Ηράκλειο

ΗΡΑΚΛΕΙΟ 3.7.5: Μία ολοκληρωμένη προσέγγιση για ποιοτική καθημερινότητα στην πόλη

Η παράταξη ΗΡΑΚΛΕΙΟ 3.7.5 με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο Γιάννη Κουράκη, σύμφωνα με ανακοίνωσή της πρεσβεύει μια συνολική αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο Δήμος Ηρακλείου

«Η συνολική λειτουργία του Δήμου αναβαθμίζεται για να μπορεί να ανταποκριθεί έγκαιρα στα αιτήματα των πολιτών», όπως τονίζει η Κίνηση στην ανακοίνωσή της, για «το λόγο αυτό έχουμε διαμορφώσει το όραμα μας για τις 3 διαφοροποιημένες ζώνες του Δήμου και έχουμε υιοθετήσει 7 στρατηγικές προτεραιότητες και 5 εμβληματικές παρεμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερο βάρος έχουμε δώσει στη στρατηγική προτεραιότητα της ποιοτικής καθημερινότητας».

«Ο χρόνος έχει συσσωρεύσει πολλά «τραύματα» στον αστικό ιστό και στην ύπαιθρο», αναφέρει η παράταξη μεταξύ άλλων.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Κάθε δημοτική αρχή βρίσκεται αντιμέτωπη με τα προβλήματα της καθημερινότητας, δηλαδή τις μικρές και μεγάλες ενοχλήσεις που βασανίζουν τους πολίτες και πολλές φορές δεν πέφτουν στην αντίληψη των υπηρεσιών του Δήμου.

Σπασμένα πεζοδρόμια, δρόμοι με λακκούβες, διαβάσεις ΑΜΕΑ χωρίς προστασία, ανεπαρκής φωτισμός, παιδικές χαρές και πράσινο χωρίς συντήρηση, δημόσιοι χώροι που έχουν εγκαταλειφτεί στη τύχη τους. Απαιτούνται λύσεις σήμερα χωρίς καθυστέρηση. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν.

Η κίνηση μας ΗΡΑΚΛΕΙΟ 3.7.5 πρεσβεύει μια συνολική αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας καθώς τα προβλήματα και οι λύσεις τους είναι αλληλοτροφοδοτούμενα. Ο χρόνος έχει συσσωρεύσει πολλά «τραύματα» στον αστικό ιστό και στην ύπαιθρο.

Για το λόγο αυτό έχουμε διαμορφώσει το όραμα μας για τις 3 διαφοροποιημένες ζώνες του Δήμου και έχουμε υιοθετήσει 7 στρατηγικές προτεραιότητες και 5 εμβληματικές παρεμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερο βάρος έχουμε δώσει στη στρατηγική προτεραιότητα της ποιοτικής καθημερινότητας.

Είναι βέβαιο ότι απαιτείται μια μικρή επανάσταση και αλλαγή νοοτροπίας: Σχέδιο και μεθοδικότητα σε συνδυασμό με στοχευμένες τοπικές παρεμβάσεις σε κρίσιμα σημεία, σε γειτονιές και στους οικισμούς που εμφανίζουν χρόνια προβλήματα.

Η συνολική λειτουργία του Δήμου αναβαθμίζεται για να μπορεί να ανταποκριθεί έγκαιρα στα αιτήματα των πολιτών. Η τακτική επιθεώρηση και ο έλεγχος του δημόσιου χώρου σε σταθερή βάση (εβδομαδιαία, δεκαπενθήμερη ή μηνιαία) αποτελούν μέρος της αποστολής των δημοτικών υπηρεσιών. Από αυτή τη διαδικασία θα προκύπτει μια συνολική εικόνα η οποία θα παρουσιάζεται στο δημοτικό συμβούλιο για την ανάληψη πρωτοβουλιών και την ενεργοποίηση της κατάλληλης κάθε φορά δράσης.

Με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την άμεση ανταπόκριση σε θέματα καθημερινότητας, εφαρμόζουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης και διαχείρισης των δημοσίων χώρων, διασφαλίζουμε συνθήκες ποιοτικής ζωής των δημοτών, ενώ παράλληλα ενισχύουμε την άμυνα και την ασφάλεια της πόλης  έναντι φυσικών καταστροφών και κινδύνων.

 

Οι δεσμεύσεις μας και οι παρεμβάσεις

Στο προγραμματικό μας πλαίσιο αποτυπώνεται η φιλοσοφία μας και δεσμευόμαστε για μια συνολική παρέμβαση που περιλαμβάνει:

  • Αναβάθμιση και διαρκή συντήρηση κοινόχρηστων χώρων (δρόμοι, πλατείες, πεζοδρόμια, πάρκα και παιδικές χαρές) με μηνιαίο πρόγραμμα και προτεραιότητες που θα μπορούν να προσαρμόζουν οι πολίτες με τις παρατηρήσεις τους ανάλογα με τις μεταβαλλόμενες ανάγκες.
  • Αντικατάσταση του συνόλου των ασφαλτικών της δημοτικής οδοποιίας.
  • Πρόγραμμα διαρκούς συντήρησης των Σχολικών Μονάδων και Δημοτικών Κτιρίων.
  • Παρεμβάσεις για την άμεση αποκατάσταση της προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ.
  • Συντονισμό της καθαριότητας σε όλες τις γειτονιές με προτεραιότητες στους χώρους συνάθροισης κοινού γύρω από Σχολεία, Εκκλησίες, ΚΑΠΗ, Δημόσιες Υπηρεσίες και Χώρους Υγείας.
  • Σύγχρονους λειτουργικούς και ασφαλείς περιαστικούς δρόμους με ενίσχυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της Δημοτικής και Αγροτικής Οδοποιίας.
  • Επικαιροποίηση του Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους εθνικούς, περιφερειακούς και τοπικούς φορείς.
  • Παρεμβάσεις αποκατάστασης προβλημάτων για την προστασία από φυσικές καταστροφές (ρέματα, χώροι συγκέντρωσης και πρόσβαση από και προς αυτούς).

Η διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ιστοσελίδα μας https://iraklio375.gr/diavoulefsi-programmatos/ στοχεύει στην ανάδειξη των προτεραιοτήτων των πολιτών και στον εμπλουτισμό του προγράμματος μας με νέες ιδέες. Σας καλούμε να μοιραστείτε μαζί μας τις ανησυχίες σας και τις απόψεις σας γιατί μόνο έτσι η επόμενη ημέρα των εκλογών θα έχει και τη δική σας προσωπική σφραγίδα».

 

Σχόλια