρόκειται για γάλα και Μέτρα Ατομικής Προστασίας που δε δόθηκαν στους δημοτικούς υπαλλήλους, και βάσει νόμου που ψηφίστηκε το 2017 τούς δίνεται το δικαίωμα καταβολής της αξίας των ΜΑΠ σε χρήματα.

Οι αντιδήμαρχοι συνέστησαν, από την πλευρά τους, υπομονή στους εργαζόμενους, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει τεχνική-λογιστική εμπλοκή στο Ελεγκτικό για τη χρηματική αποζημίωσή τους και επισημαίνοντας πως αναζητούν νομική φόρμουλα για να καταβληθούν τα χρήματα.

Εντύπωση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι, λίγα λεπτά μετά την άφιξη του Κώστα Βαρδαβά στο αμαξοστάσιο, εργαζόμενοι ζήτησαν από το παρευρισκόμενο τηλεοπτικό συνεργείο να αποχωρήσει άμεσα από τον περιβάλλοντα χώρο, καθώς, όπως φαίνεται, η παρουσία δημοσιογράφων φαίνεται ότι ενοχλεί κάποιους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κώστας Βαρδαβάς φέρεται να επισήμανε, στη συνάντηση, απευθυνόμενους στους εργαζόμενους: «Ελάτε να λύσουμε μαζί το πρόβλημα. Αν εμείς “φτιάξουμε” δύο στρατόπεδα και κάνουμε σόου στις τηλεοράσεις, εμείς από τη μια και εσείς από την άλλη, θα χάσουμε την ουσία. Θα ασχολούμαστε με τον δημόσιο λόγο. Εμείς θα λέμε αυτά που θέλουμε και εσείς αυτά που θέλετε, και ξαφνικά, αντί να πλησιάσουμε, να λύσουμε το πρόβλημα, θα απομακρυνόμαστε. Σας κάνω παράκληση (για τα ΜΜΕ) για να σας... “προστατέψω”».

Έψαχναν τον δήμαρχο

Μετά το πέρας της πρωινής σύσκεψης στο αμαξοστάσιο, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου επιδίωξαν συνάντηση με τον δήμαρχο Ηρακλείου. Εκπρόσωποι των εργαζομένων πήγαν στη Λότζια, αναζητώντας τον Βασίλη Λαμπρινό, ο οποίος όμως βρισκόταν στην Αθήνα, όπου και είχε μεταβεί για την εκδίκαση της έφεσης του ΟΦΗ στην Επιτροπή της ΕΠΟ, που πήρε τελικά αναβολή. Απουσία του Βασίλη Λαμπρινού, οι διαμαρτυρόμενοι εργαζόμενοι συναντήθηκαν με τη γενική γραμματέα του Δήμου Ευγενία Στυλιανού.

Ωστόσο επέμειναν, από τη στιγμή που δε βρισκόταν άκρη, να συναντηθούν και με τον δήμαρχο. Τελικά, μετά από επαφές και διαβουλεύσεις, “έκλεισε” βραδινή συνάντηση με τον Βασίλη Λαμπρινό, με την επιστροφή του από την Αθήνα, ενώ αμέσως μετά τη συνάντηση με τον δήμαρχο οι εργαζόμενοι είχαν προγραμματίσει έκτακτη γενική συνέλευση για να καθορίσουν την πορεία της κινητοποίησης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News